En Sıcak Konular

Asgari ücret bugün belli oluyor

28 Aralık 2010 09:56 tsi
Yeni yılın asgari ücreti bugün belli olacak.

Türk-İş, pazarlık masasına en az 900 lira önerisini getirirken işveren kesimi, yüksek artışın kayıt dışı istihdamı körükleyeceği uyarısında bulundu. Hükümet ise 2011 bütçesinde asgari ücrete yüzde 4+4'lük zam öngörmüştü. Ancak Komisyon'dan bu rakam üzerinde bir artış çıkma ihtimali de bulunuyor.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yapılacak artış oranı, bu hafta sonuna kadar netleşecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kanadını temsil eden Türk-İş, halen net 599 TL olan asgari ücretin 900 liraya çıkarılmasını istiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da, komisyonun bundan önceki toplantısında 899 lira önerisi getirmişti. Maliyetleri gerekçe gösteren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise daha düşük bir artış önerirken, şimdi gözler hükümetin bu konuda ne karar vereceğine çevrildi. 2011 bütçesi hazırlanırken asgari ücret için 2011 yılında yüzde 4+4'lük artış öngörülmüştü. Ancak bu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Buna göre toplantıdan farklı bir karar çıkabilir. Halen Türkiye'de kayıtlı istihdam edilenlerin yüzde 41,1'i devlete asgari ücret üzerinden bildiriliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün saat 14.00'te dördüncü kez toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek toplantıda 2011'de uygulanacak asgari ücretin tespit edilmesi bekleniyor. Yasaya göre Komisyon, en geç ay sonuna kadar (31 Aralık akşamı) rakamı tespit etmek zorunda. Komisyon şimdiye kadar üç toplantı yaptı. Bu toplantılarda zam oranı konusunda herhangi bir karara varılamadı. Bugünkü toplantıdan da sonuç çıkmazsa ay sonuna kadar yeni bir toplantı daha gerçekleştirilecek.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 760 TL, net 599 lira olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için ise brüt 648, net 518 lira. 2011 bütçesinde asgari ücrete yüzde 4+4 zam yapılması öngörülüyor. Ancak bütçedeki bu rakamların bağlayıcılığı bulunmuyor. Geçmiş yıllarda da komisyon, bütçe öngörülerinin üzerinde zam yapmıştı. TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısında bir rapor hazırlayarak kurula sunmuştu. Aralık 2010 ayında net asgari ücret 599 TL iken TÜİK, bir işçi için ele geçmesi gereken net tutarın Aralık 2010 itibarıyla 899 TL olması gerektiğini açıkladı.

Türk-İş ise aralık ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırının 867 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 826 lira olduğunu duyurdu. Asgari ücret tespit edilirken açlık sınırının dikkate alınmasını isteyen Türk-İş, TÜİK'in belirlediği 899 lira dikkate alınarak asgari ücretin net 900 lira olması gerektiği görüşünde. TİSK ise halen asgari ücretin brüt 760 TL olduğunu, ancak bu rakamın yan ödemelerle birlikte 837 TL'ye çıktığını belirtiyor. Toplu iş sözleşmesi düzeninde ise asgari ücretin işverene maliyetinin bin 600 lirayı bulduğunu ileri sürüyor. Bu sebeple asgari ücret tespit edilirken istihdamın önünde engel oluşturacak rakamlardan kaçınılmasını istiyor.

ARTIŞ, İDARİ PARA CEZALARINI DA ETKİLİYOR

Milyonlarca kişinin alacağı zamma karar verecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK, hükümeti ise Çalışma Bakanlığı bürokratları ile Hazine, DPT ve TÜİK yetkilileri temsil ediyor. Toplantıya Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın başkanlık ediyor. En az 10 üyenin katılımıyla toplanabilen komisyon, oyçokluğu ile karar alıyor. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı tespit ediliyor. Asgari ücret, işverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla en az iki yılda bir 'koruma ücreti' olarak tespit ediliyor. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinde asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkiliyor. Sanayicinin en önemli maliyet kalemini de oluşturuyor.

zaman



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,346 µs