En Sıcak Konular

Sahalarda kötü tezahürata 3 yıl hapis

29 Aralık 2010 09:45 tsi
Futbol sahalarında her gün yaşanan spor terörüne ağır ceza geliyor.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Sporda Şiddet Kanun Tasarısı'nda, sahalardaki kötü tezahürata 3 yıla kadar hapis öngörülüyor. 

Kesici ve delici alet kullananlar 3 yıla kadar cezalandırılabilecek. Organize şike olaylarına katılanlar ise 18 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Tasarı, müsabakaları sırasında kulüplerin kendi özel güvenlik birimlerini oluşturmalarını öngörüyor.

Hükümet, uzun süredir beklenen Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nı Meclis'e gönderdi. Tasarı, özellikle kötü tezahürat ve şiddetle ilgili ağır cezalar içeriyor. Buna göre; taraftarların grup halinde ya da münferit olarak belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın (duyan kişilerin rencide olmasını sağlayacak tarzda) aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. Tezahüratların din, dil, ırk, etnik köken veya mezhep farkı gözeterek tahrik edici sözlerden oluşması durumunda alt ceza sınırı 1 yıla çıkarılacak. Kötü ifadelerin yazılı pankartlarda yer alması durumunda ise üst ceza sınırı 4,5 yıl olacak.

Tasarı, ateşli silahların yanı sıra kesici, ezici, bereleyici veya delici aletlerle patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ya da yakıcı maddelerin spor sahalarına girmesini yasaklıyor. Bu maddeleri sokanlar 3 aydan 1 yıla kadar, kullananlar 1 yıldan 3 yıla kadar, başkaları için temin edenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Ayrıca müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddenin girişi de suç teşkil edecek. Kişilere 20 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek.

ORGANİZE ŞİKE OLAYLARINA KARIŞANLAR, 18 yıl HAPİS CEZASIYLA yargılanabilecek

Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya menfaat temin eden kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun kamu görevlileri, spor kulübü yöneticileri, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütlerin üyelerince işlenmesi veya bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla yapılması durumunda, ceza yarı oranında artırılarak 18 yıla kadar çıkarılabilecek.

Tasarı, spor müsabakalarındaki olayların önüne geçmek için alınacak tedbirleri düzenlemek için il ve ilçelerde 'spor güvenlik kurulları' oluşturulmasını da öngörüyor. Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulacak. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, TC kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart hazırlanacak. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye'ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilecek. Bilet satışları kişilere özgü olarak ancak bu elektronik kart üzerinden yapılabilecek. Spor müsabakalarını, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kartla izleyebilecek.

KULÜPler, Çocuklara ayrı tribün TAHSİS EDECEK

Ev sahibi kulüpler, spor alanlarında sağlık ve güvenlikten sorumlu olacak. Müsabakanın yapılacağı yerde konuk takım seyircilerine bağımsız bir bölüm ayıracak ve taraftarlar arasında temas olmamasını sağlayacak. Spor alanlarında, çocuklar ve engellilerin müsabakaları izleyebilmeleri için durumlarına uygun yerler tahsis edecek. Spor alanlarında seyircilerin oturma yerlerini numaralandıracak, alanlara kapasitenin üzerinde ve biletsiz seyirci alamayacak. Kulüpler, genel kollukla birlikte görev yapmak üzere güvenliği sağlamaya yetecek sayıdaki özel güvenlik görevlileri bulundurmak ve spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Ayrıca ev sahibi kulüpler, müsabakalarda seyirci sağlığını ve emniyetini ilgilendiren konularda çalıştırmak üzere ayrıca kulüp görevlileri bulunduracak. Taraftar dernekleri de seyirciler için spor ahlâkı ve ilkelerine uygun eğitici faaliyetlerde bulunacak.

Alkollü taraftarı stada alanlar, kendisini yakacak!

-Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'na göre; bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek amacıyla spor alanlarına giren kişi, 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanun hükümlerine aykırı olarak seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılması yasaklanan kişi lehine işlenmesi halinde ise cezalar yarı oranında artırılabilecek. Açıkça alkollü olduğu veya keyif verici madde kullandığı anlaşılan kişileri spor alanlarına kabul edenler de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek. Ayrıca kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak amacıyla kullandıran kişiye 1, sahte elektronik kartı üreten, satan, satışa arz eden, devreden, satın alan, kabul eden veya bulunduranlara da 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
 
Müsabakalarda özel güvenlik görevlisi bulundurma yükümlülüğüne aykırı hareket eden spor kulüplerine, eksik özel güvenlik görevlisi sayısı itibarıyla 100 TL idari ceza verilecek. Elektronik bilet uygulamasına geçilmemesi, gerekli güvenliğin sağlanmaması ve rakip takıma sunulacak hizmetlerin verilmemesi durumunda, en üst futbol liginde bulunan kulüplere 100 bin lira para cezası verilecek. Bu hükümdeki düzenlemelerin yerine getirilmesi için en üst ligdeki takımlara 1 yıl, diğer kulüp ve kuruluşlara 2 yıl süre tanınacak. Şiddet ve düzensizliğe yol açabilecek açıklamalarda bulunanlara 50 bin liraya kadar ceza uygulanabilecek. Bu şahıslar, 3 ay boyunca müsabakaları seyirden yasaklanabilecek. Bu suçun federasyon veya kulüp yöneticilerince yapılması durumunda ceza 5 katına (250 bin lira) çıkarılabilecek. Spor alanlarında kasten yaralama veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın 5237 sayılı TCK'nın ilgili maddelerine göre cezaya hükmolunacak. Spor alanlarındaki eşya, mala zarar verme suçu bakımından kamu malı hükmünde sayılacak. Meydana gelen zararların tazmini hususunda zarar veren kişiler ve onların taraftarı olduğu kulüp sorumlu tutulacak.

Tribün liderlerine göre yasa yetersiz

Süper Lig'deki 4 büyük takımın taraftar grupları, yeni yasanın çözüm olamayacağına inanıyor. 2 yıl önce çıkarılan yasanın uygulanmadığına değinen Beşiktaş Çarşı Grubu Temsilcisi Ayhan Güner, "Bu ülkeye spor mahkemeleri lüks gelir." dedi. Fenerbahçeliler Derneği adına avukat İlyas Bulcay, sporda şiddetin ortadan kalkması için taraftar grupları gibi özel unsurların incelenmesi gerektiğini söyledi. Ultra Aslanlar Genel Koordinatörü Oğuz Altay ise, "Tribün liderleriyle kulüp yöneticilerinin işbirliği içinde olması lazım." ifadelerini kullandı. Trabzonsporlu Gençler Grubu adına konuşan Mehmet Fındıkçı da, "Gençlerimizin hapislere atılmasını doğru bulmuyorum." açıklamasını yaptı.

Eğitimciler, çözümü toplumda buluyor

Prof. Dr. Turgay Biçer, temel toplumsal sorunları çözmeden sporda şiddetin önüne geçilemeyeceğini söyledi. Çocukların sokaklarda ortak spor yapamamasının da büyük bir eksiklik olduğunu belirten Biçer, "Spor yapanda değil izleyende sorun var." dedi. Yrd. Doç. Dr. Veysel Küçük, mevcut yasanın eksiklerinin olabileceğini, ancak sporda şiddet ve düzensizliği önlemeye yeterli bir kanun olduğunu savundu. Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karagözoğlu da televizyonlarda yorum yapan eski hakemlerin futbolu bir 'hatalar oyununa' çevirdiğini kaydetti. Karagözoğlu, kameralarla yorumların yasaklanması, tartışma programlarına sınırlama getirilmesi gibi bazı önerilerde bulundu.

Şenes Erzik: İngiltere model olmalı

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, futbolda şiddetin önlenmesiyle ilgili olarak, "İngiltere bu işi kuralıyla uygulayan tek ülke. Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok." dedi. İngiltere'deki ceza alan taraftarın 'maç süresince karakolda bulunma zorunluluğu' dahil pek çok yaptırımın olduğunu belirten Erzik, kararların süratle alındığını ve uygulandığını anlattı. Bu kararları alacak Türkiye'de de bir merci oluşturulması gerektiğini kaydeden Erzik, "İl Güvenlik Kurulu ile bu iş olmaz, onların yapacağı bir iş değil." diye konuştu. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de, "Bizim isteğimiz holiganlara ağır cezalar verilmesi ve bu kişilerin statlara girmesinin önlenmesi." değerlendirmesinde bulundu.

Eski futbolcular topu medyaya attı

Türkiye'de holiganizm gerçeği olduğunu vurgulayan Galatasaraylı eski futbolcu Hasan Şaş, "Burada hepimizin suçu var. Bedava bilet, en büyük sorunlardan biridir. Taraftarlar bu biletlerin yarısını satarken, yarısıyla da maçlara giriyor." dedi. Medyaya önemli görevlerin düştüğünü belirten Şaş, "Örneğin medyada, Galatasaray-Fenerbahçe maçı var. Rambo filmi varmış gibi haberler çıkıyor. Sanki savaşa hazırlanıyorlar. Televizyonlarda eğitici programların olması lazım. Toplum kavgaya hazırlanıyor." şeklinde konuştu. Fenerbahçe'nin efsanesi Rıdvan Dilmen ise şiddet yaşanmasında suçu en az olan kesimin sporcular olduğunu vurguladı. Dilmen, şiddeti medyanın tetiklediğini savundu.

zaman

 

 




Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs