En Sıcak Konular

'Siber ordu kurulmalı'

29 Aralık 2010 15:21 tsi
'Siber ordu kurulmalı' Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne uygun şekilde yasa tasarılarının hazırlanmasını isteyen CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, hükümeti, "Aksi takdirde; kişisel verilerimiz yabancıların eline geçebilir, verilerimiz Ermenistan ve Kıbrıs Rum Ke

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, 10 Kasım 2010’da imzalanan Avrupa Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne uygun iç hukukta gereli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. İç hukukta gerekli düzenlemeler yapılmadan sözleşmenin Meclis’ten geçmesi halinde belirsizlik ve olumsuzlukların ortaya çıkacağına dikkat çeken Seyhan, şu uyarıyı yaptı:

"Kişisel verilerin korunması konusundaki yasa yapılmadan sözleşme onaylanırsa, taraf ülke olarak ‘talep halinde’ Türk vatandaşlarının kişisel verilerini yabancı devletler ve onların güvenlik güçleri ile paylaşmak zorunda kalabiliriz. Özellikle Ermenistan ve Kıbrıs Kesimi’nin sözleşmeyi imzaladığı düşünülürse bilişim suçları gündeme geldiğinde bu ülkelerle de muhatap olabileceğimiz gözden uzak tutulmamalıdır. Bu ülkelere verileri aktarmak zorunda kalabiliriz. O nedenle kişisel verilerin hangi durumlarda yabancılarla paylaşılacağının belirlendiği, çizgilerinin net bir şekilde çizildiği iç hukuk düzenlemesinin yapılması şarttır."

-İRAN ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİ-

Siber saldırıların ülkeleri kaosa sürüklediğine dikkat çeken Seyhan, "İran yönetimi devlet sırlarını ülke dışına çıkarmaya programlanan virüs karşısında çaresiz kaldı. Virüs bulaşan tüm sistemlerini nükleer santrallerini devre dışı bıraktılar" dedi.

-"SİBER ORDU KURULMALI"-

Dünyaca ünlü yazılım ve donanım güvenliği şirketlerinden AVG Technologies’in hazırladığı Global Tehdit Endeksi’nde Türkiye’nin, siber saldırılara maruz kalabilecek en riskli ülkelerin ilk dördü arasında yer aldığını belirten Seyhan, "siber ordu" kurulmasını önerdi. ABD’nin 90 bin kişilik siber ordu personeli olduğuna dikkat çeken Seyhan, "Şu anda TÜBİTAK’ta, Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi’ne kimi zeminlerde ‘siber ordu’ deniyor. Burada sadece 5 kişi tam zamanlı çalışıyor. 5 kişilik ordu ile biz dünyada baş edemeyiz. Biliyorsunuz ANKA geçenlerde bir saldırıya uğradı. Türkiye’de saldırıya uğramamış bir devlet kurumu yok" dedi.

-"YETERLİ KAYNAK VAR"-

Bir basın mensubunun, "Alt yapı var mı?" sorusuna Seyhan, "Yeterince uzman var. Boş gezen bilgisayar mühendisi bile var ama Hindistan’dan 4 bin tane bilgisayar mühendisi getirildi. Türkiye kendi insan kaynağını değerlendirirse bu ordu kurulabilir" diye konuştu.



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs