En Sıcak Konular

Avrupa'daki soğuğun Türkiye’ye etkisi

24 Aralık 2010 08:53 tsi
Avrupa'yı esir alan kara kış, akıllara 'aynı soğuk Türkiye'ye gelir mi?' sorusunu getirdi.

Uzmanlardan sevindirici cevap geldi: "Aynı soğuğun Türkiye'ye gelmesi söz şimdilik söz konusu değil. Aksine Avrupa'da yaşanan dondurucu soğuk ülkemizin daha sıcak bir kış geçirmesine neden oluyor."
Son yılların en sert kışını yaşayan Avrupa'da kar hayatı felç etti. Kar, soğuk ve tipi özellikle Orta Avrupa'yı dondururken Türkiye, bahardan kalma günler yaşıyor. Meteoroloji İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Tayfun Yüksel, Avrupa'da yaşanan dondurucu soğuğun Türkiye'yi fazla etkilemeyeceğini söyledi.


Biz sıcak rüzgarı alıyouz
Soğuk hava dalgasının kendi içerisinden kuzeye doğru hareket ettiğini ifade eden Yüksel, "Bundan dolayı Türkiye güneyden sıcak rüzgarlar alıyor. Yani Avrupa'nın soğuk olması bizim sıcak olmamıza neden oluyor. Güneyden gelen bu rüzgar özellikle batı bölgelerinde sıcaklığın mevsim normallerinin 4 ile 6 derece olmasını sağlıyor" dedi.


Karla karışık yağmur etkili
Yüksel, ocak ayına kadar özellikle Marmara'yı etkisi altına alacak ciddi bir kar yağışının beklenmediğini öne sürdü. Yüksel "Ocak ayından sonra Marmarayla birlikte tüm yurtta yağış olacak. Ancak özellikle İstanbul'da kar çok etkili olmayacak. Bu kış karla karışık yağmur daha sık görülecek" dedi


Yeni yılla soğuklar gelecek
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise Avrupa'da yaşanan dondurucu kışın Türkiye'ye yılbaşından sonra geleceğini anlattı. Türkiye'ye güneyden sıcak hava girişinin olduğunu doğrulayan Şen şunları söyledi: "Bu sıcak rüzgarlar ocak ayında gelecek soğuk Avrupa'daki kadar sert olmayacak. Çünkü biz daha güney eylemde bulunduğumuz ve etrafımız denizlerle kaplı olduğu için bizim iklimimiz daha ılıman olur. Soğuktan daha çok kuzey bölgeleri etkilenecek. "


Fransa'da kar alarmı verildi
Avrupa'daki kış etkisini sürdürüyor. Macaristan'da son iki hafta içinde 40 kişi soğuktan donarak hayatını kaybetti. Fransa'nın başkenti Paris'i için bu akam ve yarın kar yağışı bekliyor. Valilik, kamu ve özel şirketlerden, bu akşam ve yarın çalışanların mesailerini daha erken bitirmeleri için izin vermelerini istedi. Almanya Frankfurt havaalanında ise 70 seferin iptal edildiği ve yaklaşık 600 yolcunun bu nedenle mağdur olduğu öğrenildi. İngiltere'de ise dün sıcaklık bazı bölgelerde eksi 10 ölçüldü.



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,834 µs