En Sıcak Konular

'Ambargo İran'da hissedilmedi bile'

23 Aralık 2010 20:41 tsi
İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Avrupa ülkelerinin ambargolarını önemli görmediklerini belirterek, "İran için bir anlamı olmayan ambargo inanın hissedilmedi bile." dedi. Ahmiedinejad, petrol ve tahıl fiyatla

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) toplantıları kapsamında Türkiye'ye gelen İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerle bir araya geldi.

Sözlerine besmele ile başlayan Mahmud Ahmedinejad, kapitalizmin yolun sonuna geldiğini ve ömrünü tamamladığını kaydetti. İnsanlığı korumak için ortaya atılan bu fikrin artık gücünü kaybettiğini, zamanın ihtiyaçlarına cevap veremediğini dile getirdi.

Ahmedinejad, "Kapitalizm gölgesinde atılan demokrasi ve insan hakları sloganları en güç ve en karışık diktatörlüklere, ölümlere en nihayetinde değer kaybına sebep oldu. Gidişat 60-70 seneye öncesine göre kötüdür. Siyaset ve kültürü halk idare etmeli. Uluslararası siyaset ile ekonomide halkların ve devletlerin işbirliği esas alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

Dünyanın daha insani fikirlere ve anlayışlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan İran Devlet Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: "Bölgemiz kültüründe bu kapasite vardır. Kültürlerimiz yeni bir anlayış üretip hayata geçirebilir. Aşk ve dostluk ile tüm sorunlar aşabilir. Bakınız İran ile Türkiye gibi ülkeler süratle gelişmektedir. Bu iki ülke önünde kaçırılmaması gereken yeni fırsatlar yer alıyor. Açık bir gelecek milletlerimizi bekliyor. Seviye ve hacim gelişiyor. Bu kuşkusuz ülkelerin ve milletlerin faydasınadır. Bugün yapılan EİT toplantıları hem İran için hem de diğer ülkeler için gayet olumlu geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Türkiye devletine konuk severliklerinden ötürü teşekkür ederim. Cenab-ı Allah'tan tüm milletlere ve özellikle Türkiye'ye başarılar niyaz ederim."

"İRAN'IN İLERLEMEK İÇİN ABD VE AVRUPA EKONOMİSİNE İHTİYACI YOK"

Gazetecilerin Birleşmiş Milletler (BM)'in ambargo kararıyla ilgili sorularını da cevaplayan Ahmedinejad, şu açıklamalarda bulundu:

"İran'a ambargo 30 sene öncesine aittir. Okyanuslar arasında yer alan ülkelere aittir. Ambargo ile eylem üretenler siyaseten geri kalmış insanlardır. Onlar dünya şartlarını bilmiyorlar. Dünya süratle serbest ticarete gittiğinde ekonomi rekabetle milimetrik ilerlediğinde ambargolar yenilecektir. İran'ın ilerlemesi için Avrupa ve ABD ekonomisine ihtiyacı yoktur. Onların ambargosunun ardından ilerlememiz artmıştır. Ambargolarına önem vermiyoruz ve bize etkileri yoktur. Avrupa'da bugün ekonomik krizler varsa kendilerinden kaynaklanıyor. Bizim ekonomilerimize zarar vermek isterken kendi ekonomileri zarar gördü. Bu kuşkusuz Allah'ın işidir."

"Benzin ve tahıl fiyatlarının artmasında ambargonun bir etkisi var mı?" sorusunu İran Devlet Başkanı, "Bu İran ekonomisi ile ilgili bir gelişmedir. Ambargolarla bir ilgisi yoktur. Ambargolar İran da hissedilmedi bile. Dolayısıyla sınırlamaların İran ekonomisi için anlamı yoktur." sözleriyle cevapladı.

Gazetecilerin "İran'ın nükleer faaliyetlerini içeren bir toplantı yapılacak. Bu toplantı Başbakan Erdoğan ile görüştüğünüzde gündeme geldi mi? İran'ın Türkiye'den ara buluculuk beklentisi var mı?" sorusuna Mahmud Ahmedinejad, "Biz, İran'ın haklarının zayi olmasını istemeyiz. Zaten haktan yana olan, adalet isteyen ülkeler, milletler İran'ın haklarını savunuyorlar. İran toplumu adalet ve kanundan fazla bir şey istememiştir. Görüşlerin bir birine yakın olması, uyumlu olması çok etkilidir." karşılığını verdi.

Füze kalkanıyla ilgili olarak da Ahmedinejad, "Atom bombasının, füzenin kullanılması siyaset sahnesinde bitmiştir. Bizim füzelere merakımız yoktur. Füze ile kültürün ve fikrin önünü alamazsınız. Kapitalistler maddi menfaatlerini kaybetmekten korkuyorlar. Dünyada binlerce füze kursalar bile milletin ve adaletin önünü alamazlar. Şu da bilinmeli; bunların Türkiye ile İran münasebetlerine etkisi yoktur." yorumunu yaptı.

"WİKİLEAKS BELGELERİNİN YAYINLANMASI GÜVENLİ DEĞİL"

Gazetecilerin Wikileaks belgeleriyle ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine İran Devlet Başkanı, "Söz konusu dokümanlarla ilgili daha önce beyanatta bulundum. İddialara gelmek gerekirse biz Arap ülkeleriyle dostuz. Bizim birbirimizle dostane bir hayatımız var. Bu belgelerin yayınlanması güvenli değil ve devletler arasında düşmanlığa sebep olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İran'a desteğinin Batı tarafından eksen kayması olarak algılandığının aktarılması ve görüşlerinin sorulması üzerine ise Mahmud Ahmedinejad, ""Türkiye'nin bağımsız bir tavrı var. İran olarak Türkiye'nin tüm ülkeler ve milletlerle iyi ilişkileri olsun istiyoruz. Batı bir yana doğu ülkeleri de Türkiye'nin adımlarını, girişimlerini memnuniyetle karşılıyor. Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm ülkelerle işbirliği halinde olabilir." dedi.



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs