En Sıcak Konular

'Yıldız' savaşları

25 Aralık 2010 09:03 tsi
'Yıldız' savaşları Terfi kapışması Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, açığa alınan 3 komutanın terfi ettirilmeme kararlarını iptal etti. Bu karar açığa alma kararını etkilemeyecek ancak komutanlara 60 gün içinde yıldız takılacak. AKP karara Anayasa’ya aykırı olduğu gerekç

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu dün, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun, “Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali” istemiyle açtığı davayı esastan görüştü. Kurul, 10 üyenin oybirliğiyle, işlemin iptaline karar verdi.

AYİM’in daha önce aynı davada verdiği yürütmenin durdurulması kararındaki değerlendirmelerin iptal kararında da benimsendiği belirtildi. AYİM, yürütmenin durdurulması kararında, komutanlar hakkında Balyoz soruşturması kapsamında verilen yakalama kararının kaldırılmasına rağmen Genelkurmay’ın gönderdiği terfi kararnamesini işleme koymayan Başbakanlık’ın işlemini hukuka aykırı bulmuştu.

Hükümet, AYİM’e gönderdiği savunmada Kaya için “Kaya’nın görevli bulunduğu bölgede çok büyük can kaybına neden olduğu gibi savunma zaafiyeti yorumlarına da yol açan bir takım terör eylemlerinin yaşandığı, bu eylemler neticesinde pek çok askerin şehit düştüğü” ifadeleri kullanmıştı. Başbakanlık, Gediktepe, Hantepe baskınları, Çukurca’daki mayın patlaması ve Aktütün baskınlarından sonra Kaya hakkında ortaya atılan iddialara işaret ederek, daha ehil kişiler varken, Kaya’da ısrar edilmesinin haklı ve hukuki olmadığını savunmuştu. Başbakanlık, diğer iki komutan hakkındaki darbe girişimi iddialarına değinmişti. Buna karşılık AYİM, TSK Personel Kanunu’nda yer alan tutuklanma ya da açığa alma gibi bir durum yokken, YAŞ’ta terfilerine karar verilen isimler hakkında kararname hazırlanmamasının hukuka uygun olmadığını belirtmişti.
Açığa alma yürürlükte

AYİM’in bu davada daha önce verdiği yürütmenin durdurulması kararına göre 3 komutanın terfi ettirilmesi gerekiyordu. Ancak hükümet, kararın gereğinin yerine getirilmesi için zorunlu olan 60 günlük sürenin bitimine 8 gün kala 3 generali, TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesindeki takdir haklarını kullanarak açığa almıştı. AYİM, komutanların açığa alma kararına karşı açtıkları davada oy çokluğuyla yürütmenin durdurulması istemini reddetmişti. İki ayrı davada verilen farklı kararlar üç generalin durumunu tartışmalı hale getirdi.
“Maaşları artacak”

Milli Savunma Bakanlığı eski Başhukuk Müşaviri Cavit Çalış, AYİM kararı ile ortaya çıkan durumu şöyle açıkladı:

“Bu karara göre bu üç general terfi ettirilmek zorunda. Bunun iptal kararının tebliğinden itibaren 60 gün içinde yapılması gerekiyor. Bunun için Genelkurmay Başkanlığı teklif edecek, Milli Savunma Bakanlığı Başbakanlığa sevk edevcek, Başbakan da imzasıyla Cumhurbaşkanı’nın onayına sunacak. Böylece bir üst rütbeye terfi edecekler. Yani açığa alma işlemi yürürlükte olacak ama bu üç general yeni rütbeleriyle açıkta bekleyecekler. Bu terfinin sadece maddi bir sonucu olacak. Yani maaşları yeni rütbelerine göre belirlenecek. Açığa alınan personelin maaşlarının 3’te 1’i kesilir. Bu kesinti de yeni maaşları üzerinden yapılacak. Emekli oldukları takdirde ödenecek ikramiye ve maaş da yeni rütbelerine göre hesaplanacak.

İdare bu terfi işlemini yapmazsa, kişisel dava açma hakkı doğar.

Kemal Göktaş / Vatan



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,585 µs