En Sıcak Konular

Ekonomide 2011 riski Kürt sorunu mu?

27 Aralık 2010 09:31 tsi
Ekonomide 2011 riski Kürt sorunu mu? İktisatçı Süleyman Yaşar: Türkiye ekonomisiyle ilgili 2011'de hiç risk yok mu? Var. O da Kürt sorunu...

Aslında Türkiye ekonomisinin göstergeleri 2011 için risk sinyali vermiyor.

Cari açık rakamının yüksekliği bir risk unsuru olarak değerlendirilse de, açık, kamu bütçesinden kaynaklanmadığı için, bu risk özel sektörün üzerinde görünüyor.

Hatta dün geneli üzerinde son görüşmeleri yapılan 2011 Bütçesi'nin açığı, milli gelirin yüzde 2.8'i gibi düşük bir tutar olarak tahmin ediliyor. Dolayısıyla hedeflenen bu bütçe açığı, kamudan gelebilecek riskleri iyice azaltıyor.

Bu kez cari açık riski özel sektörün üzerinde olduğu için, işadamlarının kendi risklerini yönetme becerisine sahip olduklarını hesaba katmak gerekiyor.

Çünkü işadamları, bu kısa vadeli dış borçların bir kısmının alacaklısı da aynı zamanda. Gerçek durum bu olunca da, cari açık sorununu çözmekte zorlanmayacaklar.

Hatırlayacaksınız Türkiye'nin 2008'de cari açığı 41.9 milyar dolar tutarındaydı.

Kriz lobisi olarak isimlendirdiğimiz bazı işadamları, "biz dış borçlarımızı ödeyemeyiz, gidin IMF'den 35 milyar dolar alın ve bize verin" diye hükümeti sıkıştırmıştı. Hükümet bu talebi yerine getirmeyince de borçlarını aksatmadan ödemişlerdi. Böylece amaçlarının, kendi borçlarını halkın sırtına yüklemek olduğu ortaya çıkmıştı. İşadamlarımız 2011'de de borçlarını gene ödeyecek.

Yıl sonunda bütün bunları gene niye hatırlattık derseniz... Bütün bunları, Türkiye ekonomisinin 2011'de yaşayacağı risklerin sürdürülebilir olduğunu göstermek için anlattık. Çünkü bir ekonomide kamu maliyesi sağlamsa, o ekonomi tehlikeye açık değildir. Türkiye ekonomisi de bu açıdan tehlikeye açık değil. Zaten geçmişte yaşanan krizlerin hemen hepsi de kamu maliyesinin yüksek finansman açıklarından kaynaklanmıştı.

Peki Türkiye ekonomisiyle ilgili 2011'de hiç risk yok mu? Var. O da Kürt sorunu. Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi'nde tartışmaya açılan demokratik özerklik taslak metni son günlerde siyasi havayı iyice gerdi. Ayrıca Taraf'tan Emre Uslu'nun belirttiğine göre, istihbarat ve güvenlik yetkililerinin çatışmasızlık ortamının seçimlere kadar sürmeyeceği, çatışmaların, martla birlikte ve daha yoğun şekilde yaşanacağı yorumları, bir ekonomik risk olarak algılanabilir.

Devamı için tıklayın

Süleyman Yaşar / Sabah



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,007 µs