En Sıcak Konular

Talabani'den Türkiye adına dil açıklaması

24 Aralık 2010 09:02 tsi
Talabani'den Türkiye adına dil açıklaması Türkiye'de önce Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Irak Devlet Başkanı Talabani Kürt Zirvesinde Türkiye'yi bağlayan açıklama yaptı

Çırağan'da yapılan Kürt Zirvesi'nde Türkiye adına iki dil açıklaması yapan Celal Talabani, "Türkiye anadilde eğitim konusundaki düzenlemeleri beş yıl içinde hayata geçirecek" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, önceki gün İstanbul'da görüştüğü BDP ve DTK temsilcilerine Türkiye'deki devlet yetkilileriyle görüştüğünü, yetkililerin "Beş yıl içinde anadil konusundaki yasal düzenlemeleri hayata geçirme çalışmaları yapıyoruz" dediğini aktardı.

TÜRKİYE KÜRTÇE BİLEN ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Taraf gazetesinin haberine göre;Talabani, Türkiye'nin bu amaçla Kürtçe bilen eleman ve personel yetiştirilmesine hız verdiğini, bu elemanların bir çoğunun da K. Irak'taki üniversitelerde eğitim gördüğünü söyledi. Talabani bir avukatı aracılığıyla İmralı'ya gönderdiği mektupta Abdullah Öcalan'a "Kesinlikle haziran seçimlerine kadar ateşkesi bozma. Sabırlı ol, bekle" dedi.

DTK'A ŞİDDETİ  REDDEDİN UYARISI

Talabani'nin talebi üzerine gerçekleşen görüşmede ağırlıklı olarak ateşkes süreci ve DTK'nın dile getirdiği iki dilli yaşam projesi ele alındı. Oldukça sıcak ve samimi bir havada geçen toplantıda Talabani, öncelikle DTK'ya her türlü şiddet veya şiddeti anımsatan söylem ve projeden vazgeçmeleri uyarısında bulundu.
DTK'ya şiddeti reddet uyarısı Talabani, "Türk hükümetine göre DTK ülkeyi geriyor. Bu nedenle DTK her türlü şiddeti içeren uygulama ve söylemi açık bir dille reddetsin. Bu bizi uluslararası kamuoyu önünde de zora sokar" dedi.
Bunun üzerine söz alan Ahmet Türk ise "Bizim tek amacımız toplumu ve devleti demokratik dönüşüme tabii tutmaktır. Bu amaç dışında gizli veya açık bir gündemimiz, talebimiz yok" dedi.

YÜZDE 10'LUK SEÇİM BARAJI DEMOKRATİK MÜCADELENİN ÖNÜNÜ KESİYOR

Talabani, konuşmasında DTK'nm demokratik ve insani tüm taleplerini desteklediğini belirtince Sırrı Sakık, "Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajı demokratik mücadelenin önünü kesiyor" diye görüşünü açıkladı.
Yasal düzenleme yapılacak Talabani son günlerde tırmanan iki dilli yaşam tartışmalarına ilişkin ise özetle şunları söyledi: "Ben devlet yetkilileriyle DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile BDP Milletvekili Sırrı Sakık, önceki gün Celal Talabani ile görüşmüştü.

ANADİL İÇİN 5 YIL

Bana 'Türkiye beş yıl içinde yasalar bazında, yasal zeminde bu anadilde eğitim sorununu çözecektir' dediler. Kürtçe de bu sürede seçmeli dil olarak müfredata girecek. Türkiye bu amaçla Kürtçe bilen eleman ve personel yetiştirilmesine hız verdi. Bu eleman ve personellerin bir çoğuda K.Irak'taki üniversitelerde yetiştiriliyor. Ocak ve şubat aylarında da bir iki yasal düzenleme yapılacağını söylediler."
Öcalan'a sabır mektubu Talabani, görüşme sırasında Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin görüşlerini yineledi.

ÖCALAN SAMİMİ DEDİM

Açılımın boş olmadığını, hükümetin çaba gösterdiğini savunan Talabani, bu amaçla İmralı'da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'a bir mektup gönderdiğini de ifade etti. Talabani bir avukatı aracılığıyla gönderdiği mektupta Öcalan'a "Devlet yetkililerine Öcalan samimi dedim. Şiddet en çok Kürtleri yıprattı. Kesinlilde Haziran 2011 seçimlerine kadar ateşkesi bozma. Sabırlı ol, bekle. Kesinlikle savaş kararı çıkarma" dediğini aktardı.



Bu haber 1,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,733 µs