En Sıcak Konular

Kritik zirvede ne konuşuldu?

24 Aralık 2010 08:21 tsi
Kritik zirvede ne konuşuldu? Ankara’da toplanan sürpriz güvenlik zirvesinde, BDP’nin ‘iki dilli yaşama’ yönelik kararı ile DTK’nın ilan ettiği özerklik taslağı çerçevesinde olası gelişmelerin ele alındığı öğrenildi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partinin, tüm alanlarda Türkçe’nin yanında Kürtçe de kullanacağını ilan etmesi, BDP’li vekillerin TBMM kürsüsünde Kürtçe konuşması ve son olarak Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) ele alındıktan sonra kamuoyuna açıklanan Demokratik Özerklik Taslağı’ndaki radikal hedefler, devletin zirvesini bir araya getirdi.

TALABANİ MESAJLARI
Başbakanlık’ta düzenlenen ve “Terörle Mücadelede Durum Değerlendirme Toplantısı” olarak nitelenen toplantıda, terör örgütü PKK’nın hazirandaki genel seçimlere kadar uzattığı eylemsizlik süreci, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılan özerklik girişimleri, terörle mücadelede atılacak yeni adımlar ile Kuzey Irak’taki gelişmeler ve bu çerçevede Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin mesajlarının ele alındığı öğrenildi.

MGK’YI BEKLEMEDİLER
Toplantının başladığı saatlerde, zirvenin gerçekleşmesinde askeri kanadın talebinin de etkili olduğu iddiaları kulislere yansıdı. Zirvenin, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında gerçekleşecek Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı beklenmeden gerçekleşmesi de dikkati çekti.
Dün öğle saatlerinde İstanbul’dan Ankara’ya geldikten sonra Başbakanlık Resmi Konutu’na geçen Erdoğan, burada Terörle Mücadelede Durum Değerlendirme Toplantısı adı verilen sürpriz bir zirveye başkanlık etti. Saat 14.30’da başlayan toplantıya Orgeneral Koşaner, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile asker ve sivil bürokratlar katıldı.
Terör örgütü PKK’nın, ilan ettiği ateşkesi haziranda yapılacak genel seçimlere kadar uzatması, gözleri yeniden bu kapsamda atılacak adımlara çevirmişti. Son olarak 19 Eylül’de toplanan terör zirvesinde yaşanan son gelişmeleri ele alan devletin zirvesi, dün 3 aylık bir aranın ardından bir kez daha bir araya geldi.
Toplantıda, BDP’nin “iki dilli yaşama” yönelik kararı ile DTK’nın kamuoyuna ilan ettiği özerklik taslağı çerçevesinde olası gelişmelerin ele alındığı öğrenildi. İki dil kararı ve bu çerçevede yapılan tartışmalar konusunda yazılı bir açıklama yapma yoluna giden Genelkurmay Başkanlığı’nın kaygılarının, zirvede Genelkurmay Başkanı Koşaner tarafından bir kez daha vurgulandığı kaydedildi.
DTP’nin yasaklı milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un eşbaşkanlığını yaptığı DTK’nın özerlik taslağının da görüşüldüğü toplantıda, taslağın içerdiği, iki dil, iki bayrak, öz savunma gücü gibi radikal hedeflerin yarattığı tartışma ve alınabilecek önlemlerin de ele alındığı öğrenildi.  “Özerk bir Kürdistan bölgesinin” oluşturulması gerektiği belirtilen taslakta, “Demokratik özerklik, Türk devletinin Kürtler üzerinde inkâr ve imha politikası temelinde kurduğu siyasi statüyü reddederek kendi özgürlük ve demokrasisini yaşadığı yeni bir statüye kavuşmayı ifade etmektedir” ifadesi dikkati çekmişti. Ayrıca, Demokratik Özerk Kürdistan’ın kendisini temsil eden özgün bayrak ve sembollere sahip olması gerektiği, resmi dilin ise Kürtçe ve Türkçe olması talep ediliyordu.
Toplantıda, eylemsizlik süresini haziranda yapılacak genel seçimlere kadar uzattığını açıklayan ancak terörist Öcalan aracılığıyla bu sürenin daha erkene çekilebileceği mesajı veren PKK’nın son durumu ve iç güvenlik çerçevesinde alınan önlemler masaya yatırıldı. Öcalan’ın avukatları aracılığıyla duyurduğu son mesajlar da bu bağlamda ele alındı.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Başbakan Erdoğan ve DTK yetkilileriyle de görüşen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin verdiği mesajların da ele alındığı bildirildi. Talabani’nin DTK yetkilileriyle yaptığı görüşmede Öcalan’a selamlarını ilettiği ve barışa katkı sunmaya hazır olduğu mesajını verdiği basına yansımıştı.

3.5 saat süren toplantının ardından, beklentinin aksine yazılı bir açıklama yapılmazken Başbakanlık kaynakları, terörle mücadele ve durum değerlendirmesinin yapıldığını söylemekle yetindi.

Murat Pazarbaşı / Milliyet



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,315 µs