En Sıcak Konular

Yedi ülkeden Türkiye'ye avro yağacak

23 Aralık 2010 14:58 tsi
Merkez Bankası'nın son dönem operasyonlarına gerekçe gösterdiği Euro bölgesindeki 7 ülkenin borç yükü 12 trilyon dolara ulaştı. Borç sıkıntısı para basılarak giderilmeye çalışılırsa Türkiye'ye euro yağacak.

Merkez Bankası'nın son dönemde faizleri aşağı çekip mevduat munzam karşılık oranlarını yükselterek sıcak paraya karşı aldığı sürpriz önlemin ardından 7 AB ülkesinin 12 trilyon dolara ulaşan borçları çıktı.

Borç sıkıntısını çözmek için Avrupa Merkez Bankası'nın (EBC) para basarak devreye girmesi halinde başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler kısa vadeli sıcak para sağanağına yakalanacak.

Risk senaryosu

Merkez Bankası'nın son aldığı kararlarda imzası bulunan bürokratların belirlediği risk senaryosu şöyle: AB euro bölgesindeki aşırı borçlu 7 ülke borç sorununu kendi alacakları mali önlemlerle çözmeleri halinde sorun yok. Ancak, bunun gerçekleşmemesi halinde EBC devreye girerek bu borçlar için para basıp tahvil çıkaracak.

2 haftalık sağanak

Bürokratlara göre, borçlu ülkeler, EBC'den alacakları kısa vadeli bu likiditeyi daha güvenilir ve daha yüksek faizlerin uygulandığı başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde 1-2 haftalığına değerlendirmek isteyecekler.

İşte bu durumda gelişmekte olan ülkelere adeta sıcak para yağacak. Bir anda ülkeye gelip bir iki hafta kaldıktan sonra tekrar çıkacak sıcak para ülkede tüm dengeleri alt üst edebilecek.

Toplam 22 trilyon $

AB'nin en borçlu 7 ülkesi olan İrlanda, Hollanda, Belçika, Portekiz, Avusturya, Fransa, ve Yunanistan'ın toplamda 11 trilyon 967 milyar dolar borcu bulunuyor.

Euroyu kullanan Lüksemburg haricindeki 11 AB ülkesinin borç toplamı ise tam 22 trilyon 84 milyar dolar. 7 ülkenin borçlarına yüzde 10'luk destek sağlansa dahi ortaya çıkacak sıcak para 1,2 trilyon dolara ulaşacak.

EUROYA SET ÇEKTİ

Merkez Bankası faiz ve munzam karşılık, BDDK da kredi ve kredi kartlarına yönelik aldığı önlemlerle Türkiye'yi sıcak para için cazip olmaktan çıkarmayı hedefledi. Önlemleri yeterli olursa Türkiye korkulan boyutlarda sıcak para akınına uğramayacak.

Bugün




Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs