En Sıcak Konular

Dizelin benzinle farkı hızla kapanıyor

24 Aralık 2010 08:51 tsi
Rafineri fiyatının düşmesiyle benzinde yaşanan indirimin devamı beklenirken esas şok dizelde yaşandı.

Rafineri ücretinin 2 kuruş düşürülmesiyle akaryakıtta fiyat indirimi için umutlanan tüketicinin bu hayali kısa sürdü. Benzinin litre fiyatının 4 lirayı bulmasından sonra araç sahiplerini esas sıkıntıya sokacak zamdün yapıldı. Motorinin litre satış fiyatı 3.26 liradan 3.34 liraya yükseldi. Daha önce 1.03 lira olanmotorinin rafineri çıkış fiyatı dün itibarıyla 1.09 liraya çıktı. Bu da motorin pompa fiyatına litrede 8 kuruşluk zamolarak yansıdı. Motorin fiyatlarındaki bu yükselişin arkasında, son günlerde 1.55 liraya çıkan dolar kurunun yanı sıra dünya akaryakıt fiyatlarındameydana gelen yükseliş gösteriliyor. Buna rağmen benzin ve motorinde yapılan yeni zamlarla birlikte bundan itibaren hiçbir zamyapılmasa ve tüketimazalmasa bile 2011 yılında cebimizden en az 1 milyar lira daha fazla para çıkacağı kesinleşti.

942 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle otomobil satın alırken daha tasarruflu olması için dizel motorlu araçları tercih edenler, bu zamlardan asıl etkilenecek kitleyi oluşturuyor. Geçen yıl 18milyon tona ulaşan toplam otomotiv yakıtlarında 2.2 milyon ton benzin, 2.3 milyon ton ise otogaz tüketilirken, 13.4milyon tonlukmotorin tüketimi gerçekleşti. Toplamaraçların yüzde 18’ini oluşturan LPG’nin yanında yüzde 41’lik kısmı oluşturan benzinli araçlardaki 5 kuruşluk zam 114 milyon lira ekstra harcamayamal olmuştu. Yüzde 39’u oluşturan dizel motorlulara dün gelen 7 kuruşluk zam 942 milyon liraya mal olacak. Böylece faturası 1 milyar lirayı geçecek.

50 LİTRELİK DEPOLU ARACI DOLDURMANIN MALİYETİ 166.5 LİRAYA YÜKSELDİ
Geçen iki hafta boyunca 4 liraya çıkan benzin fiyatları komuoyunda ‘ateşli bir şekilde’ tartışılırken, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan bu kez motorin yakıtlı araç sahipleri de nasibini aldı.Motorinde 1.03 olan rafineri çıkış fiyatı dün itibarıyla 1.06 olarak belirlendi. Bu arada akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayi payında en fazla 2 kuruşluk bir artış yaşandığı da görüldü.

Zammın ardından 162.5 liraya dolan 50 litrelik bir aracın deposunu doldurmanın maliyeti 4 liralık artışla 166.5 liraya yükseldi. Akaryakıt dağıtım firmaları istasyonlarında ortalama 3.82 liraya satılan 95 oktan kurşunsuz benzinde fiyat değişikliğine gitmezken, sadece motorin ve kırsal motorine zam yapıldı. Akaryakıt ürünlerinden, kırsal motorinin fiyatı litrede 5-6 kuruş, motorinin fiyatı ise 7-8 kuruş zamlandı. İstanbul için en pahalı benzini satan akaryakıt istasyonunda aralık ayı başında 3.19 olan motorinin litre fiyatı 8 Aralık'ta 3.26 liraya geldi. Dünkü zamlardan sonra ise aynı istasyonda motorin fiyatı 3.34 liraya dayandı. Kırsal motorinde ise aralık ayı başında 3.04 lira olan litre fiyatı önce 3.11 liraya, sonra da 3.16 liraya yükseldi.

DİZEL MOTORLU ARAÇ ARAYI HIZLA KAPATTI
Son dönemde yeni araç satın alımında tasarruf öncelikli olduğu için çoğunlukla dizel motorlu araçlar tercih ediliyor. 2003 yılında benzinli ile dizel araçlar arasındaki fark 5’te 1 oranında iken, 2009 yılı sonunda 200 binlik fark oluşması dikkat çekiyor.

‘Artışın nedeni dolar ve dünyadaki yükseliş’
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, motorin fiyatlarına getirilen 7-8 kuruşluk zammın dünya akaryakıt fiyatlarından ve artan döviz kurundan kaynaklandığını belirtti. Uluslararası motorin fiyatlarının da artış gösterdiğini kaydeden Metin, "13 Aralık'ta 790 dolar olan motorin fiyatları şu anda 815 dolar civarında seyrediyor. Petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra dolar kurunun 1.55 liralara gelmesi de çok büyük bir etken. Kur ile petrol fiyatları birleşince böyle oldu” diye konuştu.

‘Benzinden sonra motorin de 4 liranın yolunu tuttu’
Motorine gelen zam tüketicilerin indirim umutlarını kırarken, Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, motorine gelen 8 kuruşluk zammı eleştirerek, zamdan sonra motorinin de 4 liranın yolunu tuttuğunu söyledi. Kaya, hükümetin akaryakıt vergilerindeki tavizsiz yaklaşımının özel sektörü zam konusunda cesaretlendirdiğini öne sürerek, "Maliye Bakanı çıkmış “Ben 4 liraya benzin satan istasyon görmedim' diyor. Halbuki benzine ve motorine her hafta zam geliyor. Belki haftaya 2 kuruş indirim yaparlar" dedi.

GAZETE HABERTÜRK 

 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs