son nokta | " /> son nokta | "/>

En Sıcak Konular

MGK'dan özerklik tartışmasına son nokta

29 Aralık 2010 19:32 tsi
MGK'dan özerklik tartışmasına son nokta 

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yılın son toplantısını yaptı. Toplantı sonrası yazılı açıklama yapıldı.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada tek bayrak, tek devlet ve Türkçe vurgusu yapıldı. Açıklamada "Bu gerçeği değiştirme girişimleri kabul edilemez" denildi.     

Çankaya Köşkü'ndeki olağan toplantı saat 13.50'de başladı ve yaklaşık 5 saat sürdü.

Toplantı sonrasında yayımlanan bildiride, toplantıda ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin etraflı bir şekilde ele alındığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Halkımızın her zaman ortaya koyduğu kardeşlik ve huzur içinde bir arada yaşama kararlılığının Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğinin en güçlü teminatı olduğunun altı çizilmiştir.

Bu bağlamda, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ve toplumsal barışını hedef alan tahrik ve girişimlerin milletimizin kardeşçe yaşama iradesi karşısında hiçbir sonuca ulaşamayacağına olan kati inanç bir kere daha vurgulanmıştır.

Bu çerçevede, toplumda infial yaratabilecek ve demokrasiye, kişisel hak ve özgürlüklerin gelişimine, toplumsal barışa ve kardeşlik duygusuna zarar verecek yaklaşımlardan kaçınılmasının ve herkesin sorumluluk içinde hareket etmesinin büyük önem taşıdığına işaret edilmiştir.

Bu bağlamda, 'Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet' anlayışını ve önde gelen ortak paydalarımızdan birini teşkil eden Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğini değiştirmeye yönelik hiçbir girişimin kabul edilmeyeceğinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir.

Bu yaklaşımla önümüzdeki dönemde de devletimizin terörün ve onun beslendiği ortamın tasfiyesine yönelik çok yönlü ve geniş kapsamlı mücadelesinin her zaman olduğu gibi, halkımızın sağduyusu ve desteğinden alınan güçle ve taviz verilmeksizin aynı azim ve kararlılıkla sürdürüleceği teyit edilmiştir."

Irak

Toplantıda, Irak'taki son gelişmelerin de tüm boyutlarında değerlendirildiği belirtilen bildiride, toplantıda 21 Aralık'ta yeni hükümetin kurulmasından duyulan memnuniyetin kaydedildiği ifade edildi.

Yeni hükümetin Irak halkının karşı karşıya bulunduğu güvenlik, siyasi, ekonomik ve sosyal sorunların çözülmesi yönünde göstereceği çabalara Türkiye'nin her türlü desteği vermeye devam edeceğinin vurgulandığına işaret edilen bildiride, bu kapsamda ayrıca terörle mücadeleye ilişkin Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizması sürecindeki gelişmelerin gözden geçirildiği bildirildi.

Kıbrıs

Kıbrıs'ta devam etmekte olan BM müzakere sürecinin de ele alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını teminen önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlar değerlendirilmiştir. BM Genel Sekreteri'nin ortaya koyduğu '2010 yılı sonunda kapsamlı çözüme ulaşılması' hedefine Türk tarafınca gösterilen tüm çabalara karşın Rum tarafının oyalayıcı tutumu nedeniyle halen ulaşılamaması üzerinde durulmuş ve BM Genel Sekreteri'nin bu durumdan duyduğu memnuniyetsizlik paylaşılmıştır.

Kıbrıs'ta en kısa sürede kapsamlı bir çözüme ulaşılması için gerekli zeminin mevcut olduğu ve bu fırsatın değerlendirilmesinin gerektiği anlayışıyla hareket eden Türkiye'nin, devam eden müzakere sürecine ve KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu'nun yapıcı çabalarına tam destek vermeye devam edeceğinin altı çizilmiştir."

Özerklik çıkışı tepki toplamıştı

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın iki dil çağrısı ardından Demokratik Toplum Kongresi'nin özerklik içeren taslağı özellikle askerde büyük rahatsızlık yaratmıştı.

Genelkurmay'dan yapılan yazılı açıklamada, üniter devlet ve 'resmi dil Türkçe'dir' uyarısı yapılmış, "Bu tartışmada tarafız ve taraf olmaya devam ediyoruz" denilmişti.

Geçen hafta önce Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplanmış, ardından da Başbakan'ın talimatıyla güvenlik zirvesi gerçekleştirilmişti.

cnnturk



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs