En Sıcak Konular

Belgeler açık arttırmada mı?

26 Aralık 2010 08:58 tsi
Belgeler açık arttırmada mı? WikiLeaks’le anlaşarak Amerikan diplomatik belgelerini yayınlayan, 5 Batılı gazetenin bir aylık sözleşmesi bugün bitti.

Bugüne kadar 250 binin üzerindeki belgelerin yüzde biri bile yayınlanmadı. Yeni belgelerin nerede yayınlanacağı bilinmiyor ancak WikiLeaks’in kurucusu Assange, parasızlıktan söz etmeye başladı.

WIKILEAKS’in, gizli Amerikan diplomatik yazışmalarını gün ışına çıkarmaya başlamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçerken, konu yavaş yavaş güncelliğini yitirme eğiliminde. Oysa henüz, toplam 251 bin 287 belgenin, yüzde 1’i bile yayınlanmadı. Dahası, WikiLeaks’in, belgelerin tasnif edilip belli bir düzenle yayınlanması için, The Guardian, Le Monde, El Pais gibi dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarıyla yaptığı anlaşma da artık sona erdi. Belgelerin kalan kısmının nerede, ne zaman ve nasıl yayınlanacağı merak edilirken, İngiltere’de ev hapsindeki bay sızıntı Julian Assange, parasızlıktan şikayet etmeye başladı.

Günde 100 bin Euro yardım
İngiltere’de tutuklandıktan bir süre sonra kefaletle sınırlı özgürlüğe kavuşan sitenin kurucusu Julian Assange, “Artık özgürüm. Bundan sonra belgelerin yayınlanışını bizzat yöneteceğim” diyerek aslında, bundan sonrasına ilişkin ilk ipucunu vermişti. Assange dün Le Monde gazetesine verdiği demeçte, Mastercard, Visa, PayPal gibi firmaların uyguladığı ambargo nedeniyle, bir ara günde 100 bin Euro’ya ulaşan bağış gelirini kaybettiklerini söyledi.

Parasızlık WikiLeaks’e açılan davaları da etkilemiş. Assange, bazı avukatların gönüllü çalıştığını, ancak siteye karşı açılan davalar nedeniyle 200 bin Euro hukuk masrafları olduğunu vurguladı. İsveç’de açılan tecavüz davasının masraflarının 500 bin Euro’yu bulduğunu kaydeden Assange, sadece belgelerin çevirisi için 20 bin Euro ödediğini, halbuki İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, belgelerin İsveç Adaleti tarafından çevrilmesi gerektiğini vurguladı.

Parça başı pazarlık
İşte bütün bu açıklamalar, WikiLeaks’in, elindeki belgeleri artık parça başı satma eğilimine gireceği yorumlarına neden oldu. Nitekim önceki gün, Küba Devleti’ne ait bir internet sitesi, WikiLeaks’te bulunan ve daha önce hiçbir yerde görülmeyen 7 belgeyi yayınladı. İsrail’in 2007 yılında Suriye’ye ait nükleer reaktörü ortadan kaldırmak için hava saldırısı düzenlediğini yazan ve İsrail’in itirafı kabul edilen bir Amerikan belgesi de anlaşmalı gazeteler yerine ilk kez bir İsrail gazetesinde yayınlandı.

Hürriyet



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs