En Sıcak Konular

Çocuklar, en çok uyuşturucudan yargılanıyor

27 Aralık 2010 08:50 tsi
Çocuklar, en çok uyuşturucudan yargılanıyor

Yaş sınırı her geçen gün düşen 'uyuşturucu madde kullanımı' hırsızlık ve yaralama gibi suçları geride bıraktı.

Bakırköy Adliyesi Çocuk Mahkemesi'nde son bir haftada görülen 700 davadan 250'si uyuşturucu ile ilgili. Liselerde yaygınlaşan 'beyaz zehir'le tanışma yaşı ise 14'e düştü. 

Çocuk mahkemelerinden alınan veriler, uyuşturucu kullanımında yaş sınırının her geçen gün düştüğünü gözler önüne seriyor. Bakırköy Adliyesi'nde son bir haftada görülen 700 çocuk davasından 250'si 'uyuşturucu madde kullanma' suçuyla ilgili. Uyuşturucuyu sırasıyla 'hırsızlık' ve 'yaralama' suçları takip ediyor. 18 yaşından büyük olanların yargılandığı sulh ceza mahkemelerinde de durum farklı değil. Şişli ve Beyoğlu adliyelerinde son bir yılda 30 binden fazla kişi uyuşturucudan yargılandı. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklar arasında uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasında en önemli sebebin aile değerlerinin zayıflaması ve kötü arkadaşlar olduğunu belirtiyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün liselerde yaptırdığı anket ise vahim bir tabloyu ortaya koyuyor. Ankete göre uyuşturucu ile tanışma yaşı 14 ve 'sosyete uyuşturucusu' olarak bilinen kokain dahi liselere girmiş durumda.

Bakırköy Adliyesi Sulh Ceza mahkemelerinde bir haftada görülen bin 150 uyuşturucu dosyasında 2 bine yakın kişi yargılandı. Yaşları 18 ve 25 arasında değişen madde bağımlılarının yaş ortalaması 20, en çok kullanılan uyuşturucu ise esrar. Emniyet kayıtlarına göre 2008 yılında 20 bin 368, 2009'da ise 25 bin 896 kişi esrar kullanmak suçundan gözaltına alındı. Aynı yıllarda eroin kullanımından gözaltına alınan kişilerin sayısı ise 2008'de 3 bin 16, 2009'da ise 4 bin 140 kişi. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklar arasında uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasına sebep olarak zayıflayan aile değerlerini ve kötü arkadaşları örnek gösteriyor. Satıcıların çocukları uyuşturucuya alıştırmak için ilk zamanlar ücretsiz verdiğini hatırlatan Tarhan, "Anne ve baba, çocuklarının arkadaşlarını iyi tanımalı, gerekirse onları kendi evlerine davet etmeliler." diyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün liselerde yaptığı 'madde kullanımı' anketi de vahim tabloyu ortaya koymaya yetiyor. İstanbul'un 28 ilçesindeki 154 okulda bu yıl gerçekleştirilen ve 31 bin 272 öğrencinin katıldığı anketten endişe verici sonuçlar çıktı. Ankete göre uyuşturucu ile tanışma yaşı 14. Araştırmada yer alan en ilginç veri ise 'sosyete uyuşturucusu' olarak bilinen kokainin liselilerin kullandığı maddeler arasında yer alması. Araştırmaya göre, gençler arasında sigara deneme yaşı 13,5, alkol 13, uyuşturucu 14, esrar ise 15 yaşa düşmüş. Bu maddeleri alışkanlık edinme yaşı ise ortalama 13-14.

Tedavi için yeni merkezler açılmalı

Toplumun uyuşturucu kullanan çocukları dışlamaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerine büyük sorumluluk düştüğünü dile getiriyor. Tarhan, bağımlı çocukların tedavisi için yeni merkezlerin açılması gerektiğini vurguluyor. Tarhan, "Uyuşturucu kullanan çocuklar, girdikleri bataktan çıkamıyor, birilerinin ellerinden tutması gerekiyor." diye konuşuyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, uyuşturucu kullanan çocuklardaki belirtileri ise şöyle sıralıyor: "Yalnızlaşır, aile ile vakit geçirmek yerine uyumayı tercih eder. Banyoda uzun zaman geçirir. Rengi soluklaşır, içine kapanır, iştahı azalır. Okuldaki başarısı düşer, hep belli kişilerle görüşür, sosyal çevresi daralır. Yalan söylemeye başlar." Çocuğun bir defa dahi olsa denemek için uyuşturucu kullanmasının anne ve babasına mesaj vermek anlamına geldiğini belirten Tarhan, ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Ebeveynler, çocuklarının uyuşturucu kullandığını öğrendiğinde ona şiddet uygulamamalı. Bu durumu onaylamayıp, kabullenip yönlendirme yöntemiyle yaklaşmalı. 'Sen bizim çocuğumuzsun ama bu davranışını onaylamıyoruz' mesajı vermeli."

İkinci defa yakalanan, ceza alıyor

'Uyuşturucu madde kullanmak ve bulundurmak' suçundan ilk defa hakim karşısına çıkan kişiler 'denetimli serbestlik' yasası ile serbest bırakılarak doktor takibine alınıyor. Tekrar uyuşturu bulunması halinde ise kişi hapis cezasına çarptırılıyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne bağlı olan Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi'nde 2007 yılında 10 bin 979 bağımlının takibi yapılırken, 2008'de bu sayı 24 bin 197, 2009'da ise 31 bin 862'ye kadar çıkmış bulunuyor. 2 yıl içinde 3'e katlanan bu sayının 2010 yılında 50 bine kadar çıkacağı tahmin ediliyor.
 
zaman



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs