En Sıcak Konular

Vatikan'dan sürpriz laiklik çıkışı

29 Aralık 2010 17:54 tsi
Vatikan Basın Bürosu Müdürü Peder Federico Lombardi bir İtalyan gazetesine ilginç açıklamalar yaptı.

Vatikan, "agresif laikliğin" özellikle Avrupa'da dini kamusal yaşamdan dışlamaya çalıştığını savundu. Vatikan Basın Bürosu Müdürü Peder Federico Lombardi, İtalya'daki günlük yayın organlarından Secolo XIX gazetesine verdiği demeçte, "hoşgörüsüzlükle dikkati çeken köktencilik akımının sadece büyük dinlerin bağlıları arasında değil, laiklik anlayışının savunucuları arasında da yaygın olduğunu" belirtti.

"Agresif laiklik, laik köktencilik, özellikle Avrupa'da dini kamusal yaşamdan dışlamaya çalışıyor. Din, özel yaşama ait bir mesele haline getirilmek isteniyor" diyen Vatikan Sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Son yıllarda her şeyden önce İslam ve Hinduizm gibi büyük dinlerin bünyesinde dinler arası gerilime neden olan köktenci akımlar var. Dünyanın diğer yanında ise bundan tümüyle bağımsız sayılamayacak farklı bir dinamik söz konusu: Dine hiç güvenmeyen bir laiklik anlayışı, dinin topluma müspet katkısını değerlendirmek yerine dini kamusal yaşamdan tümüyle dışlama gayreti içerisindedir."

Lombardi'nin Hristiyanlık bünyesindeki köktenci akımlara sadece Protestanlık çatısı altında evangelizm gibi hareketlerde rastlandığını iddia etmesi dikkati çekti.

Katolikler arasında köktenci grupların olmadığı imasında bulunan Lombardi, "Bu tür eğilimlere, evangelist menşeli akımlar ve fırkalar arasında da rastlanıyor. Onların var olabilmek için ısrarlı bir yayılmacılık peşinde koşmaları olumsuz tepkilere neden oluyor. Müslümanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerde köktenci nitelikteki bu tür Hristiyan grupların tavırlarının Hristiyanlığın oradaki imajında belirleyici olması, Katolik piskoposları da zor duruma sokuyor" dedi.

Vatikan Sözcüsü Lombardi, Batıdaki "agresif laiklik" yanlıları ile geleneksel dinlerin müntesipleri arasında yaygın olduğunu ileri sürdüğü köktenci akımları, "Hristiyanlık aleyhtarı hoşgörüsüzlüğün kaynağı" diye niteledi



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,032 µs