En Sıcak Konular

"İftiralara dayanamadım, çaresizdim, bunaldım"

0 0 0000 00:00 tsi
Yayınladığı 'andıç' ve 'darbe günlüğü' haberleriyle dikkatleri çeken Nokta Dergisi yayın hayatına son verdi. Derginin imtiyaz sahibi Ayhan Durgun, "Çaresizdim, bunaldım; bu kadar iftiraya dayanamadım ve kapatma kararı aldım." açıklamasında bulundu.

Darbe planları ve andıç haberini yayınladıktan sonra zor günler geçiren Nokta Dergisi, kapanma kararı almasına rağmen sıkıntılı günler yaşamaya devam ediyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükle ilgili soruşturmayı tamamlayan Bakırköy cumhuriyet basın savcısı, Nokta'nın Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında 6 yıl 8 aya kadar hapis talebiyle dava açtı. Derginin sahibi ise Nokta'yı neden kapattığını dün açıkladı. Ayhan Durgun, "Çaresizdim, bunaldım. Bu kadar iftiraya dayanamadım. Hakkımızda söylemedikleri söz kalmadı. En son 'Barzani destekliyor' denildi. Olacak iş değil. Ben de bu vatanın evladıyım. Dayanamadım ve kapatma kararı aldım." dedi.

Dergi çalışanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, sözlerine, "Yayının kesildiğini artık resmen de söyleyebilirim." ifadeleriyle başladı. Özellikle siyasetçilere kırgın olduğunu belirten Görmüş, şöyle devam etti: "Nokta'nın sahibi iktisadî ya da somut bir baskıdan söz etmedi. Fakat son bir ayda tedirginlik içindeydi. Nasıl olmasın ki? Bu ülke siyasetçilerinin bir tanesi bile Nokta'nın uğradığı baskına ilişkin tek bir cümle etmemişken, onun kendisini sanki 'normal bir ülkede dergi yayınlıyor' gibi hissetmesi mümkün müdür?"

Alper Görmüş, kapatma kararıyla ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Yüze yakın gazetecinin takip ettiği toplantı derginin Bakırköy'deki binasında yapıldı. Ekip arkadaşlarıyla beraber basın mensuplarının karşısına çıkan Alper Görmüş, ekip olarak çok üzgün olduklarını belirtti. Görmüş, toplantı sırasında derginin imtiyaz sahibi Ayhan Durgun'un bir internet sitesine yaptığı açıklamayı okudu. Görmüş, Durgun'un "Çaresizdim. Bunaldım. Bu kadar iftiraya dayanamadım. Hakkımızda söylemedikleri söz kalmadı. En son 'Barzani destekliyor' denildi. Olacak iş değil. Ben de bu vatanın evladıyım. Yola çıkarken özgür ve gerçekleri yazan bir dergi hedefimiz vardı. Hiçbir şekilde gazeteci arkadaşların işine karışmadım. Ama artık bu kadarı da fazla. Dayanamadım ve kapatma kararı aldım." açıklamalarını hatırlattı. Alper Görmüş, özellikle de demokrasi sözünü ağzından düşürmeyen siyasetçilere kırgın olduğunu söyledi. "Hakikaten demokratik bir ülkede yaşıyor olsaydık bugün demokrasinin üç gücünün ne yapıyor olacağı çok açıktır." diyen Görmüş, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün darbe günlükleri ile ilgili sözlerine de atıfta bulunarak şöyle devam etti: "Hükümet, kendisine darbe girişimi iddialarının üzerine mutlaka gider, şöyle demekle yetinmezdi: 'İddia edilen, ortaya atılan niyetleri, gayretleri biliyoruz. Basında çıkmadan önce biliyorduk. Bunlar devlette bilmesi gereken yerlere bildirilmiştir. Bilmesi gerekenlerin bilgisi vardır. Zaten savcılar da gereğini yaparlar.' Yargı bunları ihbar kabul eder, 'Kimmiş bu Anayasa'yı ihlal girişiminde bulunanlar, devlette kimin bilgisi varmış?' diye sorar, kendi bağımsızlığının da teminatı olan demokrasiyi korumak üzere harekete geçerdi."

Alper Görmüş, Nokta'nın yayın hayatına devam etmesi konusunda iyimser olduğunu belirtti. Kapanma kararının geçici bir tatil niteliğinde olabileceğini ifade eden Görmüş, "Ben iyimserim, devam edeceğiz. Öyle bir his var içimde.'' dedi. Görmüş, Nokta Dergisi'ne devam edilmesi durumunda aynı çizgiyi koruyacaklarını ifade etti.

Nokta'ya 'neşren hakaret' davası

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğü yayınlayan Nokta Dergisi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, haberi yayınlayan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında 'neşren hakaret' ile 'iftira' suçlarından 6 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açtı. 13 Nisan günü polisler tarafından baskın düzenlenen Nokta Dergisi hakkındaki soruşturma emekli paşa Özden Örnek'in şikâyeti üzerine başlatılmıştı. Darbe iddiaları gündeme geldiğinde Star Gazetesi'nin haberinde Örnek, günlükteki notların kendisine ait olduğunu kabul etmişti. Örnek, açıklamasında, "Üniformamı çıkarmadan bir iki gün önce bu faaliyet notlarımın tamamını bilgisayardan sildim. Canımın yanacağını bildiğim için, bulunmasın, okunmasn diye üstünü yazarak sildim." demişti. Olayın duyulması ve darbe girişimine kamuoyundan büyük tepki almasından sonra Örnek, bu kez günlüğün kendisinin olmadığını söyledi. Nokta hakkında başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün, günlüklerin kendisine ait olmadığını açıklayan Özden Örnek'e 'basın yoluyla alenen hakaret' ve 'iftira' suçlarını işlediği belirtildi. Bu nedenle Görmüş'ün, hakaret suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar, iftira suçundan ise 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi. Soruşturmanın darbe iddialarıyla ilgili kısmı ise Genelkurmay Askerî Savcılığı tarafından yürütülüyor. Nokta'nın yayımladığı günlüklerde, komutanların AK Parti'ye karşı iki darbe planladıkları, darbe girişimi destekçisi olarak da Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un adının geçtiği belirtiliyordu. Dergi, Genelkurmay Başkanlığı Askerî Mahkemesi'nin arama kararı ile 13 Nisan'da çok sayıda polis tarafından basılmıştı.

zaman



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,338 µs