En Sıcak Konular

Almanya'da tepki çeken ırkçı öneri

29 Aralık 2010 18:59 tsi
Alman Havaalanları Birliği'nin (ADV) gelecek yıl başkanlığını üstlenecek olan Düsseldorf havaalanı müdürü Christoph Blume'nin, havaalanlarında yolcuların, ırk, millet ve dinlerine göre ayrılarak farklı güvenlik kontrollerine tabi tutulması yönündeki öne

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Memet Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, "Profiling" adı verilen uygulamanın hiç bir Avrupa ülkesindeki hukuka uygun olmadığını belirterek, "Bu tarz bir öneri ne Avrupa, ne de Alman hukukuyla örtüşmektedir" ifadesini kullandı.

Sözkonusu önerinin, AB'nin 2000 yılında yürürlüğe giren yönergelerine ve Alman Anayasasının 3. maddesine aykırı olduğuna işaret eden Kılıç, bu tarz bir uygulama ile elde edilmek istenilen havaalanı güvenliğinin ayrımcılık yapılmadan da sağlanabileceğini ifade etti.

Kılıç, "Bir çok kişinin, göçmenlerin temel haklarının herhangi bir geçerliliği olmadığını düşünmesi ya da bu hakları sadece formalite olarak görmesi çok üzücü. Örneğin geçen aylarda hükümet, AB vatandaşı olmayanlar için çıkartılması planlanan elektronik kimlik kartları için 6 yaşındaki çocuklardan bile parmak izi alınması yönünde tasarı sundu. Polis kuşatmasına yönelik tartışmalar yeni değil" görüşünü bildirdi.

Alman hükümetinin bilgi özgürlüğü sorumlusu Peter Schaar da, sözkonusu önerinin uygulanmasının mümkün olamayacağını belirterek, "Teröristler sarıkla dolaşmıyor" dedi. Schaar ayrıca, yolcuların belirli kriterlere göre ayrılmasının da Alman Anayasasına aykırı olduğunu söyledi.

Alman Polis Sendikası Başkanı Bernhard Witthaut da, önerinin güvenlik önlemlerini güçlendireceğinden şüphe duyduğunu, bunun yanı sıra böyle bir uygulamanın ayrımcılığa yol açacağını ifade ederek, "Potansiyel saldırganların sadece belirli ülkelerden geldiği ya da belirli özellikleri taşıdığı varsayımıyla hareket etmek büyük riskler taşıyan vahim bir hataya yol açabilir" diye konuştu.

Blume, "Rheinische Post" gazetesine dün yaptığı açıklamada, havaalanlarında yolcuların "risk gruplarına" ve etnik kökenlere göre ayrılarak farklı kontrollere tabi tutulmasını önermişti.
 
zaman



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs