En Sıcak Konular

CHP'de yeni bir ayrışma

30 Aralık 2010 08:44 tsi
CHP'de yeni bir ayrışma 

'İki dil' ve 'özerklik' taleplerinin tartışılmasını isteyen genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin'in görüşleri, CHP'de yeni bir ayrışmaya yol açtı.

Siyasî özerkliğin üniter yapıya aykırı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Kaynaşmamız lazım, bölünmemiz değil." uyarısı yaptı. CHP'nin rengini merak eden kamuoyunda ise kafalar iyice karıştı.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin başlattığı 'iki dil' ve 'demokratik özerklik' tartışmaları, CHP'de farklı yorumlara yol açtı. Dile getirilen zıt fikirler, partinin yaklaşımını öğrenmek isteyen kamuoyunda kafa karışıklığına sebep oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce, "Bunun tartışılması bile onurumuzu kırar." açıklamasına rağmen, genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin, 'iki dil' ve 'özerklik' taleplerine olumlu yaklaştı. Konunun tartışılması gerektiğini savunan iki üst yöneticinin değerlendirmeleri, 'Yeni CHP'nin izleyeceği politikanın ipuçları olarak görülürken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun aksi yöndeki açıklamaları belirsizliği daha da artırdı. Tanrıkulu'nun sözlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Demokratik özerklikten, 'ayrılma' diye söz ediyorsak bu doğru değil." dedi.

CHP'deki görüş ayrılığı, Merkez Yönetim Ku-rulu'na alınan eskiDiyarbakırBarosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamalarıyla gün yüzüne çıktı. Kürt meselesinde yeni bir alan açmayı hedeflediklerini anlatan Tanrıkulu'na Gürsel Tekin'den de tam destek geldi. Ancak konunun 'siyasî özerklik' boyutuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bunun üniter yapıya aykırı olduğunu söyledi ve, "Daha fazla kaynaşma lazım, bölünme değil." uyarısında bulundu. Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise tartışmaya ilginç bir öneriyle katıldı: "Politikayı belirlemek için program kurultayını toplayalım."

CHP'nin yeni Kürt politikasını şekillendirmesi amacıyla Merkez Yönetim Kurulu (MYK)'na alınan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, ilk çıkışını dün yaptı. Vatan gazetesine röportaj veren Tanrıkulu, problemin 'demokrasi, insan hakları ve adalet' çerçevesinde uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Dün NTV'nin sorularını da cevaplayan Tanrıkulu, "İki dilli hayat ve demokratik özerkliği tartışmaktan yanayız. Bu görüşler toplumun bir kesimini şoke edebilir, ama unutulmaması gereken bir konu var ki; ifade özgürlüğü şoke edici sarsıcı fikirler içindir." diye konuştu. Kürt meselesininAK Partiile BDP arasında sıkıştığını dile getirenCHPGenel Başkan Yardımcısı, bu konuda 3. yol olma hedeflerini, "Kürt meselesinde yeni bir alan açmayı hedefliyoruz. Bu, özgürlük, eşitlik ve hukuku esas alan bir yöntem olacaktır." sözleriyle anlattı.

Bu açıklamaya Gürsel Tekin'den de destek geldi. Partisinin Çayyolu temsilciliğini ziyaretinde konuyla ilgili sorulara muhatap olan Tekin, "Sezgin Bey'in açıklamaları son derece güzel ve olumlu. Kendisine katılıyorum, bu konuların tartışılması gerek. Bu ülke ne çektiyse yasaklardan çekti. Sorunların tartışılması Türkiye'nin aleyhine değildir. Demokratik bir çerçeve içerisinde her şey konuşulabilir.'' değerlendirmesini yaptı.

Son olarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Haber Türk televizyonuna çıktı. Özerklikle ilgili soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de idari özerklik zaten var. Herkes kendi belediye başkanını seçiyor. Ama siz özerkliği bir siyasal özerkliğe dönüştürürseniz bu doğru değil, bizim üniter yapımıza aykırıdır." diye konuştu. Türkiye'nin üniter yapısının emperyalizme karşı savaşarak, Türk-Kürt-Çerkez gibi ayrımlar yapılmadan kurulduğunu vurgulayan CHP lideri, "Biz onların mirasçısıysak bize bıraktıkları ülkeyi daha da yükseltmemiz lazım, parçalamak değil. Daha fazla kaynaşmamız lazım, bölünmek değil. Onun için eğer demokratik özerklikten ayrılma diye söz ediliyorsa bu doğru değil." görüşlerini savundu. Tanrıkulu'nun, "Kürt sorununu kıyılar çözer." anlamındaki sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Soruna insan odaklı bir çözüm getireceğiz. Bu çıkış noktamızdan yola çıktığımızda göreceksiniz, doğudaki de, batıdaki de, kuzeydeki de, güneydeki de makul bir tartışma zemininde buluşacaktır. Kıyılar buna en büyük katkıyı yapar."

CHP Genel Başkanı'na, "Konuşmalarınızda 'Kürt sorunu' dememe tavrınız bundan sonra da devam edecek mi?'' sorusu da yöneltildi. Kılıçdaroğlu, "Kürt sorunu'' ifadesini de kullanabileceğini, ancak olaylara etnik ve dini temelli tanımlamalarla yaklaşmayı doğru bulmadığı için tercih etmediğini belirtti.

CHP, ÜLKENİN KURULUŞ FELSEFESİNİ SAVUNUR; GENEL BAŞKAN BİLE BUNA AYKIRI KONUŞAMAZ

Öte yandan bu açıklamalar, parti içerisinde de tartışma doğurdu. Manisa Milletvekili Şahin Mengü, sadece genel başkanın açıklamalarının partiyi bağlayacağını, Tanrıkulu'nun sözlerinin ise kendi görüşleri olduğunu ifade eti. CHP'nin bu taleplerle ilgili yeni bir politika belirlemesi için konuyu yetkili organların da tartışması ve ortak bir karar alması gerektiğini anlatan Mengü, "Özerklik, iki dilde eğitim gibi söylemler çok önemli şeylerdir. Bu konuda yeni politika belirlemek için bir program kurultayı toplamak gerekir. En azından Parti Meclisi (PM) toplantısında bu konunun ayrıntılı konuşulması gerekir." diye konuştu. Mengü, "CHP anadilin özgürce kullanılmasına destek veriyor ancak iki dilli eğitim ya da ikinci bir dilin resmi dil olması konusu çok sakıncalı bir durum." şeklinde konuştu.

Benzer bir yaklaşım sergileyen İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise sert konuştu: "Resmi dil olarak ikinci bir dil söz konusu değildir. İki dil ve özerklik talepleri ülkemizin kuruluş felsefesine aykırıdır. CHP ulus devlet ve üniter devlet konusundaki kararlılığını sürdürecektir. Genel başkan dahi olsa buna aykırı bir söylem içine giremez. Tanrıkulu'nun yapması gereken, çıkıp hata yaptığını, yanlış yaptığını söyleyerek özür dilemesidir. Ne yazık ki daha önce CHP'ye oy bile vermeyen insanlar partiye yönetici olursa, programı okumadan siyaset yaparlarsa partiye zarar vermeleri kaçınılmaz oluyor."

zaman



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs