En Sıcak Konular

Sigara, ciltteki kırışıklıkları artırıyor

30 Aralık 2010 10:49 tsi
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şenol, sigara yüzünden Türkiye'de her yıl on binlerce kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin hastalandığını ya da sakat kaldığını söyledi.

İnsanın en kıymetli varlığının sağlık olduğunu belirten Şenol, "Osmanlı'nın en kudretli padişahı Kanuni Sultan Süleyman bile 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi' dizesiyle sağlıklı vücuda sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Sigara içindeki pek çok zararlı madde nedeniyle insan sağlığını olumsuz etkiler. İki ana etkisi vardır. İlk olarak sigara kılcal damarların büzülmesi ve daralmasına neden olur. Daralan damarların beslediği organlarda bozukluklar oluşmasına zemin hazırlıyor. Deri de vücudumuzdaki en fazla kılcal damar bulunduran organlarımız arasında yer alıyor. Dolayısıyla sigaranın damarlarda yol açtığı daralma sonucu deride sarkmalara, kırışmalara, lekelenmeler ve renk değişikliklerine neden oluyor. Sigaranın ikinci olumsuz etkisi ise deride biriktirdiği kalıntılardır. İçerisinde bulunan toksik maddeler zaman içinde dışarıya atılamamaktadır. Tırnaklar, dişler ve diğer bölgelerde kirli bir renk oluşmasına neden olmaktadır. Güzelliğin öne çıktığı günümüzde dış görünüşe zarar veriyor." diye konuştu.

Prof. Şenol, sigara kullanımının ve dumanına maruz kalmanın birçok kanser türünün gelişmesinde çok önemli rol oynadığını söyledi. Dünya genelinde, kanserin en büyük nedeninin sigara içmek olduğunun bilinmesine rağmen, dünyada bir milyardan fazla kişinin sigara içerek kansere yakalanma risklerini artırmaya devam ettiğini ifade eden Şenol, sigaranın zararlarına ilişkin sürekli araştırmalar yapıldığını, sosyal sorumluluk projeleri hazırlandığını ve etkinlik düzenlendiğini belirtti. Şenol şunları söyledi: "Sigaranın bu tehlikelerin yanında daha önemli etkileri de vardır. Bunların başında kanser gelmektedir. Dil, ağıziçi, dudak kanseri bunlardan bazılarıdır. Özellikle dudak kanserinin tedavisi oldukça güçtür. Bunların dışında egzama denilen hastalığa yol açmaktadır. Akne denilen ergenlik hastalığına zemin hazırlar. Akıllı insan sigaradan uzak durur."

cihan



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,506 µs