En Sıcak Konular

Türk medyasının 'Mavi Marmara' sınavı

27 Aralık 2010 16:13 tsi
Filistin için 9 şehid veren Mavi Marmara Gemisi'nin İstanbul'a gelişini gazeteler nasıl gördü? İşte ayrıntılar

Kimi manşetten gördü, kimi küçük bir yer verdi. Biri Filistin için kurşunların hedefi olanlara şehid diye niteledi diğeri ölü diye... Kimi de haberi birinci sayfasından görecek kadar önemli görmedi...

MEDYADA MAVİ MARMARA SINAVININ ANALİZİ

Büyük çoğunluğun gelişmeyi takip ettiği dikkatlerden kaçmasa da bunun yanında gazetelerin farklı bakış açıları da göze çarptı. İlgili haberini gören okurlarını şaşırtan gazeteler de oldu. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi, Mavi Marmara'nın gelişine birinci sayfasından yer verdiği gibi haberinde kullandığı kelimeleri de seçerek ve özenle yerleştirdiği gözlerden kaçmadı. Cumhuriyet Gazetesi Mavi Marmara gemisini karşılayan on binlerce vatandaş için yukarıda da göreceğiniz gibi yurttaşlar ifadesini kullandı. Bu yaklaşıma "gayet normal" yorumu yapacak olanlar için ise Güneş Gazetesinin Mavi Marmara'yı karşılayanlar için "Bazı gruplar" yorumunu hatırlatmamız yeterli olacaktır.  Dolayısıyla Cumhuriyet Gazetesi kendisinden beklenenin üzerine çıkarak yayınladığı haberle Türkiye'deki Müslümanların vicdanını okşadı.

Okurlarını şaşırtan diğer bir gazete ise Zaman Gazetesi oldu. Defalarca şehidlere ölü diyen gazete, Mavi Marmara'nın dönüş haberini birinci sayfasından 1 x 2 gibi küçük ve başlıksız bir alandan görerek müslümanları yine hayal kırıklığına uğrattı. İsrail kurşunlarının hedefi olan 9 isme şehid diyen gazeteler ise şöyle sıralandı: Star, Milli Gazete, Yeni Akit, Türkiye, Yeni Asya, Yenişafak...

Hürriyet Gazetesi de bol fotoğraflı birinci sayfasında Dünyayı ayağa kaldıran Mavi Marmara için bir yer ayıramayanlardan...

Yeni Akit, Milli Gazete, Yenişafak, Star gibi gazeteler, haberleri birinci sayfadan görmelerinin yanında en geniş ve büyük yer ayıran gazeteler oldular. Günün başlığını ise Türkiye Gazetesi attı ve Mavi Marmara'nın ismini değiştirdi ve yeni ismini yaşadıklarından da esinlenerek kulağa ve göze hoş gelen GAZİ MARMARA olarak yansıttı.

İşte Türk Medyasının Mavi Marmara sınavı...

AKŞAM
BİR HAFTALIK MÜZE: MAVİ MARMARA

İsrail saldırısında 9 Türk’ün hayatını kaybettiği ‘Mavi Marmara’ Kepez limanından İstanbul’a getirildi. Havai fişeklerle karşılanan gemi, Sarayburnunda 1 hafta kalacak, vatandaşların ziyaretine açık tutulacak.

BİRGÜN
(Haberi görmedi)

BUGÜN
MAVİ MARMARA 7 AY SONRA İSTANBUL’A DÖNDÜ

Gazze’ye yardım götürürken, İsrail’in saldırısıyla 9 Türk’ün öldüğü Mavi Marmara Gemisi, 7 ay sonra İstanbul’a geldi. İskenderun Limanındaki bakımının ardından Sarayburnu’na gelen gemiyi binlerce kişi gözyaşı ile karşıladı.

CUMHURİYET
MAVİ MARMARA İSTANBULA GELDİ

'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye giderken İsrail'in saldırısına uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisi, İstanbul'a geldi. Sarayburnu'ndan 219 gün önce 22 Mayıs'ta yola çıktıktan sonra 31 Mayıs'ta İsrail'in saldırısına uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisi Sarayburnu'da düzenlenen törenle yurttaşlar tarafından ''Mavi Marmara'' şarkısı eşliğinde coşkuyla karşılandı. ''Mavi Marmara'' gemisinin Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'ne bağlı iki römorkör eşliğinde boğaza girişinde Galata Köprüsü üzerinde havai fişekler patlatıldı.

GÜNEŞ
7 AY SONRA DÖNDÜ

'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye giderken İsrail'in saldırısına uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisi, İstanbul'a geldi. Bazı grupların Filistin bayrakları ve sloganlarla Sarayburnu açıklarında karşıladığı Mavi Marmara’da 31 Mayıs’taki İsrail baskını sonucu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

HÜRRİYET
(Haberi görmedi)

MİLLİ GAZETE
UMUDUN ADI EVİNE DÖNDÜ

Tarihin en büyün insanlık seferi için Gazze’ye doğru çıktığı yolda barbar İsrail askerlerinin saldırısına uğrayarak 9 yolcusunu şehit veren Mavi Marmara 7 ay sonra yola çıktığı limana, Sarayburnu İskelesi’ne geri döndü.

MİLLİYET
İSTANBUL’DA 10 BİN KİŞİ KARŞILADI

219 gün önce Gazze’ye doğru yola çıktıktan sonra İsrail’in saldırısına uğrayan “Mavi Marmara” gemisi dün İstanbul’da görkemli bir törenle karşılandı.

RADİKAL
MAVİ MARMARA’YI İSTANBUL’DA BİNLERCE KİŞİ KARŞILADI

İnsani yardım için çıktığı Gazze yolunda 9 aktivistini İsrail saldırısıyla kaybeden Mavi Marmara, dün İstanbul'a geri döndü. Karşılama töreninde, İsrail saldırısını protesto etmek ve bu saldırıda hayatını kaybeden 9 kişiyi anmak için ses bombaları ve havai fişekler atıldı.

SABAH
219 GÜN SONRA EVE DÖNÜŞ

İsrail askerlerinin müdahalesiyle 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara gemisini, 7 ay sonra döndüğü İstanbul'da coşkulu bir kalabalık karşıladı. Gözyaşları sloganlara karıştı. Hâlâ canlı olan çatışma izleri ise görenlerin içini acıttı

STAR
219 GÜN SONRA İSTANBUL’DA

22 Mayıs’ta İsrail ablukasındaki Gazze’ye insani yardım götürmek için 500’e yakın gönüllüyle yola çıkan Mavi Marmara, 219 gün sonra dokuz yolcusunu şehit vermiş olarak dün döndü

TAKVİM
7 AY SONRA DÖNDÜ

Gazze’ye Özgürlük filosunun amiral gemisi Mavi Marmara tarihi yolculuğunun ilk hareket noktası Sarayburnu’na demir attı. Üzerinde İsrail askerlerinin şehid ettiği 9 Türk’ün resmini taşıyan gemiyi, boğaz girişinde onlarca tekne,  kıyıda onbinler karşıladı.

TÜRKİYE
GAZİ MARMARA EVİNE DÖNDÜ

Gazze’ye insani yardım götürürken İsrail ordusunun basıp 9 Türk’ü katlettiği Mavi Marmara, 7 ay sonra İstanbul’a geldi. Binlerce kişi gemi Türk ve Filistin bayrakları ile karşıladı. Törende Mavi Marmara şehidlerinin de fotoğrafları yer aldı.

YENİ AKİT
GAZİ’NİN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ

İsrail askerlerinin kanlı saldırısının ardından ilk kez İstanbul’a gelen Mavi Marmara gemisi hayatını kaybedenlerin yakınlarının ziyaretine açıldı. Saldırının izlerinin hâlâ sıcaklığını taşıyan gemiyi gezen şehit yakınları gözyaşlarına hakim olamadı. Gazze’ye insani yardım götürürken uluslararası sularda saldırıya uğrayan ve 9 kişinin şehit olduğu Mavi Marmara gemisi Sarayburnu iskelesinde coşku içinde karşılandı.

VATAN
DEVLET GELMEDİ

31 Mayıs’ta İsrail’in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi, İstanbul’a getirildi. Sarayburnu’nda gemiyi binlerce kişi ellerinde Filistin bayraklarıyla karşıladı ama törene devletten ve hükümetten hiç kimse katılmadı.

YENİ ASYA
MAVİ MARMARA’YA COŞKULU KARŞILAMA

Filistin’e insanî yardım yolculuğunda gerçekleştirilen baskında İsrail askerlerinin 9 Türk vatandaşını öldürdüğü Mavi Marmara gemisini İstanbul’da binlerce kişi Sarayburnu İskelesinde karşıladı. Gemiyi karşılamak için gelenler sabah saatlerinden itibaren iskelenin bulunduğu alanı doldururken, hüznü ve heyecanı bir arada yaşadıklarını belirterek, İsrail zulmüne karşı sessiz kalmayacaklarını ifade ettiler. Bekleyiş sırasında sık sık İsrail karşıtı sloganlar atıldı.

YENİŞAFAK
GÖNÜLLERE DEMİR ATTI

"Dökme Kurşun" operasyonu sonrası ambargo altında tutulan Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıktığı Akdeniz'de İsrail komandolarının saldırısına uğrayan "Mavi Marmara" 7 ay sonra İstanbul'a döndü.
9 şehidin fotoğrafıyla demir aldığı Sarayburnu Limanı'na yanaşan gemi, havai fişekler, Filistin bayrakları ve gözyaşları arasında "Hoşgeldin özgürlük elçisi" nidalarıyla karşılandı.

ZAMAN
BAŞLIK YOK

İsrail’in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi 219 gün sonra İstanbul’a döndü. Karşılamaya binlerce kişi katıldı.

HABER TÜRK
MAVİ MARMARA TÖRENLE KARŞILANDI


TARAF
HOŞ GELİŞLER OLA MAVİ MARMARA

9 Türk’ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara 7 ay sonra boğazın mavi sularına döndü. Vahşetin izleri ise duruyordu.

 

 



Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs