En Sıcak Konular

Aleviler 'Kemal Bey'i sorguluyorlar

28 Aralık 2010 08:17 tsi
Aleviler 'Kemal Bey'i sorguluyorlar CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yapmamak için Alevi demiyorum” sözlerine tepki yağdı.

“O zaman partiye neden ilahiyatçı ve Kürtlerin temsilcisini aldınız” diyen kanaat önderleri “CHP’de lider değişti, statüko sürüyor” diyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yapmamaya kararlıyım. Bu nedenle Alevi demiyorum” sözlerine Alevi kanaat önderlerinden tepki geldi. Aleviler hem CHP’ye verdikleri oyu hem de Tuncelili olarak CHP’nin başına geçen ve büyük umut bağladıkları Kılıçdaroğlu’nu sorgulamaya başladıklarını belirtti. İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına karşın yapılan sert eleştiriler:

STATÜKOCU BAKIŞ SÜRÜYOR

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: “Aleviler CHP’ye verdiği oyu sorgulamaya başladı. Baykal’ın statükocu bakışı sürüyor. Alevilerin sorunu yok mu? Onu dile getirmek gerekmiyor mu? Türkiye’de sistemden kaynaklanan sorunları var ve bunların çözülmesi gerek. Bunları dile getirmemek garipliktir. Kendi inancını ağıza almamak ve reddetmek tuhaf. Bunu telaffuz etmek, başkasını kaşısında olmak ya da reddetmek değildir.”

 HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞÜYOR 

Yazar Cafer Solgun: “Aleviler CHP ile ilişkilerini yeniden sorguluyor. Kemal Beyin, Onur Öymen skandalının ardından canlandırdığı ilgiyi canlı tutacak bir söyemi yok. Aleviler için Kılıçdaroğlu bir hayal kırıklığına dönüşmek üzere.“

KEMAL BEY BİZE NASIL SESLENECEK 

Sanatçı Nur Ertürk: Alevi kelimesini kullanmayacağım demek bir genel başkana yakışmıyor. Alevi kelimesini kullanmasında nasıl bir sakınca olabilir ya da bu kelimeyi kullanması ona ne kaybettirir. Kaldı ki eğer Alevi kelimesini kullanmayacaksa, benim gibi Alevi olanlara ne isim verecek, bize nasıl hitap edecek. Alevilik bizim bu toplumda var oluşumuzu, bir yerimiz olduğunu kanıtlayan bir isim. İsimsiz kalırsak, bu sefer nasıl var olacağız. Bence Kılıçdaroğlu’nun açıklaması hem çok talihsiz, hem de Alevilerin sorunlarına çözüm değil, daha da büyük sorunlar ekleyecek bir yaklaşım.

TEK TİPLEŞTİRİCİ BASKI VAR 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş: Etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yapmamak lazım ama siyasilerin de bu kimliklerini ifade etmesinde bir sakınca yok. Türkiye’de maalesef Sunni muhafazakar çoğunluk Alevi kimliğine karşı önyargılı. Kılıçdaroğlu’nun Alevi ve Kürt kimliğini açıkça ifade etmemesini bu tek tipleştirici baskıya bağlıyorum. Herkes kimliğini ifade edebilmeli ” 

Söylemleri ve yaptığı birbiriyle çelişiyor

• Tartışmanın fitilini ateşleyen ünlü sanatçı Sabahat Akkiraz da Kılıçdaroğlu’nun ‘etnik ve dini siyaset yapmıyoruz açıklamalarından tatmin olmadı. Londra’da bulunan Sabahat Akkiraz adına konuyan kardeşi Hasan Akkiraz, ablasının Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yönelik olarak, ‘Parti başkanı, elbette öyle konuşacak ama o zaman partiye ilahiyatçi almayacak, partiye Kürt kimliğinden ötürü kimseyi almayacak. Burada bir çelişki var. Aleviler olabildiğince yok sayılıyor’ dediğini söyledi.

Sabahat Akkiraz geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Ben CHP’liyim ama Baykal adımı bile anmaz demiştim. CHP’nin başında Alevi Kılıçdaroğlu var ancak değişen birşey yok. Alevi söylemi neredeyse hiç yok. Alevi toplumu üzerinde, “Başkan zaten sizden, fazlasını istemeyin’ baskısı kurulmak isteniyor.”

star



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs