En Sıcak Konular

Bakan Atalay'dan polise: Özgürlükleri kısıtlamayın

28 Aralık 2010 18:55 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin, insana karşı işlenmiş suçların yüzde 95'ini aydınlatarak, Avrupa ülkelerini bile geride bıraktığını belirtti. Atalay, "Polis özgürlükleri korumak için vardır. Özgürlükleri engellemek için değil. Hiç bir yerde

Bakan Atalay, hedeflerinin, suçun işlenmeden önlenmesi olduğunun altını çizdi. Atalay, Türkiye'nin 75 ili, 33 ilçesinde mobese sisteminin hizmet verdiğini 6 il ile 49 ilçede sistemin götürülmesi için çalışmaların ise sürdüğünü açıkladı.

"BAKAN OLDUĞUMDA SADECE İSTANBUL'DA MOBESE VARDI"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Faruk Çelik'le birlikte Bursa Kent Güvenlik Yönetim Merkezi'nin açılışına katıldı. Türkiye'nin, insana karşı işlenmiş suçlarda faili meçhul olayları yüzde 95 aydınlatma oranıyla, Avrupa ülkelerini bile geride bıraktığını kaydeden Bakan Beşir Atalay, mobesenin suçu önleme ve suçu engellemede büyük önem arz ettiğini söyledi. İçişleri bakanı olduğu dönemde, sadece İstanbul'da mobesenin hizmet verdiğini hatırlatan Bakan Atalay, Bursa'da sistemin devreye girmesiyle beraber ülke genelinde 75 ilde mobeseye geçildiğini kaydetti.

Yeni güvenlik anlayışlarında caydırıcılığın önemli rol oynadığını vurgulayan Bakan Atalay, "Suç işlenmeden bunu önlemek bizim en önemli hedefimiz. Suç işlendikten sonra maliyet yükseliyor, önemli olan suçu önlemek, caydırmak, suç işleyecek insanların suç işleme zeminlerini ortadan kaldırmaktır. Bursa'da artık trafikte seyreden aracın plakası 7 saniyede sorgulanıyor, aracın çalıntı olup olmadığı ortaya çıkarılıyor. Özellikle esnafımız açısından da mobese önemli. Ticaretin yoğun olduğu bölgeler sürekli gözetim altında tutulacak. Herkes bilsin ki bu sistemin caydırıcılığı burada ortaya çıkar. Suç işlendiyse bunu aydınlatmakta da sistem önemli. Olayları aydınlatmada Türkiye çok başarılı, Avrupa'nın en başarılı ülkesiyiz. İnsana karşı işlenen suçlarla aydınlatma oranı yüzde 95. Olayları faili meçhul bırakan bir ülke değiliz. Her olay olduğunda hızlı bir şekilde aydınlanıyor. Mobese görüntüleri de aydınlatmada elimizi güçlendiriyor. Yargıya gittiğimizde de bu görüntüler delil sayılıyor." dedi.

"ACİL NUMARAMIZ '112' OLACAK"

Yakın zamanda Türkiye'nin bir sistem değişikliğine gideceğini anlatan Bakan Atalay, acil çağrı sisteminin yenileneceğini söyledi. Polis, jandarma, 112 ambulans gibi acil çağrıların tek bir merkezde toplanacağını dile getiren Bakan Atalay, '112' numaralı telefondan tüm acil hizmetlerin verileceğini açıkladı. Halen, Antalya ve Isparta'da projeyi hayata geçirdiklerini belirten Atalay, tüm acil olaylara tek merkezden en kısa süre içerisinde müdahale edileceğini kaydetti.

"VATANDAŞA İYİ MUAMELE EDİN, GÜVENLİKLE ÖZGÜRLÜK DENGESİNİ BOZMAYIN"

Konuşmasında, polislerden, olaylara müdahale tekniklerinde duyarlı olmasını isteyen İçişleri Bakanı, tavsiyelerde bulundu. Polisin en önemli görevlerinden birisinin vatandaşa iyi muamele etmek olduğuna dikkat çeken Bakan Atalay, polisin görevinin vatandaşa ceza vermek olmadığının altını çizdi. Polisin görevinin; suç işlendiyse onu aydınlatmak ve faillerini yargıya teslim etmek olduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Vatandaşa meşakkat edemezsiniz. Polis, özgürlükleri korumak için vardır. Özgürlükleri engellemek için değil. Polis, vatandaşlarımız özgürce yaşasın diye güvenliği sağlar. Hiç bir yerde özgürlüğü kısıtlayıcı şekilde görev yapmaz. Bir yerde müdahale ediyorsa, o güvenlik özgülüğünü sağlamak içindir. Biz 2009'u (Polis merkezleri yılı) ilan ettik. Karakollarımızın adını polis merkezi olarak değiştirdik. Ülkemizde hizmet veren bin 320 adet polis merkezimizi elden ve gözden geçirdik, hepsi yenilendi. Hem teknolojide hem imkanda, artık polisimiz eskiden olduğu gibi eski araçlarla hizmet yapan, benzini bulamayan günlerde değil. İmkanlarımız çok, teknolojimiz de iyi. Başbakanımıza, güvenlikle alakalı ne talep ettiysem onu sağlamıştır. Türkiye'de bu karakollarımıza, polis merkezlerimize vatandaşlarımız, korkmadan çekinmeden gelsin. Vatandaşlarımız içeriye girip bir ihtiyaçları, sıkıntıları varsa bunları polise aktarıp yardım talebinde bulunsunlar. Sistem çok değişti."

"VATANDAŞIN EMNİYETE OLAN GÜVENİ ARTTI"

Vatandaşlardan en yüksek kurumsal güveni emniyet teşkilatının aldığını ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, toplum destekli polisliğin tek görevinin vatandaşla bütünleşmeyi sağlamak olduğunu söyledi. Vatandaşın huzurunu daha çok sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Atalay, güvenlik alanında yeni yöntemlerle yeni imkanlarla güçlenerek yola devam etmek istediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından emeği geçenlere plaket veren Bakan Atalay, merkezin açılış kurdelesini kesti. Yetkililerden bilgi alan Bakan Atalay, güvenlik merkezindeki mobese kameralarıyla eski Beşevler Karakolu'nun yerine kurulan Şehit İbrahim Özbek Polis Merkezi'nin açılışını yaptı. Açılışa, geçtiğimiz yıl yasa dışı terör örgütü mensubu tarafından şehit edilen Özbek'in ailesi de katıldı.



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,180 µs