En Sıcak Konular

'Domuz gribi beklemiyoruz'

28 Aralık 2010 18:44 tsi
'Domuz gribi beklemiyoruz' Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin artık tifo, suyla bulaşan dizanteriler, benzeri virüs hastalıklarındaki gerileme açısından belki de iki lig atladığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda sözlü soruları yanıtlayan Akdağ, nüfusu azalan yerlere sağlık personeli hizmetinin aile hekimleri aracılığıyla götürüldüğünü kaydetti.

Kar üzerinde yürüyen paletli ambulansların sayısının 140 olduğunu bunu 200'e kadar çıkaracaklarını belirten Akdağ, gerekirse helikopter ambulanslarla da taşıma yaptıklarını ve bunları geliştireceklerini söyledi.

Türkiye'nin son beş yıl içinde temiz içme sularıyla ilgili çok büyük mesafe aldığını dile getiren Akdağ, 2010'da kayıtlı tifo vakasının 31 olduğuna, 10 binlerle ifade edilen vakaların buralara gerilediğine dikkati çekti.

Akdağ, ''Belediyelere de şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Küçük sayıdaki istisnalar dışında bu yeni anlayışa belediyelerimiz ayak uydurmuştur'' diye konuştu.

Bu konuda Avrupa ülkelerine yakın noktaya gelindiğini, Doğu Avrupa ülkelerinin üstüne çıkıldığını belirten Akdağ, ''Türkiye artık tifo, suyla bulaşan dizanteriler, benzeri virüs hastalıkları açısından lig atlamış belki iki lig atlamış durumdadır'' dedi.

Akdağ, 2002 yılından önce Ağrı ile Ankara'nın hekim oranının 1'e 24 olduğunu bu farkı 1'e 3'e kadar düşürdüklerini, dengeyi sağlamak için gayret ettiklerini kaydetti.

2010'un ilk aylarından sonra yeni bir ''domuz gribi'' vakası tespit edilmediğini, Dünya Sağlık Örgütünün salgın durumu olmadığını ilan ettiğini, Türkiye'de de durumun aynı olduğunu söyleyen Akdağ, ''Böyle bir salgın tehlikesi beklemiyoruz, bilim adamlarımız da beklemiyor'' diye konuştu.

43 milyon doz ''domuz gribi'' aşısının anlaşmayla garanti altına alındığını ancak sadece 6 milyon dozuna para ödendiğini ifade eden Akdağ, 3 milyon doz aşının kullanıldığını, 3 milyon doz aşının tedbir olarak stoklarda tutulduğunu bildirdi.

-ORGAN NAKLİ-

Beyin ölümü tespit edilenlerin organlarının bağışlanma oranının yüzde 30 civarında olduğunu ifade eden Akdağ, bu oranın mutlaka yükseltilmesi, toplumda bu duyarlılığın artırılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de 57 hastanede 103 merkezde organ nakli yapıldığını belirten Akdağ, son beş yılda 3 bin 896 kişiye beyin ölümü gerçekleşmiş vatandaşlardan, 8 bin 151 kişiye de canlıdan organ nakli yapıldığını bildirdi.

Akdağ, 2002'de 729 olan organ nakli sayısının 2010'da 3 bin 172'ye yükseldiğini ancak bu artışın yeterli olmadığını söyledi.

Son üç yılda kanserle ilgili 13 milyon 770 bin kutu ilaç tüketildiğini bildiren Akdağ, son beş yılda 5 bin 760 eczane açıldığını 3 bin 722 eczanenin da kapandığını kaydetti.

Meslek hastalığı tespiti konusunda şu anda yeterli durumda olunmadığını belirten Akdağ, buna yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol düzenlediklerini anlattı.

Akdağ, Türkiye'de 10 bin kişiye düşen doktor sayısının 15, Avrupa ise 35 olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit'in sınır güvenliğiyle ilgili kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi reddedildi.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs