En Sıcak Konular

Trafik, üniversiteli polislere emanet

27 Aralık 2010 09:04 tsi
İstanbul trafiğinde denetime çıkan üniversiteli polis oranı yüzde 90'a ulaştı.

Bu oran, vatandaşın polise bakışını da önemli ölçüde değiştirdi. Yunus Yıldız (üstte) ve Özcan Güngör, İstanbul'da görev yapan yüzlerce üniversiteli polisten sadece ikisi. Yunus Yıldız, Eskişehir Üniversitesi mezunu.

Ayrıca master yapıyor. Özcan Güngör ise Süleyman Demirel Üniversitesi'nden mezun. Sayısız kazaya şahit olan polisler, en çok alkollü sürücülerden şikâyetçi. Yunus Yıldız, bugüne kadar denetimlerde karşılaştığı saldırı ve hakaretler yüzünden 16 dava açmış. Bu davaların yarısına yakını lehine sonuçlanmış.

Eğitim seviyesini hızla artıran emniyet teşkilatı, vatandaşın güven kaynağı olmaya devam ediyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul trafiğinde denetime çıkan üniversiteli polis oranı yüzde 90'a ulaştı. Bu oran, vatandaşın polise bakışını da önemli ölçüde değiştirdi. Yunus Yıldız (29) ve Özcan Güngör (30), İstanbul'da görev yapan yüzlerce üniversiteli polisten sadece ikisi. Yunus Yıldız, Eskişehir Üniversitesi mezunu. Okulu bitirmekle yetinmeyen Yıldız, 9 Eylül Üniversitesi'nde de 'cumhuriyet tarihi' masterına başlamış. Ekip arkadaşı Özcan Güngör ise Süleyman Demirel Üniversitesi'nden mezun. Denetimler sırasında sayısız kazaya şahit olan polisler, en çok alkollü sürücülerden şikâyetçi. Kendilerine küfür ve hakaret edilmesinden her insan gibi rahatsızlık duyuyorlar. Sürücü ve ailelerine zarar gelmemesi için ceza yazdıklarını anlatan polisler, "Sürücüyü, ihlal ettiği kural hakkında bilgilendiriyoruz. Bazen işlediği suçun ne gibi felaketlere sebep olabileceğini örneklerle anlatıyoruz. Her uyarıda bir aileyi gözü yaşlı kalmaktan kurtardığımızı düşünüyoruz." diyor.

İleri seviyede İngilizce bilen Yunus Yıldız, bugüne kadar denetimlerde karşılaştığı saldırı ve hakaretler yüzünden 16 dava açmış. Bu davaların yarısına yakını lehine sonuçlanmış. Kalan davalar ise sürüyor. İstanbul'da günde en az 17 kazaya müdahale ettiklerini belirten Yıldız, kendilerini en çok ölümlü kazaların etkilediğini aktarıyor. İlk ölümlü kazaya gittiği günü anlatan Yıldız, "Üstgeçit yerine caddeden geçmek isteyen anne ve kızına, karşı yönden gelen araç hızla çarpmış, ikisi de olay yerinde hayatını kaybetmişti. Başlarında bir adam hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. O anı hiç unutamadım. Üzüntüden bir hafta uyuyamamıştım." diye konuşuyor.

5 yıldır İstanbul'da görev yapan Özcan Güngör ise çoğu kazanın kural ihlalinden meydana geldiğini vurguluyor. Güngör, ışık ihlalinden ceza kestiği bir sürücüye, "Kırmızı ışığı görmedin mi?" diye sorduğunu, sürücünün ise kendisine, "Işığı gördüm de seni görmedim." dediğini aktarıyor. Trafik polislerinin zaman zaman rüşvetle anılmasına da tepki gösteren polisler, "Bu tür insanlar mesleğin çürük elmaları. Hak ettikleri cezalar verilerek kesinlikle bu kutsal meslekten uzaklaştırılmalı. Ayrıca polise rüşvet teklif eden de ağır şekilde cezalandırılmalı." ifadelerini kullanıyor.

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Ali Özsoylar, Türkiye'de yaşanan kazaların yüzde 95'inin sürücü ve yaya hatalarından kaynaklandığını kaydediyor. Özsoylar'ın verdiği bilgiye göre 15 milyonluk megakent İstanbul'da 2010'un ilk 9 ayında meydana gelen kazalarda 180 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 523 kişi yaralandı. Kazaların önlenmesi için trafik cezalarının caydırıcı olması gerektiğinin altını çizen Özsoylar, sürücü eğitimlerinin de yükseltilmesinin önemine işaret ediyor.

zaman



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs