En Sıcak Konular

Maliki: ABD askerleri 2011 sonunda gidecek

28 Aralık 2010 13:11 tsi
Maliki: ABD askerleri 2011 sonunda gidecek Irak Başbakanı Nuri el Maliki Wall Street Journal’a verdiği röportajda ABD askerlerinin, 2011 sonundan itibaren ülkedeki varlığını sürdürmesine karşı çıkarken, yeni hükümetin ve güvenlik güçlerinin Irak’ın güvenliği, bağımsızlığı ve birliğine

Irak’ta 9 aydan fazla süren hükümet krizinin sonlanmasından sonra ilk röportajını veren Maliki, Iraklıların çoğunluğunun yanı sıra bazı Iraklı ve ABD’li yetkililerin ülkedeki ABD askeri varlığının hükümet krizinin ardından uzatılacağına yönelik yorumlarına karşın konuyla ilgili çok kesin konuşarak, “Son ABD askeri de Irak’tan çekilecek. Anlaşmanın uzatılması ya da değiştirilmesi söz konusu değil. Bu iş bitmiştir” dedi.

Maliki ayrıca hükümetin içinden İran ittifakına destek veren sesler yükselmesine rağmen, ABD askerleri çekildikten sonra bile ülkesinin İran’la yakınlaşmasına izin vermeyeceğini söyledi. “Irak’ın bir eksene ya da yörüngeye çekilmesi imkansızdır. İran olsun, Türkiye olsun Araplar olsun fark etmez” dedi.

ABD’de geçerli olan Tahran-Bağdat ittifakı “paranoyası”nın karşılığında İran’da da ABD’nin etkisiyle ilgili bir korku olduğunu ifade eden Maliki, “İranlı bir yetkili geçmişte beni ziyaret ederek, ‘Amerikalıların sizin ofisinizin kapısında durduğunu düşünüyordum’ dedi” ifadelerini kullandı.

BIDEN'DAN MALİKİ'YE ÖVGÜ

Öte yandan Washington’da konuşan Başkan Yardımcısı Joe Biden, İran’ın seçimlerde nüfuz kazanmayı başaramadığını ya da Saddam Hüseyin dönemi sırasında İran’a sığınan Iraklı siyasetçilerden biri olan Maliki’yi kendi tarafına çekmeyi başaramadığını söyledi. Maliki’nin meclisteki çoğunluğu ABD karşıtı din adamı Mukteda el Sadr’la kurduğu işbirliğine başlı olsa da, Biden Maliki’yi Irak’ın güvenliğini Sadr’a teslim etmediği için övdü.

ABD ordusu komutanları hala İran’ı Bağdat’taki saldırılardan sorumlu görülen Şii militanlara para, eğitim ve sığınak sağlamakla suçluyor. Maliki hükümetinin bu militanları da bünyesine kattığını belirterek, “Militanlar artık siyasi sürecin bir parçası olmuştur” dedi. Sadr’ın ekibinin hükümette rol oynayarak memnun edici bir yöne ilerlediğini ifade eden Maliki, militanların şiddetti kınayıp silah bıraktığını ve dolayısıyla memnuniyetle karşılandıklarını söyledi.

Ülkede kalan 50 bin civarındaki ABD askerin 2011 sonrası dönemde ülkedeki varlıklarını sürdürebilmelerinin tek yolunun iki ülkenin konuyu müzakere etmesi olduğunu ifade eden Irak Başbakanı, 2008’dekine benzer bir Kuvvetlerin Durumu Anlaşması’na (SOFA) ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Wall Street Journal'da yayımlanan "Iraqi PM: U.S. Must Leave On Time" başlıklı haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs