En Sıcak Konular

Çalınan eşyasının izini sanal alemde sürüyor

26 Aralık 2010 17:43 tsi
Çalınan eşyasının izini sanal alemde sürüyor Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, MP3 gibi elektronik cihazları çalınan vatandaşlar, çalıntı eşyalarının takibini sanal alemden yapıyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Çalıntı Elektronik Eşya Projesi' sayesinde kamera, cep telefonu gibi elektronik eşyası çalınan vatandaşlar, emniyetin resmi internet sitesinde çalınan eşyasının durumunu online olarak takip edebiliyor. Emniyetin resmi internet sitesinde, yeni elektronik cihaz alan vatandaşların da yapması gerekenler anlatılıyor.

Proje sayesinde yüzlerce çalıntı malzeme bulunarak sahibine teslim edildi. Proje kapsamında, polis ekiplerince ele geçirilen çalıntı elektronik eşyaların, seri numaraları internet sitesinde yayınlanarak sahiplerine ulaşılıyor. 'Çalıntı Elektronik Eşya Projesi'nin yaklaşık 2 yıldır yürürlükte olduğunu belirten Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, proje kapsamında polis merkezlerinin, sorumluluk sahalarında yaşanabilecek hırsızlık olaylarında çalınan elektronik eşyaların seri numaralarını kayıt altına alarak sisteme girildiğini açıkladı. Sisteme dahil edilen çalıntı eşyalarla ilgili gelişmelerin vatandaşlarca da online olarak takip edilebildiğini belirten yetkililer, Bursa Emniyet Müdürlüğünün 'www.bursapolis.pol.tr' adresinden projeye ulaşılabileceğini bildirdi.

ALDIĞINIZ CİHAZLARIN FATURALARINI SAKLAYIN, MAĞDUR OLMAYIN

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yeni elektronik cihaz alan vatandaşların ne yapmaları detaylı şekilde anlatılıyor. Açıklamada şu tavsiyelerde bulunuluyor: "Elektronik eşya satın aldığınızda mutlaka cihaza ait fatura ve seri numaralarını saklayın. Ayrıca cihazınızın ayırıcı özelliklerini bir yere kayıt ediniz. Markası, modeli, seri numarası, rengi, ağırlığı, biçimi, cep telefonları için imei numarası, bilgisayar için mac adresi gibi bilgileri kaybetmeyeceğiniz bir yere not ediniz. İkinci el elektronik eşya satın alırken faturasını isteyin, ayrıca seri numarası silinmiş, kazıntı yapılmış ya da değiştirilmiş cihazlar ile izinsiz olarak elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç ve gereçleri kesinlikle satın almayın. Elektronik eşyanız çalınırsa, hırsızlığın meydana geldiği yerden sorumlu polis merkezine resmi müracaat ederek cihaza ait bilgileri ve fatura fotokopisini görevlilere teslim edin. Ayrıca cihazınızın markasına göre ilgili satış firması ve teknik servisini bilgilendirin. Böylece cihazda eğer bir arıza meydana gelirse servisine götürüleceğinden, cihazı tespit etme imkânı doğacaktır. Çalıntı malı satmak kadar satın almak da Türk Ceza Kanuna göre suç sayılmıştır. Art niyetli satıcıların ucuz fiyata satmaya çalıştıkları ikinci el elektronik cihazlara çalıntı olma ihtimaline karşı şüpheyle yaklaşın."

(CİHAN)



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,160 µs