En Sıcak Konular

Cemevi baskını organize bir iş

28 Aralık 2010 09:26 tsi
Cemevi baskını organize bir iş İstanbul'da bir cemevinin yüzleri maskeli kişilerce taşlanmasını değerlendiren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu provokasyon uyarısı yaptı. Saldırının organize bir iş olduğunu söyleyen Kenanoğlu, bayrak indirme iddialarını da yalan

İstanbul Başakşehir'de ortaya çıkan karanlık odaklar, önceki gün Şahintepe Mahal-lesi'ndeki Velibaba Cemevi'ne saldırdı. PKK lehine slogan atan yüzleri maskeli grup, işyerlerine zarar vererek, iki araca molotofkokteyli attı. Çevredeki derneklere gönderildiği öğrenilen SMS'lerin etkisiyle de kısa sürede taşlanan cemevinin önünde yüzlerce vatandaş toplandı. Kalabalık hızla artınca cemevi yetkilileri gruba sağduyu çağrısı yaptı ve "Aramızda bizi provokasyona getirmek isteyenler var." uyarısında bulundu. İstanbul'da yaşananları provokasyon olarak değerlendiren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu saldırının organize bir iş olduğunu söyledi. İddia edildiği gibi bir bayrak indirme meselesinin yaşanmadığını belirten Kenanoğlu, güvenlik kameralarının kapalı olmasına dikkat çekti. "Bu saldırı hâlâ şüphelidir. Hiç kimse saldıranları tanımıyor." dedi. Velibaba Cemevi Dedesi eski CHP milletvekili Ali Kurt ise "1980 öncesinde de bu tür provokasyonlar yaşandı. Sağduyu sahibiyiz, bu oyunlara gelmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cemevi adına açıklama yapan Bektaş Ulusan, "Kürt ve Alevi nüfusunun kardeşçe birlikte yaşadığı bir mahalledir. Eğer bu provokasyonu gerçekleştirenlerin amacı bir Kürt ve Alevi çatışması ise bizler buna asla izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Velibaba Cemevi'nin bulundğu Şahintepe Mahallesi, İstanbul'un lüks semtlerinden Bahçeşehir ile Başakşehir arasında yer alıyor. 1990'lı yıllarda, yoğun göçle birlikte kısa sürede 60 binlik bir küçük şehir haline gelmiş. Niteliksiz işgücü oranı yüksek, işsizlik ise had safhada. Nüfus yoğunluğu ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu kökenli. Mahallenin ikinci yoğunluk grubunu Tokatlılar oluşturuyor. Zaten önceki akşam saldırıya uğrayan cemevi de Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Karacaören Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Velibaba Cemevi. Üyelerin verdiği bilgiye göre Karacaörenli 700 hane Şahintepe'de yaşıyor. Saldırının gerçekleştiği anda cemevinde bulunan İbrahim Akgür, akşam saat 7 sularında 30-40 kişilik bir grubun bir anda ortaya çıkarak cemevini hedef aldığını belirtiyor: "Ne olduğunu anlayamadık, bir anda camları taşlamaya başladılar. Kendimizi yerlere attık. Grubun içinde yüzü poşu ile kapatılmış kişiler vardı."

Alevilerle kürtler arasında sorun yok

Saldırının ardından cemevinin önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik gruptan bazılarının iki sokak ötede bulunan Şahintepe Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Şah-Der) ile VANDER'e de (Vanlılar derneği) saldırı düzenlediği öğrenildi. Şah-Der, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tabanına müzahir bir dernek. Şah-Der yetkilisi Özcan Can, "Bizim bu olayla hiçbir ilgimiz yok. Olayı gerçekleştirenler 30-40 kişiydi. Bunların içinde yüzlerini poşu ile kapatmış 4-5 kişi vardı. Diğerleri 12-13 yaşında çocuklar. Bugüne kadar bizim Alevilerle hiçbir sorunumuz olmadı." ifadelerini kullanıyor. VANDER yetkilisi Sertip Varlık, "Çok şaşırdık, aramızda hiçbir sorun yoktu. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz." diyor.

Mahallede ise tam bir şaşkınlık havası var. Kimse olanlara bir anlam veremiyor. Mahalle sakinlerine göre gruplar arasında ne bir gerginlik ne de husumet var. Şimdiye kadar cemevine yönelik benzer bir saldırı da yaşanmamış. Her iki tarafın temsilcilerine göre de bu olay "organize" bir provokasyon. Saldırıda elinden yaralanan Ali Bakır'ın sözleri manidar: "Kamuoyu oluşturmak için en iyi ses nereden çıkar? Camiyi, cemevini basarsın, oradan çıkar. Bugüne kadar PKK'nın saldırdığını görmedim. Organize bir işe benziyor." BDP ilçe yöneticilerinden Mehmet Aydemir, "Biz bu olayı provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Açığa çıkarılmasını istiyoruz. Olayın asla bizimle ilgisi yok." şeklinde konuşuyor.

Şahintepe, yanı başındaki zengin semtlere oranla oldukça yoksul bir bölge. İmar problemi nedeniyle gelişememiş. Ancak muhtar Erol Çapan'ın verdiği bilgilere göre belediye bir süredir bu mahalleyi imara kavuşturmayı planlıyor. İki ay içinde 1/1000'lik planların çıkması bekleniyor. Bu da bu bölgedeki arazilerin hemen yanı başındaki Bahçeşehir'le rant açısından eşitlenmesi anlamına geliyor. Muhtar Çapan, provokasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunurken imar çalışmalarına da dikkat çekiyor.

Bayrak indirilmedi

Saldırının ardından bayrak indirme iddiası gündeme getirildi. İddialara göre sloganlar eşliğinde yürüyen grup, cemevinin en üst katında bulunan bayrağı indirmek istemiş, cemevindekiler bunu engelleyince saldırı yaşanmıştı. Ancak görgü tanıkları bu iddiaları doğrulamıyor. Saldırı sırasında elinden yaralanan ve işyeri de hasar gören Ali Bakır, "Bayrak 16 senedir orada. Bayrakla uzaktan yakından alakası yok. Grup doğrudan saldırdı." dedi. Saldırı anında cemevinin içinde bulunan İbrahim Akgür de bayrak iddiasını yalanlıyor. Polis kayıtlarında da böyle bir bilgi yok. Ancak polis bu şüpheyi göz ardı etmiyor. Ali Bakır'ın verdiği bilgilere göre bayrak tartışmasını olay sırasında bir sivil polis ortaya attı. Kameralar olay anında neden kapandı? Şahintepe'deki cemevi saldırısında güvenlik kameralarının kapalı olması, akıllarda soru işaretleri bıraktı. Cemevinin dış cephesinde sokağı görüntüleyen kameralar normal şartlarda sürekli açık. Ancak olay günü öğleden sonra kısa süreli bir elektrik kesintisi yaşandığı, bu sebeple kameraların devre dışı kaldığı ileri sürüldü. Saldırıya uğrayan Velibaba Cemevi Dernek Başkanı Kadir Savaş'a göre, elektrik kesilince bozulur diye kameralar kapatılmış. Sonra da kimse açmamış. O yüzden olay anında kamera kayıtta değilmiş.

Zaman



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,529 µs