En Sıcak Konular

'Türkiye gidiyor' telaşı başladı

24 Aralık 2010 09:34 tsi
'Türkiye gidiyor' telaşı başladı Bu telaş üyeliği garantiler mi?

Beril Dedeoğlu'nun Star gazetesindeki köşesinden ilgili kısım:

...

AB’nin Türkiye geliyor diye içine düştüğü telaşın yerini Türkiye gidiyor telaşının aldığı söylenebilir. Telaşın nedeni, Türkiye’nin yakın coğrafyasında kurduğu ekonomik ve siyasal ilişkilerin AB ülkelerinin bu bölgelerdeki hareket yeteneğini sınırlaması. AB, küresel düzeyde ekonomik ve siyasal varlığını sürdürebildiği ölçüde varlığını koruyabilir, ama Türkiye bu faaliyetlerinin önünü tıkamaya aday. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bir araya gelen ülkelere bakılırsa ve ele alınan konulara dikkat edilirse, AB’nin telaşını makul bulmak gerekir.

EİT, Suriye-Lübnan-Ürdün ile girişilen bölgesel işbirliği zemininin ne ölçüde genişletilebileceğine ilişkin bir arayış toplantısı oldu. Irak ve Azerbaycan’ın da sistem içindeki yerleri ele alınmış olmalı. Ekonomik bir bölge kurulması, doğal olarak ülkelerin ortak sosyal ve siyasal sorunlarını da birlikte çözmelerine olanak sağlar. Dolayısıyla bu girişimin Yukarı Karabağ, Kürt sorunu, Golan Tepeleri gibi bir dizi sorunun da bölgede çözülmesinin önünü açan bir süreç olacağı söylenebilir. Bu da Batı’nın sadece ekonomik değil siyasal olarak da bölgede belirleyici olma imkanlarının sınırlanması anlamına gelir.

Anlaşılan o ki, İsrail’in kızgın siyasetinin arkasında da bu gelişmelerin etkisi var. Alt bölge girişimine dahil olmak yerine onu sabote etmeye çalışmak, duyulan rahatsızlığın bir göstergesi. Kıbrıs Rum kesimiyle yapılan anlaşmalar yoluyla Türkiye ve Mısır’ın Akdeniz’deki hareketlerini sınırlamaya çalışan ve aynı zamanda Mısır ile Türkiye arasına hat çekmeyi öngören İsrail, bu konuda en büyük yardımı Rum Kesimi’nden alıyor. Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye ile derde düşmüş olması ise, AB-Türkiye ilişkilerini bozmaya ve Türkiye’yi başka arayışlara itmeye yarıyor, bu da şu sıralar en fazla AB’yi telaşlandırıyor. Kıbrıs’taki koşullar Türkiye’yi de ikna edecek biçimde çözülmez ise, ‘Türkiye için AB yolu açılmazsa Kıbrıs’ta iki devlet olur’ yaklaşımını güçlendirebilir. Eğer Türkiye’nin AB yolu kapalıysa, bu tür bir gelişmenin Türkiye’den çok AB’ye zarar vereceği söylenebilir.

Ancak, AB’yi telaşlandırmanın üyelik sürecini teşvik edeceğinin garantisi yok, süreç stratejik ortaklığa doğru da gidebilir. Bu da Türkiye’nin bölgesindeki çekiciliğini yitirme olasılığını düşündürür.



Bu haber 2,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs