En Sıcak Konular

"Lieberman'ın söylediklerinden utanıyorum"

27 Aralık 2010 11:29 tsi
İsrail’in eski Türkiye Büyükelçisi Alon Liel, son dönemde yaşanan Türk-İsrail ilişkilerini, “çökme” olarak nitelendirdi.

Yılmazlar Holding, başkent Tel-Aviv’de Türkiye’den davet ettiği gazetecilere bir akşam yemeği verdi. Yemeğe İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Liel’de katıldı. Alon Liel, “One minute” ile başlayıp “Mavi Marmara” gemisine yapılan baskınla kötüleşen Türk-İsrail ilişkilerini değerlendirdi Liel, “Son iki yılda ilişkiler çöktü” dedi.

AK Parti’nin hükümetinin iktidara gelmesiyle birlikte Türk-İsrail ilişkilerinin geriye gittiğini belirten Liel, “İsrail Gazze’den çekildiği zaman ilişkililerimiz iyiydi. Ancak 6 yıldır ilişkiler eskisi gibi değil. İki yıldır da ilişkiler çökmeye noktasına vardı. Özellikle son 6 yıldır ilişkilerin iyiye gitmediği hissediliyordu. Son yaşananlardan sonra İsrail’de Türkiye’ye karşı bir tepki başladı. Türkiye’nin daha çok İslama doğru gitmesi ve Türkiye’deki iç politikalardan dolayı ilişkiler değişti” dedi.

DİPLOMATLAR ÇÖZÜM BULMUŞTU

Feridun Sinirlioğlu ve Özden Samberk ile İsviçre’de Mavi Marmara konusunda yapılan zirvede çözüm bulunduğunu öne süren Liel, şöyle konuştu: “İki ülke diplomatları İsviçre’deki görüşmelerde Mavi Marmara krizine bir çözüm bulmuşlardı. Diplomatlar çözüm önerisini politikacılara götürdü. Konu tekrar çöktü. Halbuki diplomatlar bu krize çözüm bulmuştu.

Ahmet Davutoğlu’nun ‘Bu kriz İsrail’deki koalisyon hükümetinden kaynaklanıyor’ demecine katılıyorum. Liberman’ın Türkiye’yi “yalancılıkla” suçlaması da doğru değil. Onun söylediklerinden utanıyorum. Liberman, bu krize çözüm bulması gerekir.

İLİŞKİLER NİYE ÇÖKTÜ?

Türkiye ile İsrail arasında 62 yıldır süren ilişkilerin çökme noktasına gelmesinde iki faktör var. İsrail’de Türkiye Batı ülkesi gibi görünürdü. Şimdi Türkiye her yöne bakıyor, dış politikası değişti. İsrail’in Filistin ve Lübnan’la barış görüşmelerini durdurması ilişkilerin sekteye uğramasında etkili oldu.

ONLAR BİZİM DÜŞMANIMIZ

İsrail’de sağcı bir hükümet işbaşına geldi. Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde iki ülke arasında çok iyi ilişkiler vardı. Eski başbakanlar, ‘biz sizi çok seviyoruz, bizim kardeşimizsiniz’ diyordu. Ancak, Erdoğan seçilince bizi ‘terör’ ülkesi ilan etti. Türkiye Suriye ve İran’la yakın ilişkiye girdi. Bu iki ülke bizim düşmanımız”

EYLEM YAPACAĞIZ

İsrail’de inşaat yapan en büyük yabancı firmalarından olan Yılmazlar Holding’in Genel Müdürü Ahmet Arık ise Salı günü (bugün) Tel-Aviv’deki Türk Büyükelçiliği önünde bin işçinin katılacağı bir protesto gösterisi düzenleyeceklerini söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın firmalarına dönük “siyasi” tavrı nedeniyle zor duruma düştüklerini ve seslerini Türk kamuoyuna duyurmak için bu eylemi yapmayı planladıklarını belirten Arık, şunları söyledi: “860 milyon dolarlık M-60 tanklarının modernizasyon ihalesini İsrail kazandı. İhale şartnamesine buna karşın Türkiye’den 180 milyon dolarlık tedarik yapılması maddesi eklendi. İsrail bu tedariği karşılayamadı. Biz 2003’de bu projeye dahil olduk ve İsrail’in karşılayamadığı tedarik yerine Türk iş gücünün kullanılmasını teklif ettik. Onlarda kabul ederek Türk işçiler için özel çalışma izni çıkarttı.

Ofset anlaşması kapsamında 800 Türk işçisine özel çalışma izni tanındı. Bu izin üçer yıllık periyotlar halinde üç kez uzatıldı. Sözkonusu izin 2011’ın başında doluyor. Biz tekrar çalışma izinlerinin uzatılması için Ankara’dan talepte bulunduk. Ancak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı buna duyarsız kaldı. Şuana kadar bize yazılı ya da sözlü hiçbir cevap vermediler. Hükümet nezninde de girişimlerde de bulunduk ve sonuç alamadık. Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Reis Yılmaz’ın Milliyetçi Muhafazakar Parti’yi kurarak siyasete girmesi ve Başbakan’ın aleyhinde konuşması nedeniyle grubumuz cezalandırılmak isteniyor. Biz geçmiş dönemde İsrail’in karşılamadığı tedariğin yüzde 10 oranındaki gecikme cezasını dahi üstlendik.

İŞÇİLERİ UÇAĞA DOLDURUP GÖNDEREBİLİRLER

Bu süre 1 Ocak’ta doluyor. Yeni vizeleri alamaz isek İsrail 800 işçiyi bir uçağa doldurup Türkiye’ye sınırdışı edebilir. Bir başka ülkede kendi ülkemi protesto etmek bizim en büyük utancımız. Burada Türk bayrağını gururla dalgalandırırken, böyle bir eylem yapmak durumunda kalıyoruz. Protestoda ‘hükümet ekmeğimizle oynama’ diye bağıracağız. Biz burada Türk işçilerine istihdam yaratıp, ülkemize döviz kazandırıyoruz”



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,412 µs