En Sıcak Konular

İzmir Barosu'ndan Allianoi davası

27 Aralık 2010 16:14 tsi
İZMİR Barosu, Allianoi antik kentini sular altında bırakacak baraj projesi konusunda açılan davalar sonuçlanmadan işleme başlanarak, hukukun hiç sayıldığını öne sürdü ve yürütmenin durdurulması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Dava dilekçesini verdikten sonra Doğa-Der üyeleri ile basın açıklaması yapan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, antik kentin hukuk tanımayan kişiler tarafından resmen su altında bırakmak için çalışmaların başladığını ve tarihi mirası korumak için mahkemeden acele yürütmeyi durdurma kararı istediklerini söyledi. Avukat Sema Pekdaş, dava dilekçelerinde de belirttikleri gibi Allianoi ile ilgili olarak İzmir 2 numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan aldıkları bilgiye göre, Allianoi'nin bulunduğu yerde tüm hazırlıkların tamamlandığını, su tutulmasının önünde engel kalmadığını öğrendiklerini kaydederek şöyle dedi:

“Dava sonunda, Allianoi'yi kuma ve suya gömen önceki koruma kurulu kararı iptal edilmiş olsa bile artık korumaya, görmeye ve gelecek kuşaklara aktarmaya değer bir alan kalmayacak. Her şey baraj altındaki suların basıncı altında yok olup gidecektir. Allianoi antik kenti dünya tarihinde bilinen en eski termal kent yerleşmesinin olduğu yerdir. Mahkemeden bu acil durumu göz önünde tutarak, davalı idarenin birinci savunması alınmadan, dosya üzerinde ilk inceleme ile birlikte bilirkişi incelemesi yapılıncaya kadar yürütmenin durdurulmasını istedik. İptal davası gerekçemizde de Koruma Kurulu'nun görevleri anlatılıp, son kararla kuruluş amaç ve görevlerinin dışına çıktığını anlattık. Çünkü bu uygulamayla Allianoi'nin değil, Yortanlı Barajı'nın korunması yapılmaktadır. Allianoi ile ilgili dava süreçleri halen devam etmekte iken, önümüzdeki ay mahkeme tarafından bilirkişi incelemesi yapılacağına dair ortada bir karar varken, barajın su almaya hazır hale getirilmesi, süregelen davaların sonucunun beklenilmemesi, hukuk devletinde hukuk tanımayan bir uygulamanın örneğidir.”

İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bergama’daki Allianoi Antik Kenti için 8 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararla Yortanlı Barajı’nın faaliyete geçirilmesi konusunda kültür varlıkları açısından sakınca olmadığına karar vermişti.



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,237 µs