En Sıcak Konular

Haberal maddesi geri çekildi!

24 Aralık 2010 09:49 tsi
Haberal maddesi geri çekildi! AK Parti, Prof. Mehmet Haberal’ın 9 hâkimi 1500’er lira tazminata mahkûm ettirmesi üzerine 3 milletvekilinin hazırladığı ‘Haberal Maddesini’ torba tasarıdan sürpriz bir adımla geri çekti.

Vergi, prim borçlarından öğrenci affına kadar 150’ye yakın maddeyi içeren torba kanun tasarısı Prof. Mehmet Haberal’ın 9 hâkimi 1500’er lira tazminata mahkûm ettirmesi üzerine 3 milletvekilinin hazırladığı ‘Haberal Maddesi’yle kilitlenmişti. Kilit Ak Parti’nin dün akşam teklifi geri çekmesiyle açıldı.

TBMM Plan-Bütçe Alt Komisyonu’nda

CHP ve MHP, ‘Haberal maddesi’ olarak bilinen Hukuk Muhakemeleri Yasası’ndaki değişikliklere sert muhalefet yaptı. CHP yöneticileri, bu tavrın tasarının üst komisyondaki ve Meclis Genel Kurulu’ndaki sürecini zora sokacağı gibi, Genel Kurul’da gelecek ay ele alınacak Türk Ticaret Tasarısı, Borçlar Tasarısı ve Hukuk Muhakemeleri Tasarısı’ndaki uzlaşmayı da bozacağını belirtti. Bunun üzerine Ak Parti yönetimi, 3 milletvekilinin önergelerini geri çektirdi. Bu kararla rahatlayan TBMM Plan-Bütçe Alt Komisyonu 150 maddeye yaklaşan torba tasarı üzerindeki çalışmasını dün gece tamamladı.

Ocakta yasalaşacak

Böylece, muhalefetin tepkisine neden olan ve borç yapılandırmasını riske atan itirazlar büyük oranda aşıldı. Üst komisyonun da önümüzdeki günlerde tasarıyı görüşmesi ve yılbaşından önce Genel Kurul’a sevketmesi planlanıyor. Meclis Genel Kurulu’nun ocak ayının ilk haftasında tasarıyı çıkarması hedefleniyor.

Nelerden vazgeçildi?

AK Partili 3 milletvekili, Prof. Haberal’ın 9 hâkimi tazminata mahkûm ettirmesiyle gündeme gelen “hakimlere ceza” tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla hazırladıkları teklifi meclise sunmuştu. Gündemden çıkarılan düzenlemelerde, hakimlerin taraflı ve yanlış kararları nedeniyle mağdur olanların doğrudan devlete dava açması ve tazminatın devletçe ödenmesi öngörülüyordu. Ayrıca hakimlerin tazminat davaları Yargıtay’tan alınarak yerel mahkemelere bırakılıyordu. Önergeler, tüm kamu görevlilerinin kusurları nedeniyle devlete dava açılmasını düzenliyordu. AK Partililer’in teklifleri, süren davalar ve Yargıtay’daki dosyaları da kapsayan yönleriyle ‘Haberal maddesi’ olarak anıldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ “Bu maddeler Torba Tasarı’da olmayacak. İleride ne olacağı konusunda şimdiden bir şey söyleyemeyiz” dedi.



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs