En Sıcak Konular

Binaların yüzde 70'i depreme dayanıksız

28 Aralık 2010 09:29 tsi
İTÜ Afet Yönetim Zirvesi, özellikle Marmara Bölgesi'nin depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi.

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin 10. kuruluş yılı dolayısıyla İTÜ Afet Yönetim Zirvesi yapıldı. Ayazağa yerleşkesinde yapılan zirveye çok sayıda akademisyen ve deprem uzmanı katıldı. Uzmanların dikkat çektiği noktalar olasıİstanbuldepremine hazırlık olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu.

SİVİL TOPLUM ÖNAYAK OLMALI

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İstanbul'un olası deprem riskine dikkati çekti. Şahin, İstanbul yapı stoku yenilenmeden kurtuluşunun mümkün olmayacağını savundu. Bu konuda siyasilerin çekinceleri olabileceğini kaydeden Şahin, bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının öncülük etmesi gerektiğini kaydetti.

YAPILAR KAYGI VERİYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Ersoy, özellikle İstanbul'daki yapı stokunun kaygı verici olduğunu söyledi. Afetlere hazır toplum oluşturmanın önemine vurgu yapan Ersoy, 'İstanbul'da insanlarımızın hala yüzde 70'i afetlere dirençli olmayan binalarda yaşıyorsa afetlere hazırlık konusunda bir bilinçten söz edilemez' dedi. Daha çok eğitim yapılması gerektiğini kaydeden Ersoy, yeni bir Afet Kanunu tasarısı hazırlandığını anımsatan Ersoy, tasarının seçimlerden önce görüşülmesi için çalıştıklarını kaydetti.

CİDDİ BİR EYLEM PLANI ŞART

Yapı stokunun yüzde 80'inde kaçak olduğunu anlatan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise "Yapı stokları konusunda bir facia içerisindeyiz" dedi. Ciddi bir eylem planının şart olduğunu kaydeden Yeniay, "Sorunun hukuksal, finansal ve sosyal boyutu ele alınmalı. Aksi halde büyük ölçekli bir depremle ülkenin üniter yapısını bile riske girebilir" diye konuştu.

Kızılay Eğitim Yönetimi Müdürü Funda Gülay Ünal da afetler konusunda toplumu bilinçlendirmenin önemine değindi. Ünal, din görevlilerinin toplumun bilinçlendirilmesinde önemli rol oynadığını kaydederek, "Onların aracılığı ile kısa sürede binlerce kişiye ulaşabiliyoruz" şeklinde konuştu.

AFET RiSKi 3 KAT ARTTI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de zorunlu deprem sigortasının önemine işaret etti. Erdik, Türkiye'deki yapıların yüzde 25'inde zorunlu deprem sigortası olduğunu anlattı. İTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu de iklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetler riskinin 3, ekonomik zararların 9, sigorta ihtiyacının da 15 kat arttığını ifade etti. Meteorolojik olaylarda yaşanacak bu değişikliklere İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin hazır olmadığını, söyleyen Kadıoğlu öncelikli olarak Ulusal Afet Simülasyon Tatbikat Merkezi kurulması gerektiğini vurguladı.

yenişafak

 



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs