En Sıcak Konular

'CHP'de Alevîler dışlanıyor'

24 Aralık 2010 09:04 tsi
Alevi kimliğiyle bilinen ünlü türkücü Sabahat Akkiraz, CHP'de yaşanan son gelişmeleri eleştirdi.

Akkiraz, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı ile birlikte CHP'de, "Alevi partisi olarak anılma" kompleksinin yaşanmaya başladığına dikkat çekti. Sanatçıya göre bu nedenle Alevi toplumu üzerinde, "Başkan zaten sizden, o yüzden fazlasını istemeyin. Parti Meclisi'ne fazla Alevi adayı olmaz. Alevi milletvekili sayısı fazla olamaz. Alevi belediye başkanları sayısı insanları ürkütmemeli. Partiden öyle sık sık Alevi vurgusu ve açıklaması beklemeyin." şeklinde baskı kurulmaya çalışılıyor. Alevilere adeta "Oy verin, sırtınızda taşıyın, muhalif olmayın. Asansör görevi sizin için yeterli. Verilene razı olun." denildiğini savunan Akkiraz, kendilerine verilmek istenen mesajı şöyle ifade ediyor: "Siz İsmet İnönü'nün torununu, Fahri Korutürk'ün oğlunu, paşa torunlarını, asker çocuklarını, eski cumhurbaşkanının önerdiklerini, elitleri taşıyın. Bunların yanında siz kimsiniz ki? Başkan Alevi, susun ve oturun."

Zaman'a konuşan Akkiraz, CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği ile birlikte bazı gelişmelerin Alevileri rahatsız ettiğini anlattı. CHP'li olduğunu ve partiye yıllardır oy verdiğini açıklayan Akkiraz, ailesinin de 4 nesildir bu partide örgütlendiğini ekliyor.

Son gelişmeler üzerine, "Alevilerin marjinalleşmesi mi sağlanmaya çalışılıyor?" diye düşündüklerini aktaran sanatçı, şöyle devam ediyor: "Aleviler siyasette yer bulamıyor. Ekonomide yer bulamıyor. Liman gibi hissettiği siyasi gruplar tarafından da dışlanmaya devam ediliyor. 'Kendimiz' sandığımız partiler, Alevilerden öcü gibi kaçmaya çalışıyor. 'Yoksa partimiz, Alevi partisi diye anılır. Sizi temsilen, birkaç tane suya sabuna dokunmayan, genelde de Alevi kimliği zayıf kişiyi atıyoruz. Buna sevinin ama fazlasını istemeyin.' diyorlar."

Her siyasi partinin Alevilerle ilgili söylemlerinin aynı olduğundan yakınan Akkiraz, bu durumun Alevilerin en çok içinde bulunduğu ve kendilerini en fazla ait hissettikleri CHP'de doruğa ulaşmasından şikâyetçi. Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir konuşmasında kendisinden alıntılar yaptığını hatırlatırken de, "Sayın Başbakan benimle ilgili sözleri söylediğinde, 'Ben CHP'liyim ama Baykal adımı bile anmaz' demiştim. Bu, yaşadığımız süreci özetleyen en önemli vurguydu. Şimdi partinin başında Kemal Bey var. Alevi orijinli bir başkan ama Alevi söylemi ve vurgusu neredeyse hiç yok." eleştirilerini getiriyor.

Maraş olaylarının yıldönümünde yaşanan protestolara da değinen sanatçı, 32 yıl sonra gerçekleştirilen anma programına verilen tepkinin Türkiye'ye yakışmadığını söyledi. Siyasi partilerin kendilerini yalnız bıraktığını belirten Akkiraz, "Hangi partiler bu konuda taraf olabilmekte? Ne yazık ki hiçbirisi. Zaten merkez siyaset tarafından her türlü yok sayılan Alevi toplumu, yalnızlığa itilmeye devam ediliyor." diyor.

ZAMAN

 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,636 µs