En Sıcak Konular

'Kapadokya, özel yasa ile korunabilir'

29 Aralık 2010 18:33 tsi
Nevşehir'in turistik Göreme beldesinde yıkılan peribacası yerel yönetimleri harekete geçirdi. Turizmciler ve sivil toplum kuruluşları Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri Platformu kurdu.

Platform üyeleri yaptıkları toplantı sonrasında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine alınan Göreme beldesindeki doğa harikası peribacalarının daha iyi korunabilmesi için Özel Kapadokya Yasası çıkarılmasını istedi.

Nevşehir'in Göreme beldesinde geçtiğimiz günlerde 25 metre yüksekliğe sahip bir peribacasının yıkılmasının ardından, bölgedeki yerel yöneticiler, turizmciler, sivil toplum örgütleri ile il özel idaresi uzmanları bir araya geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Tatar, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, merkez ilçeye bağlı Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, Kapadokya Scal Kulüp Başkanı Murat Özgüç ile TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Keçeci'nin katıldığı toplantıda, peribacalarının daha iyi korunabilmesi için alınması gereken tedbirler görüşüldü ve çeşitli kararlar alındı.

Toplantı sonrasında alınan kararları açıklayan TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri Platformu Sözcüsü Mehmet Keçeci, coğrafi yapısı ve kültürel değerleri ile dünyanın dört bir yanından insanların ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin Türkiye'nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Keçeci, "Binlerce yılda oluşan bu doğa ve tarih varlığı, bir anda yok olabilmektedir. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız peribacası çökmesi olayı bizleri üzmüştür. Fakat en sevindirici tarafı ise bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Yaşanan bu olay bir ilk değil, son da olmayacaktır. Sadece ülkemize ve bölgemize ait olan, UNESCO tarafından da Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen bu peribacalarını koruyup gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin asli vazifesidir." dedi.

Bu kapsamda bölgedeki yerel yöneticiler ve sivil toplum örgütleri olarak peribacalarının daha iyi korunabilmesi için alınması gereken tedbirleri kararlaştırdıklarını ve ilk olarak Özel Kapadokya Yasası'nın bir an önce çıkarılmasını istediklerini söyleyen Keçeci; bunun yanında peribacalarının mülkiyetinin yerel yönetimlere devredilmesini istediklerini kaydetti.

Keçeci, bu taleplerini önümüzdeki günlerde oluşturacakları bir heyetle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çeşitli bakanlıklara ileteceklerini de kaydetti.
 
cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs