En Sıcak Konular

Arap dünyasında ilk kez Mısır, Erbil'de konsolosluk açtı

27 Aralık 2010 10:32 tsi
Mısır, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt yönetimi ile siyasi ve ekonomik ilişki kurmak adına Erbil'de konsolosluk açtı. Bununla Arap dünyasından ilk kez bir ülke Erbil'de konsolosluk açmış oldu.

Erbil'in Bahtiyari Semtindeki Mısır Konsolosluğunun açılışına Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, davetliler ile Kürt yetkililerin yanı sıra Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen katıldı.

Bakanların konsolosluk binasına gelişlerinde, konsolosluk personeli tarafından açılan bir pankart hareketli dakikaların yaşanmasına neden oldu. Arapça, 'Bakanlarımız açılışımıza hoş geldiniz' yazısını gören korumalar rahat bir nefes alırken, açılan pankart ile 'Mısır Erbil'de eylem gibi açılış yaptı' esprisine konu oldu.

Daha sonra Konsolosluğun açılışı Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yle birlikte göndere Mısır Bayrağının çekilmesi ile başladı. Daha sonra yapılan törende konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit, Irak'ın ve bölgenin kalkınması için buraya konsolosluk açtıklarını belirtti.

Bakan Gheit, Bölge ile de ilişkilerin ekonomik alanda da gelişeceğine dikkat çekerek, "Bölgeye artık işadamlarımız gelecek, buradan da işadamları Mısır'a gidecek. Bölgeyle ikili ilişkiler çerçevesinde dostluk kardeşlik ilişkileri içerisinde yatırım yapıp ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağız." dedi.

Irak'ta yeni kurulan hükümete de değinen Bakan Gheit, "Yeni hükümettin kurulması çok önemli bir adım. Bu hükümet Irak'ı yeni bir döneme taşıyor. Eski günleri geride bırakacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise Erbil'de Mısır Konsolosluğunun açılmasında duyduğu memnuniyeti belirterek, "İlişkilerin gelişmesi bizi memnun ediyor. Bu günü güzel bir adım olarak görüyoruz. Mısır buradan sonra Basra'da da bir konsolosluk açacak. İlişkilerin hem ekonomik hem de siyasi olarak hızla gelişmesini olumlu adımlara vesile olacaktır." Diye konuştu.

Erbil'de açılan Mısır konsolosluğu ile birlikte dış ülkelerin temsilcilik sayısı 18'e çıktı.

cihan



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs