En Sıcak Konular

Her 10 yılda bir adayız

25 Aralık 2010 16:41 tsi
Her 10 yılda bir adayız Türkiye'nin 2010 yılı dış politikasını Conrad Otel'de yazarlarla yaptığı toplantıda değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin her 10 yılda bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne adaylığını koyacağını söyledi.

 Davutoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne 151 ülkenin "evet" oyuyla seçildiğini hatırlatarak gelecekte 180 ülkenin oyu ile seçilmeyi hedeflediklerini kaydetti. Dışişleri Bakanı, bu çerçevede İstanbul'u BM için önemli bir şehir konumuna getirmeyi planladıklarını aktardı.

Türkiye -Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine ve üyelik sürecine de değinen Ahmet Davutoğlu, bu konuda Avrupa'nın tutumunu eleştirdi. Davutoğlu, Türkiye -AB ilişkileri ve üyelik süreciyle ilgili Avrupa'ya 6 öneride bulunduğunu belirterek, "Onlar da çok heyecanlandılar fakat 6 aydır daha cevap verecekler. AB sürecini hızlandırmak için büyük gayret gösteriyoruz ama, aynı gayreti AB'den göremiyoruz." ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleriyle ise çok hızlı kararlar aldığını ve ilişkilerde büyük mesafeler kat ettiğini vurguladı.

Avrupasız Türkiye, Türkiyesiz de Avrupa'nın olamayacağını dile getiren Dışişleri Bakanı, bunun aksini ise bedende bir organın eksikliğine benzetti.

Ahmet Davutoğlu Ankara'nın; NATO, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Birliği Konseyi gibi uluslar arası kurumlarla ilişkilerine geliştirmesine büyük önem verdiğini dile getirdi. Davutoğlu, Türkiye'nin söz konusu kurumlarla yaptığı işbirliğinden dolayı, etkinliğini artırarak olumlu neticeler aldığının altını çizdi.

MAVİ MARMARA'YI KARŞILAMA TÖRENİNE KATILAMAYACAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara gemisinin karşılama törenine katılamayacağını söyledi. Davutoğlu, söz konusu törene karşı olmadığının özellikle altını çizdi. Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri düzeltmek için şart koştuğu özür dileme ve tazminat ödemeye işaret eden Davutoğlu; "İsrail Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek istiyorsa yapması gerekenler bellidir." ifadesini kullandı. Ahmet Davutoğlu, İsrail'in uluslar arası karasularda 9 Türk vatandaşını öldürdüğünü hatırlatarak, bunun hiçbir gerekçesinin olamayacağını beyan etti.

Türkiye'nin aktif bir dış politika izlediğini kaydeden Davutoğlu Afrika ülkelerine 8 büyükelçilik açtıklarını, 10 elçiliğin daha açılmasıyla ilgili çalışmaların ise son aşamaya geldiğini ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanı, Ankara'nın Orta ve Latin Amerika ülkelerine de büyükelçilik açmayı düşündüğünü anlattı.

Davutoğlu açıklamasında Türkiye'nin Çin ve Hindistan ile ilişkilerine önem verdiğini sözlerine ekledi.

Davutoğlu'nun toplantısına Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Todays Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Emekli Büyükelçi Özden Sanberk, Kerim Balcı, Cengiz Çandar, ve Mehmet Ali Birand'ın da aralarında bulunduğu 40'a yakın yazar katıldı.



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs