tarihi adım | " /> tarihi adım | "/>

En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'den tarihi adım

29 Aralık 2010 08:04 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'den tarihi adım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyük önem taşıyan Diyarbakır ziyareti sırasında bir ilki gerçekleştirecek.

Kürtçe yayın yapan TRT Şeş’te canlı yayınlanan bir programa katılacak olan Gül, izleyiciyi Kürtçe selamlayacak. Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmaları simültane tercüme ile anında Kürtçe’ye çevrilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarın başlayacak Diyarbakır programı, iki dil ve özerklik tartışmalarının yaşandığı bir döneme rastlaması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bölge halkına sıcak mesajlar vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Gül, Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'in canlı yayınına katılarak sürpriz yapacak.

Gül, Cuma günü öğleden sonra Diyarbakır'dan canlı olarak yayımlanacak Rojev (Gündem) programına konuk olacak. Gül, TRT Şeş koordinatörü Fethullah Kırşan ve Haber Müdürü Cumali Çaygeç'in gündeme ilişkin sorularını cevaplayacak.

KÜRTÇE SELAMLAYACAK

Sunucuların Kürtçe takdimi ile başlayacak olan programda, Cumhurbaşkanı Gül'ün izleyiciyi Kürtçe selamlaması bekleniyor. Selamlamanın ardından program Türkçe olarak devam edecek ancak simültane olarak Kürtçeye çevrilecek. Gül, iki dil ve özerklik tartışması gibi güncel konularda sorulara cevap verecek. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, TRT Şeş'in iki yıl önce 1 Ocak 2009'da yapılan açılışında Kürtçe olarak hayırlı olsun (TRT Şeş bi xer be) demişlerdi.

DÜNYA TV DE İZLEYECEK

Cumhurbaşkanı Gül'ün Diyarbakır gezisini Gaziantep merkezli Kürtçe yayın yapan Dünya TV de izleyecek. Kısa sürede bölgenin sevilen kanallarından biri haline gelen Dünya TV, Gül'ün temaslarını Kürtçe olarak izleyicisine aktaracak. Cumhurbaşkanı Gül’ün canlı yayında şu mesajları vereceği öğrenildi.

"Türkiye'de konuşulan başka diller de vardır. Halkımızın konuştuğu bütün diller bizim dillerimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin dili Türkçedir, Türkçe herkesin ortak dilidir. Türkçe bilmeyen, öğrenmeyenlere öğretmemiz gerekiyor. Hiç kimse Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş olmak istemez. Herkes birinci sınıf vatandaştır. Vatandaşlarımızın konuştuğu farklı diller de bizim kültür mirasımızdır. Anayasa bize, bütün kültür mirasımızı korumayı emrediyor. Bazen bunlar müzeler olur, bazen bunlar destanlar olur, bazen diller olur. Bu bakımdan baktığımızda Kürtçe de bu Türkiye'de konuşulan dildir. Vatandaşlarımızın bazıları konuşuyordur. O da bizim dilimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir, o da bizim resmi dilimizdir”

"Özel anlam yüklemeyin"

Cumhurbaşkanı Gül Çankaya Köşkü'nde düzenlenen TÜBİTAK ödül töreni sonrası resepsiyonda konuştu. Gazetecilerin önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği Diyarbakır seyahati ile ilgili sorularına "özel anlam yüklemeyin rutin bir seyahat" diye cevap veren Gül, "Bütün illerimize nasıl gidiyorsak, ziyaret ediyorsak Diyarbakır şehrimiz de böyle ziyarete diyoruz. Geçen hafta da Adana'daydım" dedi.

Gazetecilerin "Diyarbakır ziyareti kararınızı almanızda son tartışmaların etkisi var mı" şeklindeki soruya ise "Hayır. Çok önceden planlayıp, takvime koyduğumuz bir program. Nasıl gittiğimiz illerde belediyeyi, garnizonu, valiliği ziyaret ediyorsak, şehrin ileri gelenleri ile görüşüyorsak burada da aynısını yapacağız" yanıtını verdi. Gazetecilerin "Konuşmanıza çok anlam yükleniyor. Bir mesajınız olacak mı" şeklindeki sorusuna ise yorum yapmayan Gül "Burada bilimle ilgili çok güzel bir program yaptık. Gölgelemeyelim" dedi.

TARİH ALANINDA İLK KEZ ÖDÜL VERİLDİ

TÜBİTAK tarafından her yıl bilim alanında önemli başarılara imza atan isimlere verilen 45. Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törende sahiplerini buldu. "Bilimde geri kaldık. Enerjimizi iç sürtüşmelerle heba ettik" diyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından uluslararası başarılarıyla adlarını duyuran 18 bilim insanı ödüllerini verdi. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak ilk defa tarih alanında bir akademisyen ödüle layık görüldü.

İşte ödül sahipleri:

Bilim Ödülü: Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seza Özen. Özel Ödül: Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu. Temel Bilimler Teşvik Ödülleri: Prof. Dr. İsmail Boztosun, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Doç. Dr. Emrah Kalemci, Prof. Dr. Mahmut Özacar, Doç. Dr. Asiye Safa Özcan. Mühendislik Bilimleri Teşvik Ödülleri: Prof. Dr. Adil Baykasoğlu, Doç. Dr. Alper Tunga Erdoğan, Doç. Dr. Bahar Yetiş Kara, Prof. Dr. Mehmet Kitiş, Doç. Dr. Metin Muradoğlu. Sağlık Bilimleri Teşvik Ödülleri: Doç. Dr. Reşat Özaras. Sosyal Bilimler Teşvik Ödülleri: Yrd. Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Yrd. Doç. Dr. Caner Bakır. TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü: Prof. Dr. A. Muhammed Uludağ.

bugün



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,477 µs