En Sıcak Konular

Kış yangınlarına dikkat!

30 Aralık 2010 11:01 tsi
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında yaşanan yangınların daha fazla risk taşıdığına dikkat çekerek, Başkentlileri uyardı.

Kışın yaşanan yangınların konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi binalarda yoğunlaştığını kaydeden Karakuş, ayrıca bu mevsimde araç yangınlarının da arttığını söyledi.

Başkent'te yaz aylarında ot ve saman yangınlarındaki artışla günde 40'a ulaşan toplam yangın sayısı, kış aylarında günde ortalama 10'a düşüyor. Ancak bu düşüş, yangınlardaki can ve mal kaybına ters orantılı olarak yansıyor. Ceyhun Tonguç Karakuş, bu orantıya dikkat çekerek, yangınların azalmasına rağmen, niteliği nedeniyle can ve mal kaybında artışa neden olan kış yangınları konusunda Başkentlileri uyardı. Yangının söndürülmesinden çok, alınacak tedbirlerin önemine dikkat çeken İtfaiye Dairesi Başkanı Karakuş, kış aylarında soba ve elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlar ile baca yangınlarına çok sık rastlandığını belirterek, Ankaralılardan soba ve elektrikli ısıtıcıları sürekli kontrol altında tutmalarını istedi. Soba ve elektrikli ısıtıcıların, perde, yatak, koltuk, dolap ve benzeri kolay alev alabilecek eşyalardan uzak yerlerde konulmasının uygun olacağını hatırlatan Karakuş, kısa bir süre için de olsa evden ayrılanların elektrikli cihazlarını prizden çıkartmalarının can ve mal güvenliği açısından uygulanması gereken önemli bir emniyet tedbiri olduğunu söyledi.

Kış aylarında yaşanan baca tutuşmasının tek nedeninin ihmal olduğunu kaydeden Karakuş, düzenli olarak yaptırılacak baca temizliğinin, yangın riskini tümüyle ortadan kaldıracağını ifade etti. İtfaiye Dairesi Başkanı Karakuş, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da bacadan çıkan dumanın, ters yönden gelen rüzgarın etkisiyle, yaşam alanına dönmesi olduğuna dikkat çekti. Bunun sonucunda karbonmonoksit zehirlenmesinin yaşandığını ifade eden Karakuş, vatandaşların bacalarına rüzgar koruyucusu yerleştirerek önlem almalarını istedi.

Yangınların çıkışında tedbirsiz hareket ve ihmalin ana unsur olduğunu tekrarlayan İtfaiye Dairesi Başkanı Karakuş, vatandaşların elindeki imkanlar dahilinde başlangıç aşamasında yangına yapacakları bilinçli müdahaleyle maddi hasarı en aza indirebileceklerini hatırlattı. "Alo 110" Yangın İhbar telefonunun Türkiye'nin her yerinde ücretsiz aranabildiğini hatırlatan Karakuş, yangın ihbarında bulunulan adresin, doğru ve anlaşılır biçimde verilmesinin yangınla mücadelede anahtar olduğunu kaydetti.

cihan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,569 µs