En Sıcak Konular

Almanya'da tartışma yaratan güvenlik önerisi

29 Aralık 2010 12:45 tsi
Almanya'nın en işlek havalimanlarından Düsseldorf havaalanı yöneticisi Christoph Blume'nin, güvenlik konusunda ortaya attığı yeni öneri büyük tartışma yarattı.

Blume, İsrail'de olduğu gibi, Almanya'da da uçak yolcularının önceden profillerinin çıkarılarak farklı güvenlik kontrollerinden geçirilmesini istedi. Ancak farklı din ve etnik kimliklerden yolculara ayrımcılık yapılacağı endişesi tepkilere yol açtı.

Deutsche Welle'nin Türkçe servisinin haberine göre, gelecek yıl Alman Hava Meydanları Birliği ADV’nin de başkanlığını üstlenecek olan Blume, uçakla seyahat edecek yolcuların önceden profillerinin çıkarılmasını ve buna göre havalimanında farklı güvenlik kontrollerinden geçirilmesini önerdi.

Öneriye göre, sık seyahat eden ve profillerinde herhangi bir risk bulunmayan yolcuların “ekspres” olarak adlandırılan, hızlı güvenlik kontrol noktalarından geçirilmesi öngörülüyor. Profillerinde riskli noktalar saptanan yolcular ise daha sıkı güvenlik önlemlerine maruz kalacak.

Blume, Alman Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail havalimanlarında halen uygulanmakta olan modeli başarılı bir örnek olarak gösterdi. Blume, “İsrail, havalimanlarındaki kontrollerde risk temelli bir yaklaşım uyguluyor. Yolcular belirli risk gruplarına ayrılıyor. Hakkında yeterli bilgi bulunan, aynı güzergâh üzerinde sıklıkla seyahat eden yolcular, haklarında çok az ya da hiç bilgi olmayan yolculara göre daha hafif kontrollerden geçiriliyor” dedi.

İSRAİL'DEKİ UYGULAMA
İsrail havalimanlarında uygulanan yöntem, yolcuların önceden profillerinin çıkarılmasını içeriyor. Uçak yolcuları büyük ölçüde etnik kimliklerine göre ayrılıyor. Seyahat eden kişilerin profillerinin çıkarılmasında, milliyetleri, görünüm ve davranışları da etkili oluyor. İsrailli güvenlik birimleri genelde Arap ve Müslüman yolcuları yüksek risk taşıyan grupta değerlendiriyor.

Alman havacılık yetkilisi Blume, Almanya için yaptığı öneride yolcuların milliyetleri ya da etnik kimliklerine atıfta bulunmazken, böyle bir güvenlik sisteminin, herkesin çıkarına olacağını belirtti.

TEPKİ GÖRDÜ
Haftalardır terör tehdidini tartışan ve yoğun güvenlik önlemlerinin sürdüğü Almanya'da üst düzey bir havacılık yetkilisi tarafından ortaya atılan bu öneri, polis sendikası ve siyasilerden tepki aldı.

Alman Polis Sendikası GdP'nin Başkanı Bernhard Witthaut, önerinin güvenlik önlemlerini güçlendireceğinin şüpheli olduğunu, bununla birlikte böyle bir uygulamanın ayrımcılığa kapı aralayacağını belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Stefan Paris ise öneriyi temkinli karşılayarak, “Havalimanlarında güvenlik önlemleri konusunda hali hazırda iyi bir durumdayız” diye konuştu.

Almanya'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik'in Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da ortaya atılan öneriye destek vermekten kaçındı. Önerinin büyük sorunlar içerdiğini belirten Bosbach, bunun güvenliğini artırmak yerine yeni sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Muhalefetteki Sol Parti de önerinin, Anayasa’nın ayrımcılığı yasaklayan ilkelerinin ihlal edilmesi anlamına geleceği uyarısında bulundu.



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs