En Sıcak Konular

İl ve ilçelerde adam kapma yarışı

30 Aralık 2010 09:22 tsi
Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde il ve ilçelerin nüfusları 31 Aralık'ta yenileniyor.

İller Bankasından nüfus kriterine göre pay alan belediyeler ise bu payı korumak ve artırmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. 1 Aralık'ta kesinleşecek yeni nüfus sayım sonuçlarının önemi, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak milletvekili seçimleri nedeniyle daha da arttı. 31 Aralık'ta elde edilecek ve 20 Ocak'ta açıklanacak sonuçlara göre YüksekSeçimKurulu da illerin milletvekili dağılımını yeniden belirleyecek. Nüfus sonuçlarının ardından bazı illerin milletvekili sayısı artarken, bazıları azalacak. Bu noktada İstanbul'un milletvekili sayısının artabileceği belirtilirken 84 olan milletvekili sayısının 90'ı geçmesi tahmin ediliyor. Sivas, Yozgat, Çorum gibi göç veren illerin milletvekili sayılan azalabileceği belirtili yor. Sonuçlarla bir likte milletvekilmesi listeye girme sıkıntısı yaşayan milletvekillerini yakından ilgilendiriyor. Listeye girme sıkıntısı yaşayan milletvekilleri sayının azalması halinde seçilme sıkıntısı da yaşayacak.

Çekilişle 5 otomobil

Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri nüfus kriterine göre İller Bankası'ndan pay alıyor. Belediyeler İller Bankası'ndan aldıkları payı korumak ve artırmak için 31 Aralık'a kadar yoğun kampanya yürütüyor. Trabzon Of Belediyesi Ofa gelerek kayıt olacak vatandaşlara değişik hediyelerden oluşan piyango bile düzenledi.Of Belediye Başkanı Oktay Saral, 31 Aralık'a kadar ikametgahını ilçe merkezine nakledenler arasından yapılacak çekilişte 5otomobilbaşta olmak üzere buzdolabından çamaşır makinesine, bulaşık makinesinden LCD televizyona, cep telefonundan ütüye kadar çeşitli hediyeler dağıtacak.

'Başka beldelere gidiyorlar'

Of Belediye Başkanı Oktay Saral BUGÜN'e yaptığı açıklamada 31 Aralık'ın kendileri için dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bizim ilçemizde oturmasına rağmen vatandaşlar yakın beldelere kayıt yaptırıyor. Küçük belediyeler kapanmamak için böyle bir yöntem seçiyor. Belediyemizin 11 bin 500 mesken su abonesi var. Her hanede ortalama 3 kişinin olduğu hesap edilirse nüfusumuz 35 bin kişi olması gerekir. Ancak bizim iki yıl önce 22 bin olan nüfusuz 2010 yılında 18 bine düştü. Bazı vatandaşlarımızın ilçemizde yaşamasına, belediye hizmetlerini bizden almasına rağmen değişik nedenlerden dolayı farklı ilçe, belde ya da köylerde yazılmaktadır." Of Belediye Başkanı Saral, nüfusun düşük olması nedeniyle İller Bankası'n-dan aldığı payın aylık 300 bin TL, yıllık ise 4 milyon TL azaldığına dikkat çekti.

Yanlış ikamete zamlı su faturası

Akçaabat Belediyesi ise nüfusunu korumak için farklı bir yöntem seçti. Akçaabat Belediye Mecli si, ilçede yaşadığı halde ikametini farklı illerde veya ilçelerde gösteren abonelerin su ücretlerini yüzde 100 zamlı tahsil etme kararı aldı. 31 Aralıktaki nüfus sonuçları yeni kurulması planlanan büyükşehir belediyelerini de etkileyecek. Hükümet, Şanlıurfa ile birlikte Malatya ve Denizli'de büyükşehir kurmayı planlıyor. Ancak Kahramanmaraş,Trabzon, Hatay ve Manisa da büyükşehir olmayı istiyor. Büyükşehir belediyesi kurulması için kanunda 750 bin nüfus şartı bulunuyor. Hükümet yeni büyükşehir belediyesi kurulması için nüfus kriterini 450 bine indirmeyi planlıyor.

Belediyeler kapanacak

31 Aralık'ta kesinleşecek sonuçlara göre nüfusu 2000'in altına düşen belediyelerde kapanma telaşı başladı. Nüfusu 2000 sınırında olan belde belediyelerinin nüfus kriterini kaybetmemek için yoğuaba gösterdiği belirtiliyor.

bugün

 

 



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,716 µs