iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Deprem: 17 Ağustos'u söylemişlerdi, şimdi yenisini söylediler...

27 Aralık 2010 04:10 tsi
Deprem: 17 Ağustos'u söylemişlerdi, şimdi yenisini söylediler... 9 Mart? iyibilgi Ankara

17 ağustos 1999’un üzerinden 11 yıl geçti. Kayıplarımızı hâla yüreğimizde taşıyoruz. Yaralarımız ise daha yeni yeni sarıldı. Depremin ardından en tartışılan konulardan biri, 1997 yapımı, ‘Conspiracy Theory’ (Komplo Teorisi) isimli filmde bu depremin gayet belirgin şekilde tasvir edilmesiydi.

Filmin bir sahnesinde başrol oyuncusu Mel Gibson gazetede bir haber okuyor, ABD Başkanı’nın Türkiye geleceği sırada, tarih de vererek Türkiye’de bir depremin oluşturulacağı (suni biçimde) teorisini kuruyordu. Hani Başkan Clinton’un gelip deprem bölgesinde burnunun bir çocuk tarafından sıkıldığı ziyaret.)

Film Türkiye’de de hayli izleyici toplamış, doğal olarak o sahne üzerinde durulmamıştı. Ama depremden sonra film çok iyi hatırlandı. Öyle ki, ABD’nin suni deprem yaratmaya muktedir olduğunu iddia eden kitaplar bile yayınlandı.

35 bin ölü

Şimdi önümüzde benzer ve yeni bir durum var. İngiliz Daily Telegraph Gazetesi, İstanbul’u gezerek deprem riski ile ilgili bir haber yaptı. “Kraliyet Coğrafi Araştırmalar Topluluğu ve Land Rover şirketinin desteğiyle gerçekleştirilen” gezinin yazısında Türk akademisyenlerin görüşlerine de yer verildi.

Örneğin, Jeofizik Profesörü Şerif Barış'ın, "18 bin insanın hayatını kaybettiği 1999 depreminden sonra 7,5 şiddetindeki yeni bir depremin yüzde 65 ihtimalle 30 yıl içinde İstanbul'da gerçekleşeceği hesaplanıyordu. 10 yıl geçti bile" sözlerini yansıttı.

Sultanahmet Camii ayakta

Ancak gazete bu habere başlarken bir “senaryo” yazdı: "Saat 8.25. 9 Mart 2017. Her zamanki gibi, İstanbul yolları fabrikalara ve iş merkezlerine giderken duman kusan otomobil ve otobüslerle dolu. 15 milyon insan için rutin bir gün. Aniden yer sarsılmaya başladı. Binalar yıkılıyor, gaz ve su boruları patladı. Panik olan insanların yüklenmesi nedeniyle telefon sistemi çöktü. Sahilde temiz bahar havası almak için gezen insanları bir anda tsunami yuttu. Günün sonunda 35 bin insan öldü, 200 bin kişi yaralandı, 80 bin bina enkaz oldu. Sultanahmet Camisi ayakta kaldı, ancak üzerindeki çatlaklar yıllar boyunca 2017 depremini hatırlatacak."

Kimine göre yeni komplo teorisi kimine göre saçmalık sayılacak bu haber, ilk “tesadüfü” gerçekleştiren film gibi sonradan anımsanmaz umarız.

Elbette bunlara karşı en akıllıca olan depreme karşı sağduluyu olmak ve hazırlıkları artık tamamen bitirip, geleceğe yönelik önlemleri düşünmek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,159 µs