En Sıcak Konular

İki BRIC ülkesinden Noel'de sürpriz kararlar

27 Aralık 2010 09:59 tsi
İki BRIC ülkesinden Noel'de sürpriz kararlar Küresel piyasalar Noel nedeniyle kapalıyken, gelişmekte olan ülkelerin devleri olarak gösterilen Rusya ve Çin'den sürpriz şekilde faiz artırma kararı geldi. Hem Çin hem de Rus merkez bankalarının kararlarında enflasyon korkusu hakim oldu.

Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, yükselen gıda fiyatlarının enflasyonu tetikleyeceğine inandıklarından, böyle bir karar verdikleri ifade edildi.

Banka gecelik mevduat faizlerini 25 baz puan yükselirken, diğer faizleri sabit tuttu.         

Bankanın açıklamasında, “Ortada ciddi boyutta bir enflasyon riski var. Bu da yetkililerin gerekli müdahaleleri yapmalarını gerektiriyor” ifadesine yer verildi.

Gecelik faizleri, Pazartesi günü itibariyle yüzde 2.75’e çıkacak. Bununla birlikte, ülkede uygulanan gösterge yeniden finansman faizleri yüzde 7.75’de sabit kaldı.    

Merkez Bankası, faizleri Mayıs ayından bu yana değiştirmedi ve gevşek para politikasının ekonomiye etkilerine göz yumdu.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Sergei Ignatyev, “Enflasyon parlamentonu alt kanadında, ciddi bir endişe olmaya başladı. Biz de bu konuda kaygılıyız. Bunun da nedeni gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş” dedi.

Rusya’da enflasyon yılbaşından bu yana, yazın patlak veren kuraklıktan dolayı yükselen gıda fiyatlarından dolayı yüzde 8.4 oranında yükseldi.

Bununla birlikte, Kasım ayındaki güçlü ekonomik büyüme rakamları ve yılsonu bütçe harcamalarının olası etkilerinin de enflasyon baskılarını artırdığı biliniyor.

İngiliz HSBC bankasının analistlerinden Alexander Morozov, “Hem üretici hem de tüketici fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bu da ülkede para politikasının sıkılaştırılması gerektiği anlamına geliyor” dedi.

ÇİN'DEN FAİZ ARTIRIMI

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Bankadan yapılan açıklamada,  faiz oranının 25 baz puan  artırılarak yüzde 2,75'e, borçlanma faiz oranının ise yüzde 5,81'e yükseltildiği  belirtildi.

Çin Merkez Bankası, enflasyonla mücadele ve kredileri sınırlandırmak için iki ay içinde ikinci kez faiz oranlarını artırmış oldu.

Banka, yaklaşık üç yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını 19 Ekim'de 25 baz puan artırmıştı.

Piyasalarda da enflasyonu ve hızlı büyümeyi kontrol altına alabilmek için hükümetin, faiz oranlarını artırması bekleniyordu.

Hürriyet



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,756 µs