En Sıcak Konular

İsrail'i karıştıran adam

28 Aralık 2010 08:11 tsi
İsrail'i karıştıran adam

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın Türkiye ile ilgili açıklamaları İsrail'de politik çatışmaya neden oldu.

Koalisyon üyesi Barak, Lieberman'ın Ankara ile ilişkileri germek istediğini söyledi. Bakanın ise istifası isteniyor.

İsrail'in Ankara eski Büyükelçisi Alon Liel, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında sarf ettiği hakaretamiz ifadelerden eski bir diplomat olarak utandığını söyledi. Tel Aviv'de Türk gazeteciler ile buluşan Liel, Lieberman'ın ifadelerinin diplomasiye yakışmadığını belirterek "Söyledikleri korkunç şeyler. Bir diplomata yakışmayacak, diplomasiye sığmayan ifadeler kullandı. Utanıyorum'' şeklinde konuştu.

Lieberman haddi aştı

Lieberman İsrail'de düzenlediği basın toplantısında Mavi Marmara gemisinin İstanbul'a gelişini değerlendirmiş ve Davutoğlu'nu yalancılıkla suçlamıştı. Türkiye'nin talep ettiği özür konusuna da değinen İsrail Dışişleri Bakanı, "Özür dilemesi gereken biri varsa, o da terörü, İHH'-yı, Hamas'ı ve Hizbullah'ı desteklediği için Türk Hükümetidir. Özür falan yok! Tam tersine özrü biz Ankara'dan bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lieberman'in sözlerinin hükümetin görüşünü yansıtmadığını vurgulamıştı.

İlişkiler neden çöktü?

Büyükelçi Liel, "Türkiye ile İsrail arasında 62 yıldır süren ilişkilerin çökme noktasına gelmesinde iki faktör var. İsrail'de Türkiye Batı ülkesi gibi görünürdü. Şimdi Türkiye her yöne bakıyor, dış politikası değişti. İsrail'in Filistin ve Lübnan'la barış görüşmelerini durdurması ilişkilerin sekteye uğramasında etkili oldu" dedi. Bu arada İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman kendini savundu. Lieberman, Türkiye'nin özür talepleriyle ilgili son açıklamalarında kendi görüşlerini dile getirdiğinibelirte-rek "Buna hakkım var" dedi. Lieberman, "Ne-tanyahu'nun sözcüsü olmadığını ve kendi gö-nişlerini ifade etmeye hakkı olduğunu" söyledi. Herkesin kendi fikrini söyleyebileceği basına kapalı bir toplantıda konuştuğunu belirten Liberman, İstanbul'da "İsrail e yönelik büyük bir karalama gösterisi düzenlendiğini" öne sürerek "buna karşı Ankara'dan hiçbir kınama mesajı duyulmadığını" ifade etti.

Görevden alınsın

Öte yandan Kadima Partisi milletvekillerinden Yoel Hasson, "yangın çıkarmaktan hoşlanan Liberman" ile Netanyahu arasındaki mücadelenin bedelini tüm İsrail halkının ödediğini vurgulayarak Netanyahu'nun, dışişleri bakanlığına getirdiği Lieberman'ı görevden alması gerektiğini söyledi.

Barak'ın çatlağı derinleştirme uyarısı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Türkiye'ye ağır eleştirileriyle başlayan tartışmalara katılarak İsrail'in amacının Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek olduğunu, iki ülke arasın daki çatlağı derinleştirme niyetinin olmadığını bildirdi.

Önemli bir devlet nitelemesi

Jerusalem Post gazetesine göre, Haifa'da-ki Elbit tesislerini ziyaret eden Ehud Barak, Türkiye'yi önemli bir devlet olarak niteledi ve İsrail'in iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını ihtilafa dönüştürmeyeceğini söyledi.

Aklını kaçırdı

Bu arada, iktidar koalisyonunun Likud kanadından bir bakan, Lieberman'a sert tepki göstererek "Öyle görünüyor ki, Lieberman aklını kaçırdı" ifadesini kullandı. Ynet'in haberinde adını açıklamayan bakan "Lieberman'ın açıklaması terbiyesizce ve patavatsız, böyle konuşulmaz" dedi.

bugün



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,954 µs