Öksürük ve bronşite Sahlep | " /> Öksürük ve bronşite Sahlep | "/>

En Sıcak Konular

Öksürük ve bronşite Sahlep

24 Aralık 2010 09:58 tsi
Öksürük ve bronşite Sahlep
Bir orkide kökünden gelen bu harika lezzeti, kış akşamlarınızdan eksik etmeyin. Hem sağlığınızı koruyun hem de keyfinize keyif katın.

Köşe başlarında yer tutan sarı tombak ibrikler, tepelerinden buhar salmaya başladı. Kışın geldiğinin resmidir bu. Üzerine bol tarçın serperek, afiyetle içtiğimiz salep günleri başladı bile. Asırlardır tadından birşey kaybetmeden gelen, yeme-içme kültürümüzle özdeşleştirdiğimiz bir içecek salep. Aynı zamanda köklü bir nostalji hissi. Evde, vapurda, köşe başında… Her yerde farklı bir lezzet sunan, her an içimizi ısıtan bir içecek.

Salep, ülkemizde özellikle Kahramanmaraş, Kastamonu, Isparta, Muğla ve Manisa dağlarında yetişen yabani orkidelerden yapılıyor. Çiçeklenmeye başlayan orkidelerin küçük yumrularında elde edilen salep tozu, bu lezzetli içeceğin yanı sıra dondurmanın da ana maddesi.

Hazır saleplere dikkat

Salep son derece şiaflı bir içecek ama içtiğiniz gerçekten salepse... Kutularda satılan hazır saleplerde kıvam arttırıcı kimyasal maddeler, mısır nişastası (GDO'lu olabilir) ve aşırı miktarda şeker bulunuyor. Toz salep çok pahalı bir hammadde olduğundan üreticiler maalesef böyle bir hileye başvuruyorlar. Bunun için, hazır salep paketlerinde içindekiler kısmı dikkatle okunmalı ve nişasta, katkı maddesi varsa satın alınmamalı.

Bardaklarda satılan salep güvenilir mi?

Vapurda, kafelerde, pastanelerde satılan saleplerin de içinde ne olduğu aynı şekilde sorgulanmalı.

Evde salep hazırlamak çok kolay

1 kişilik sahlep yapmak için 1,5 su bardağı sütü küçük bir tencereye koyun. 1/2 çay kaşığı toz salep ve arzu ettiğiniz kadar şeker ilave edin. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Bir fincana dökün. Üzerine tarçın serperek sıcak sıcak servis yapın.

Toz salep aktarlarda bulunabiliyor. Gerçekten çok pahalı olduğu için onun da katkısız ve "hakiki" sahlep olup olmadığını sorun. Gerçek sahlebin az bir miktarı bile 1 bardak süte kıvam vermeye yeterlidir. Üstelik mis gibi kokar. Kendine özgü bir tadı vardır.

Nadide bir bitki

Anadolu topraklarının endemik bitkilerinden olan sahlebin kültür ortamına alınıp, tarımının yapılması çok zor. Çok büyük bir oranda doğadan toplanarak elde edilen sahlebin sürdürülebilirliği için toplayıcıların bilinçlendirilmesi, bitkinin köklerindeki tüm yumruların alınmayıp, en az birinin ve tüm yavru yumruların köklerinde bırakılması gerekiyor.
Sütün içine katılarak hazırlanan sahlebin içimi gayet latif, kokusu ise son derece hoş. Tarçın dökülerek içildiği zaman bronşit, boğaz ağrısı ve öksürüğe hızla iyi gelen sahlep, kuvvetli kıvam artırıcı özelliği ile de dondurma yapımında çok tercih ediliyor. İçerdiği müsilaj maddesi ile mide ve sindirim sorunlarında tedavi edici özelliğe sahip.

Salep, sadece güzel bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda harika bir sağlık deposu. Eski günlerden beri soğuk algınlığına, ses kısılmalarına ve çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılıyor. İşte salebin faydalarından bazıları:

1. Soğuktan korur, vücut direncini artırır.
2. Bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
3. Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.
4. Zihinsel gücü artırır.
5. Kalbi kuvvetlendirir.
6. Regli düzenler ve ağrılarını azaltır.
7. Cinsel gücü artırır.
8. Oldukça doyurucu içeriği sayesinde uzun süre tok tutar.



Bu haber 11,341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,643 µs