En Sıcak Konular

''Torba Tasarı'', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

28 Aralık 2010 18:43 tsi
Kamuoyunda ''torba tasarı'' olarak adlandırılan, Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Komisyon Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, görüşülmesine daha önce başlanan tasarının, ilgili bakanların sunumunun ardından alt komisyona sevkedildiğini hatırlatarak, Alt Komisyon Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve diğer üyelere söz verdi.

Berber, Alt Komisyon olarak tasarı üzerinde 13 gün boyunca 12'şer saat çalıştıklarını belirterek, her maddenin uzun süre tartışıldığını ve ciddi değişiklikler yapıldığını kaydetti. Bazı kamu alacakların yeniden yapılandırılması kapsamına, kira, ecri misil ile birlikte belediye ve özel idarelerin alacaklarının da dahil edildiğini belirterek ''Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacakları tahsili denebilir. Elektrik alacaklarından tutun da kira alacaklarına kadar kamunun bütün alacaklarını düzenliyor'' dedi.

Tasarıda sosyal güvenlik mevzuatıyla yapılan değişiklik konusunda da bilgi veren Berber, ''Sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası kapsam dışında kalan bir toplum kesimi bırakılmamış oluyor. Bu çok önemli değişikliktir'' dedi.

Çalışma hayatı ile ilgili yasalar konusunda önemli değişiklikler yapıldığını anlatan Berber, kamu kurumlarındaki uzmanlarla ilgili konu üzerinde uzlaşma sağlanarak üst komisyona taşındığını, ayrıca üniversite harçlarıyla ilgili hesaplamalar konusunda ayrıntılı bilgi alındığını söyledi. Alt komisyon üyeleri dışında başka milletvekillerin de tasarıya katkı sağladığını kaydeden Berber, değişikliklerin önemli bir kısmının iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından değerlendirilerek yapıldığını söyledi.

-''PAKETİN ARKASINA NE TAKSAM GEÇER ANLAYIŞI...''-

CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Hükümetin, ''Nasıl olsa muhalefet de vatandaşların borçlarının hafifletilmesine karşı çıkmıyor, o zaman ben de bu paketin arkasına ne takarsam geçer'' anlayışı içinde olduğunu savunarak, bunun doğru ve etik olmadığını söyledi.

Öztürk, kamuda çalışan uzmanların ücretlerinin eşitlenmesini istediklerini, ancak bu düzenlemenin tasarıdan tümüyle çıkarılmasını siyasi olarak göğüsleyemeyen iktidarın alt komisyonda yaptığı değişiklikle, uzmanlara ''pantolon uyduramadık, gömlek verelim'' dercesine kamuda üçüncü bir uzman grubu yarattığını söyledi.

Tasarının bugüne kadar çıkarılan en kapsamlı af düzenlemesi olduğunu ifade eden Öztürk, vergi ve cezaların aslı ödenmek kaydıyla cezaların önemli bir kısmından vazgeçildiğini, ancak borç ödeme vadesinin geçmiş deneyimler de dikkate alınarak 36 aydan 60 aya çıkarılması gerektiğini, aksi takdirde istenen sonucun elde edilemeyeceğini savundu.

Aftan yararlanmak isteyen vatandaşlara açılmış davalardan vazgeçmeyi ve yeni dava açmamanın dayatıldığını ileri süren Öztürk, ''Yargı kararlarını by-pass eden, geriye yönelik bazı tarhiyatları silen düzenlemeler var'' dedi.

Öztürk, bazı maddelerin ayrı maddeler haline getirilmesi gerektiğine işaret ederek, torba tasarının; 207 çerçeve, 7 geçici madde ile yürürlük ve yürütme maddeleri olmak üzere toplam 216 maddeden oluştuğunu söyledi. Kamu alacakların yapılandırılmasıyla ilgili maddelerin ayrılarak ayrı bir tasarı haline getirilmesi halinde kısa sürede yasalaşabileceğini kaydeden Öztürk, aksi halde düzenlemenin Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu Tasarısı ile aynı akıbeti yaşayacağını ileri sürdü.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da tasarı üzerinde iktidar ile muhalefet partilerinin uzlaşması bulunmadığını belirterek, ''Hükümet kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması konusunda iyi niyetli ise bu hızla çıkarılabilir. Ama hükümet bunun arkasına sığınarak başka değişiklikleri de geçirmek istiyor'' dedi.

Tasarının ''krizin teğet geçmediğini gösterdiğini'' savunan Akçay, ''Vatandaş borcunu niye ödeyemedi? Hükümet müjde vermeyi bıraksın vatandaşa özür borcu var'' diye konuştu.

Tasarının görüşmelerinde Hükümeti, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer temsil ediyor.



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs