En Sıcak Konular

'Avrupa'nın kar esaretini kriz tetikledi'

28 Aralık 2010 08:48 tsi
Üçüncü dünya ülkesi manzaralarının yaşandığı Avrupa başkentleri, karakışa neden hazırlıksız yakalandığını tartışıyor.

Noel tatilinde binlerce yolcunun uçuşlarının iptal edilmesi havaalanlarını mülteci kampına dönüştürmüş durumda. Avrupa hükümetleri yaşanan kaostan havaalanı şirketlerini sorumlu tutarken, havaalanı yönetimleri bütçe kesintisi sebebiyle karla mücadele edemediklerini savunuyor.

Avrupa'nın en büyük iki havaalanı olan Londra'daki Heathrow ve Paris'teki Roissy'de Noel tatili öncesi uçuşların yarısından fazlası iptal edildi. Paris'te geçen cuma 2 bin yolcu geceyi havaalanında geçirmek zorunda kaldı. Belçika, Almanya ve İspanya'da da tren ve uçak seferlerinin yarısına yakını iptal edildi. Avrupa basını, organizasyon eksikliğinden dolayı hükümetleri suçluyor. Siyasetçiler ise yaşanan kaostan havaalanı yönetimlerini ve turizm şirketlerini sorumlu tutuyor. Avrupa Komisyonu ulaşımdan sorumlu üyesi Siim Kallas, uçuşları iptal edilen yolcuların haklarını arayacaklarını söylerken, havaalanı yönetimlerinden 'açıklama' isteyeceklerini belirtti. Kallas, havaalanlarına olumsuz hava şartlarında 'minimum hizmet' zorunluluğu getirecek bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını da ekledi. İngiltere Ulaştırma Bakanı Dean Hammond da, İngiltere'de havaalanlarına minimum hizmet ve tazminat ödeme zorunluluğu koyacaklarını açıkladı.

Havaalanı yönetimleri ise, kemer sıkma politikalarının yaşanan krizde etkili olduğunu savunuyor. Küresel kriz dolayısıyla bütçe kesintisine giden havaalanı işletmecileri, maliyeti nedeniyle karlı havalarda kullanılan buz çözücü kimyasalları stoklarına almadı. Avrupa Havayolları Derneği Başkanı Ulrich Schulte-Strathaus, "Birçok havaalanı kötü hava koşullarına hazırlıksız yakalandı. Avrupa başkentlerindeki havaalanları karla mücadele için gerekli malzemelerden yoksun." dedi.

Öte yandan Avrupa'nın kuzey ülkelerinden İsveç, 1789'dan beri en soğuk yılını geçiriyor. Başkent Stockholm'de hava sıcaklıkları 24 Kasım'dan bu yana sıfırın üstüne çıkmadı. Soğuk hava, kar yağışı ve yollardaki buzlanma, ülkede ulaşımı olumsuz etkiliyor. İsveç'te seyahatlerde en çok tercih edilen trenle ulaşımda ve hava taşımacılığında gecikmeler görülüyor, birçok sefer iptal ediliyor. Görevliler, halkı evlerinde kalmaları yönünde uyarıyor. Meteoroloji uzmanları, soğuk hava ve kar yağışının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini açıkladı.
 
zaman



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs