En Sıcak Konular

Bankacılıkta yüksek kârlılık dönemi kapanıyor

28 Aralık 2010 16:22 tsi
KPMG'nin Bankacılık Düzenlemelerinde Değişim ve Gelişim raporuna göre finans sektöründe krizlerin akabinde ardı ardına yürürlüğe giren yeni düzenlemeler banka karlarının giderek azalmasına sebep olacak.

KPMG Türkiye Denetim Bölümü ve Finansal Hizmetler Sektörü Başkanı Murat Alsan bu düzenlemelerin 2008 krizini iyi ve istikrarlı atlatan Türk Bankacılık sektörüne etkisinin olumlu olacağını belirtirken, "Bankalarımız global anlamda bir çekim merkezi olurken bölgesel bazda da satın almalar ile dinamik performansını gelecek dönemde de sürdüreceğine inanıyoruz. Sektör Basel 3 ile uygulanacak olan yeni gerekliliklerine, etkin yönetişim ve risk yönetimi yaklaşımı ile başarılı bir şekilde geçişini tamamlayacaktır." öngörüsünde bulunuyor.

Araştırma şirketi KPMG tarafından hazırlanan Bankacılık Düzenlemelerinde Değişim ve Gelişim adlı raporda, finans kurumları üzerindeki düzenlemeye yönelik baskıların arttığı ortaya koyuluyor. Buna bağlı olarak "Bankalar işletme modellerini revize etmedikleri takdirde banka likiditesi gibi yeni düzenlemeler karlılıkta sistematik bir azalışa sebep olacak." saptamasına yer veriliyor.

Rapora göre düzenlemeler, ekonomi yönetimlerinin vergi gelirlerini, emeklilik fonu gelirini ve potansiyel olarak finansal hizmetler sektöründe istihdamı etkileyecek. Önümüzdeki yıllarda bu yeni düzenlemelerin getireceği gereksinimlerden en çok Avrupa ve ABD bankaları etkilenecek ve global olarak bütün bankalar için en büyük baskı unsuru likidite parametresi olacak.

Son aylarda finansal hizmetler sektörünün önde gelen konuları arasında bankalarda tutulması gereken sermaye konusu bulunuyor. Bu yeni dönem gereklilikleri birçok banka için güç bir hazırlık dönemine işaret ederken, Basel Komitesi tarafından hazırlanan likidite gerekliliği yeni finansal dinamikler bakımından bankalar üzerinde en büyük etkiye sahip olacak.

Yeni likidite tamponları yaklaşımı mevcut oranın üç katı bir büyüklüğe tekabül ederken, likiditenin maliyeti ile fiyatını ciddi ölçüde arttıracak ve daimi olarak marjları bastıracak. Likit fonların devlet tahvilleri gibi düşük riskli varlıklar ile oluşturulması ve buna bağlı olarak daha düşük getiriler elde edilmesi ile karlılığın azalması gündeme gelecek. Önümüzdeki yakın dönemde uzun vadeli perakende ve bireysel mevduatları temin etmek rekabet açısından anahtar unsur olacak.

KPMG Finansal Hizmetler Global Başkanı Jeremy Anderson konuyu "Son iki yıllık dönemde bankalar karlılık açısından global ekonomik kriz nedeni ile oldukça kötü dönemler geçirdi ancak son zamanlarda karlılığın yeniden pozitif bölgeye dönmeye başladığı bir dönemde bulunmaktayız. Global anlamda getirilen yeni düzenlemeler ile bir önceki döneme oranla bankaların daha istikrarlı ve muhafazakâr bir yaklaşım altında bireysel tasarruf sahiplerinin haklarını korumayı ve ulusal bazda kurtarma planlarından kaçınmayı hedefleyerek ana bankacılık faaliyetlerini daha etkin bir ortamda tasarlamaya yönelik oldu. Bankalar zorlukların farkında ancak yeni düzenlemelerin uygulaması oldukça zorlu. Daha düşük karlar bir potansiyel sonuç olarak gözükmektedir." sözleriyle değerlendiriyor.

KPMG Bankacılık Düzenlemelerinde Değişim ve Gelişim raporunun içeriğinde bulunan Düzenleyici Baskı Endeksi (Regulatory Pressure Index) ile farklı bankaların dünyanın farklı yerlerinde önümüzdeki iki sene içerisinde karşılaşacakları sorunları araştırmayı amaçlıyor. Söz konusu çalışmanın sonuçlarına göre Avrupa ile Avrupa Birliği bankaları en büyük güçlükler ile karşı karşıya kalacak ve Asya Pasifik bölgesindeki bankalar ise çok daha az baskı hissedecek. Asya Pasifik katılımcılarına göre daha az baskının olmasının sebebini, 1999 yılında Asya Bankacılık krizinin akabinde yapılan düzenlemelerin günümüze etkileri olarak değerlendiren rapora göre alan olarak bankalar için en yüksek güçlükleri içeren konu likidite ve bunun yanı sıra yönetişim, denetim ve sistemik risk. KPMG Finansal Düzenleme Ortağı Giles Williams durumu şöyle yorumluyor:

"Bankalar için düzenleme zorlukları devam etmektedir. Özellikle Avrupa ve ABD bu konuda önde gelmektedir. Daha yakın denetim ile birlikte, bankalar için sistematik önem taşıyan ek düzenlemeler gerekecektir, alım satım piyasa kurallarında oyunu değiştiren reformlar, muhasebede hızlı değişiklikler ve beyan gereklilikleri gibi mücadeleyi gerektiren zorlukların listesi sadece gittikçe artıyor. G20 den gelen denge sağlama çabasına rağmen gerçek farklı olabilir. Düzenleme değişiklikleri ile ilgili belirsizlik bir süre daha sürecektir. Ancak bankaları zor zamanlar bekliyor ve bu değişiklikler ile başa çıkabilmek için oldukça fazla zaman ve kaynak harcamaları gerekecektir."

KPMG Türkiye Denetim Bölümü ve Finansal Hizmetler Sektörü Başkanı Murat Alsan ise Türk bankacılığı açısından raporun sonuçlarının olumlu olduğunun altını çizerken şu görüşleri dile getiriyor:

"Gelecek dönemde etkilerini daha yoğun olarak hissedeceğimiz finansal hizmetler sektörüne yönelik düzenlemelerin ve reformların Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli global bankalarımız için önemli bir hazırlık dönemine işaret ettiğini belirtmek isterim. 2008 yılında yıkıcı etkiler gösteren global finans krizinden, Türk bankacılık sektörünün en az ölçüde etkilenmesinde önemli etkenlerden biri, ulusal anlamda finansal hizmetler sektöründeki düzenleyici ve denetleyici otoritelerin koordinasyonu ile desteklenen bir ortamda, bankaların sermaye gerekliliğine yönelik olarak uygulamakta olduğu istikrarlı ve muhafazakâr yapının tasarlanması ve etkin gözetim metotları ile piyasa düzenlemelerine uyum açısından 2001 krizi sonrasında Türk bankalarının göstermiş olduğu olumlu hassasiyet ve performans bulunmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde, Türk bankacılık sektörü global anlamda bir çekim merkezi olurken bölgesel bazda da satın almalar ile dinamik performansını gelecek dönemde de sürdüreceğine inanıyoruz. Sektör Basel 3 ile uygulanacak olan yeni gerekliliklerine, etkin yönetişim ve risk yönetimi yaklaşımı ile başarılı bir şekilde geçişini tamamlayacaktır."

KPMG Düzenleyici Baskı Endeksi

Düzenleyici Reform Avrupa ABD Asya Pasifik Total

Likidite 5 4 4 13

Sermaye 4 4 2 10

Sistemik Risk 5 5 1 11

Denetim 4 5 2 11

Yönetim 4 4 4 12

Ücretlendirme 4 3 1 8

Devredebilir Pazarlar 4 4 1 9

Müşteriye Karşı Tutum 3 4 1 8

Muhasebe ve Beyan 3 3 3 9

Total 36 36 19

(CİHAN)



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs