En Sıcak Konular

Şişmanlığın bir zararı daha

28 Aralık 2010 14:00 tsi
Şişmanlığın bir zararı daha
Kalp, şeker ve tansiyon gibi bir çok kronik hastalığa yol açan aşırı şişmanlığın kadınlarda bir zararı daha ortaya çıktı.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, karın içi basıncın artmasının idrar kaçırma probleminde önemli bir etken olduğunu, aşırı şişmanlığın yanı sıra gebelik, kronik öksürük ve kabızlığın bu soruna yol açtığını bildirdi.
İdrar kaçırmanın pek çok kadının ortak sorunu olduğunu, yapılan çalışmaların, kadınların yüzde 15-17'sinde idrar kaçırma problemi bulunduğunu ortaya koyduğunu anlatan İtil, bu oranın gençlerde yüzde 20-30, orta yaşlılarda yüzde 30-40, yaşlılarda ise yüzde 40-50 civarında olduğunu söyledi.
Prof. Dr. İtil, az sayıda da olsa kadınlarda idrar kaçırmanın beyin veya omurilik tümörü, multiple skleroz (MS), bel fıtığı, şeker hastalığına bağlı sinir hasarı, idrar kesesi ve vajina arası delikler, parkinson hastalığı, beyin travması gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğini kaydederek, hafife alınmaması gereken sorunla ilgili kadınların mutlaka bir uzmanla görüşmeleri gerektiğini söyledi.

''Karın içi basıncın artması idrar kaçırma probleminde önemli bir etken'' uyarısını dile getiren İtil, ''Aşırı şişmanlığın yanı sıra gebelik, kronik öksürük ve kronik kabızlık da idrar kaçırmaya neden oluyor'' dedi.

Yaşın ilerlemesi, fazla sayıda ve zor doğumun da idrar kaçırmaya neden olduğunu ifade eden İtil, tedaviyle sonuç alabilmek için kişiye özel bir yol izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

İtil, hastanın yaşam tarzıyla ilgili ayrıntılı bilgi alınmasının tedavide büyük önemi bulunduğunu vurgulayarak, ''İdrar kaçırmanın tipi, doğum sayısı, geçirilmiş ameliyatlar, hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi pek çok unsurun sorgulanması gerekir. Gerekli incelemelerin ardından gerek görülürse hasta nörolojik muayeneye de yönlendirilebilir'' şeklinde konuştu.
 

Öksürük, egzersiz...

Öksürük, gülme ve egzersiz sırasında idrar kaçırma problemi yaşanacağı gibi, tuvalete için sıkışma halinde de sorunun ortaya çıkabileceğini anlatan İtil, ''Sıkışma halinde ortaya çıkan idrar kaçırma problemi, genelde ilaç ve pelvik taban kaslarına yönelik egzersiz ile giderilebilir'' diye konuştu.

Karın içi basıncın artmasına neden olan gülme, öksürme, ağır kaldırma, ıkınma ile ortaya çıkan idrar kaçırmaya ise pelvik organ sarkmalarının neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. İtil, ''Bu tip idrar kaçırma sorunu pelvik taban kaslarının egzersizi veya cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişide uygulanan ve birçok cerrah tarafından altın standart yöntem olarak kabul gören 'Tension free vaginal tape' denilen cerrahi yöntem, lokal anesteziyle yapılıyor ve yüzde 95 başarı elde ediliyor'' bilgilerini aktardı.

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, pelvik organ sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastaların sebep, semptomların şiddeti, pelvik taban kaslarının gücü, kişinin beklentileri, cinsel aktivite, genel sağlık durumu gibi hususlara bakılarak tedavi edildiğini söyledi.

 

 



Bu haber 1,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs