En Sıcak Konular

AYİM hukuka meydan okuyor!

29 Aralık 2010 13:34 tsi
Hukukçular Derneği başkanı AYİM'in Balyoz davası sanığı 3 generalle ilgili verdiği kararı değerlendirdi...

Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı Necati Karabay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi(AYİM)’nin Balyoz davası sanığı 3 generalin terfi ettirilmemesini iptal kararıyla sivil irade ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararını yok saydığını, hukuka meydan okuduğunu söyledi.

Aynı zamanda emekli savcı olan Necati Karabay, yaptığı açıklamada, AYİM’in Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nun ‘Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali’ istemini yerinde bulmasına tepki gösterdi. Açığa alınarak rütbesi sökülen, silahı elinden alınıp geçici olarak kışlaya girmesi yasaklanan generallerin terfi ettirilmesinin düşündürücü olduğunu belirten Karabay, "Yüksek mahkeme bu kararıyla hem komutanları açığa alan sivil iradeyi, hem de YAŞ’ı bay-pass etmiş, hukuka meydan okumuştur. YAŞ kararıyla son 15 yılda dini inançları nedeniyle ordudan atılan bin 600 kişiye itiraz yolunu kapalı tutan mahkeme bugün benzer konudaki başvuruyu kabul ederek karara bağlaması da ayrıca sorgulanması gereken konudur.” dedi.

AYİM terfi kararı veremeyeceğinin altını çizen Karabay, şöyle devam etti: “Orası bir yargı merciidir. Yargı terfilerle açığa almalarla ilgilenmez. Bu hak ilgili bakanlara aittir. Mahkeme maalesef yürütmenin yetki alanına girmiştir. Terfi etmek için mahkeme kararı yeterli görülürse; Başbakan’ın imzası, Cumhurbaşkanı’nın onayı da hükmünü yitirecektir. Terfi alamayan herkes mahkemeye koşacaktır.”

Generallerin İçişleri ve Milli Savunma Bakanları’nın Askeri Personel Kanunu’nun 65. maddesindeki yetkilerini kullanarak açığa alındığını hatırlatan Karabay, açığa almaları hukuka uygun bulan mahkemenin terfi kararı ile kendisiyle çeliştiğini kaydetti. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 7 askerin Türk Silahla Kuvvetleri tarafından döşenen mayınlara basarak şehit olmasıyla olaya da değinen Karabay, mayınları döşeyen komutanı ‘olur böyle şeyler’ diye teselli eden Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın terfi edilmesinin şehit ailelerini birkez daha yıktığını vurguladı.

AYİM ve ASKERİ YARGITAY KALDIRILSIN

Necati Karabay, AYİM'in Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun ‘bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali’ kararının yargıdaki çift başlığın da yanlışlarını ortaya çıkardığını ifade etti. Hukukçular Derneği olarak genel seçimler öncesi bu yönde çalışma yapılmasını önerdiklerini dile getiren Karabay, "2011 genel seçimlerini bekleme gereği duyulmadan, sıcağı sıcağına mahkemenin bu kararı üzerine adım atılmalıdır. Anayasa’nın ilgili bölümü değiştirilerek AYİM ve Askeri Yargıtay kaldırılmalıdır. Böylece çift başlılığın da önüne geçilmelidir." şeklinde konuştu. (CİHAN)
 



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,828 µs