En Sıcak Konular

Belçika çıkış arıyor

27 Aralık 2010 13:07 tsi
Belçika tam 198 gündür hükümetsiz idare ediliyor. Bu haliyle yakın tarihindeki en uzun hükümet kurma sürecini yaşayan ülkede önümüzdeki günlerde de bir çözüm bulunma ihtimali gözükmüyor.

Federe yapılı Belçika'da neredeyse 200 gündür federal hükümet kurulamıyor. Erken genel seçimlerin yapıldığı 13 Haziran 2010 tarihi üzerinden tam 198 gün geçmesine rağmen federal hükümeti oluşturacak koalisyon görüşmeleri olanca hararetiyle devam ediyor. Son seçimlerde Flaman Bölgesi'nde ayrılıkça N-VA partisi, Valon Bölgesi'nde ise Sosyalist Parti (PS) ezici çoğunlukla birinci çıkmıştı. Fakat dile dayalı ayrılıkların temelinde yapılmak istenen köklü devlet reformu Belçika'da federal hükümet kurmayı neredeyse imkânsız hale getirdi.

13 Haziran seçimlerinden sonra Kral II. Albert üç farklı ismi arabulucu olarak görevlendirmesine karşın tarafları ikna etmede başarılı olamadı. Kral'ın görevlendirdiği son isim muhalefet sıralarından tecrübeli siyasetçi Johan Vande Lanotte oldu. Vande Lanotte'nin haftalardır üzerinde çalıştığı uzlaşma metninin tarafların kabul edip etmeyeceğini ise araya Noel Bayramı'nın girmesiyle ancak 5 Ocak'ta ortaya çıkacak. Şayet o zaman da bir konsensüs sağlanamazsa siyasilerin önünde bir kez daha erken seçim düzenlemekten başka bir alternatif kalmıyor.

Flaman Valon çekişmesinden dolayı erken seçim üstüne erken seçime giden seçmenlerin sabrı ise tükenmek üzere.

Belçika'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra en uzun hükümet kurma sürecinde bir çıkış noktası aranırken, bundan önceki federal hükümet kurma çalışmasına dair rakamlar şu şekilde: 2007 yılında III.Verhofstadt Hükümeti (194 gün), 1988'de 7.Martens Hükümeti (148 gün), 1992'de Dehaene Hükümeti (103 gün), 1974'de Tindemans Hükümeti (45 gün). Dünyada ise en uzun hükümet kurma süreci rekoru 9 ayla Irak'ta bulunuyor.

cihan

 



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs